NEZARETHANELERİN İÇİNDEN GEÇEN KALORİFER VE SU BORULARI KALDIRILACAK...
Karakol ve polis merkezlerinde yaşanan intiharları önlemek amacıyla nezarethanelerin içinden geçen kalorifer ve su borularının kaldırılması istendi.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ülke genelindeki 271 karakol ile 892 polis merkezini aynı standarda kavuşturmak amacıyla yaptığı düzenleme çerçevesinde, nezarethanenin bulunduğu koridora konulan pencereler kapatılarak içine 50x50 ebadında havalandırma pencereleri konulmaya başlandı. Gözaltına alınan sanık ya da zanlı, bulunduğu zaman içinde gündüz ya da akşam gibi zaman tahmini yapabilecek. Bu proje, olumsuz fiziki şartlar nedeniyle “psikolojik işkence” ve “baskı” iddialarını ortadan kaldıracak. İki yıl önce Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin hazırladığı rapor ve öneriler dikkate alınarak yapılan iyileştirme çalışmalarına göre tüm nezarethaneler 7 metre ebadında dizayn edilirken gözaltına alınan kişilerin kendilerine zarar vermesine imkan sağlayan araç ve gereçler de yok ediliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü, AB ile eşleşme çalışmaları çerçevesinde yürütülen "Türk Polisinin Hesap Verilebilirliğinin, Etkinliğinin ve Verimliliğinin Güçlendirilmesi" projesini tamamlamak üzere. Projenin hayata geçirilmesiyle Türk polisi, olumsuz ya da yanlış eylem ve davranışlarından dolayı kamuoyuna hesap verecek. AB'nin, 2 milyon 580 bin Euro finans desteği sağladığı proje, önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek. Proje, polis teşkilatının halka hesap vermesinin yanı sıra karakol ve polis merkezlerine de "standart" getiriyor. Bundan böyle, belirlenen modeller dışında, derme-çatma veya gecekonduvari karakollar yapılamayacak.
Türkiye çapındaki 271 karakol ile 892 polis merkezi proje kapsamında AB standartlarına uygun dizayn edilecek. Yeni yapılacak karakol ve merkezlerde bu standartlara uygun belirlenecek üç örnek model uygulanacak. Arsa durumu uygun olan "bağımsız" karakol ya da merkezler bütçe imkanları çerçevesinde, AB standartlarına uygun hale dönüştürülecek. Pilot seçilecek karakol ve merkezlerde, görevli personel ve ziyaretçiler için dinlenme ve bekleme odalarının yer aldığı "yaşam alanları" kurulacak. Her karakol ve merkezde, gözaltına alınan sanık ya da zanlı için avukatıyla görüşebileceği "müdafi odası" yer alacak. Yer durumu uygun olan merkezlere, görevli personel için soyunma odaları ve duş kabinleri kurulacak. Polislere dönük yaşam alanında, gazete ve TV izleyebilecekleri dinlenme odası olacak. Bu odalarda polisler gazete kitap okuyup, satranç ve tavla oynayabilecek. Ziyaretçi ve vatandaşlar için bekleme odası da planlanıyor.
İşlemler de standarda kavuşuyor
Fizikî özelliklerin yanı sıra karakoldaki işlemler de belirli standartlara kavuşturuluyor. Böylelikle vatandaşın karakolda kaç dakika kalacağı belli olacak. Bu amaçla hazırlanan kitapçıkta vatandaşlara hangi suçtan karakola düştüklerinde yapılacak işlemlerin neler olacağı ve bu işlemlerin süresi anlatılıyor. Belirlenen süreyi aşan polis yine hesap verecek. Projenin bir ayağını da polisin hesap vermesi oluşturuyor. Şeffaflık kapsamında polis teşkilatı, personelinin karışabileceği olumsuz eylem ya da davranışlar karşısında halka ve kamuoyuna hesap verecek. Bugüne kadar çeşitli suç, olumsuz eylem ya da davranışa giren her rütbedeki personel hakkında "adli" ya da "idari" soruşturma açılarak ceza yoluna gidiliyordu. Şimdi yeni uygulama ile polis kamuoyuna çıkıp hesap verecek.
Zaman