Gündem
  • 11.4.2024 10:52

Nikaragua Almanya'yı İsrail'e silah satarken yakaladı

Nikaragua, İsrail'e silah tedarikinin durdurulması emrini talep etmek üzere Almanya'yı UAD huzuruna çıkardı

Nikaragua avukatları, Almanya'nın İsrail'e silah sağlayarak 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini savundu.

Nikaragua ve Almanya Pazartesi günü BM'nin yüksek mahkemesinde karşı karşıya geldi ; Managua, Berlin'in Gazzelilere yardım ederken aynı zamanda İsrail'e de silah sağlamanın "acınası" olduğunu söyledi; üst düzey Alman avukat, bu davayı "büyük ölçüde önyargılı" olarak reddetti.

Berlin iddiaları reddediyor ve Salı günü Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) savunma sunacak.

2023'te İsrail'in askeri teçhizat alımlarının yaklaşık %30'u Almanya'dan geldi; bu rakamın toplamı 300 milyon Euro'ydu (326 milyon dolar; 257 milyon £).

Nikaragua, Almanya'nın İsrail'e geçen yıl toplam 326,5 milyon dolar tutarındaki silah satışının (2022'ye göre on kat artış) İsrail'in iddia edilen savaş suçlarına suç ortağı olduğunu söylüyor.

DPA haber ajansına göre satışların çoğunu hava savunma sistemleri ve iletişim ekipmanı bileşenleri oluşturdu.

İsrail'e ana silah ihracatçılarını gösteren grafik

Nikaragua, hakimlerin Berlin'in İsrail'e silah ve diğer yardımları sağlamasını durdurmak için acil önlemler almasını talep etmek üzere Almanya'yı Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) önüne çıkardı.

Nikaragualı avukatlar, Almanya'nın İsrail'e silah sağlayarak Holokost'un ardından oluşturulan 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini savundu.

"Bir yandan Filistinli çocuklara, kadınlara ve erkeklere havadan yardım da dahil olmak üzere insani yardım sağlamak, diğer yandan da onları öldürmek ve yok etmek için kullanılan askeri teçhizatı sağlamak gerçekten acıklı bir bahane." Nikaragua'nın avukatı Daniel Mueller mahkemeye söyledi.

Nikaragua'nın Hollanda Büyükelçisi Carlos Jose Arguello Gomez mahkemeye şunları söyledi: "Almanya meşru müdafaa ile soykırım arasında ayrım yapamıyor gibi görünüyor."

Nikaragua, UAD'den "geçici tedbirlere" karar vermesini istedi; mahkeme davayı değerlendirirken acil durum kararları verdi.

Nikaragua'nın avukatı Alain Pellet, "Almanya, İsrail'e sağladığı ve sağlamaya devam ettiği silahların soykırım yapmak için kullanılabileceği riskinin tamamen bilincindeydi ve bilincindedir" dedi.

"Almanya'nın bu tür yardımları nihayet askıya alması son derece acildir" diye ekledi.

Almanya Salı günü mahkemede tam yanıt verecek ancak iddialara şimdiden yanıt verdi.

Grubun baş avukatı Tania von Uslar-Gleichen, Nikaragua'nın davasının "son derece taraflı" olduğunu söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, "Almanya suçlamaları tamamen reddediyor. Soykırım Sözleşmesini veya uluslararası insani hukuku doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir zaman ihlal etmedik."

"Aksine, Almanya uluslararası hukuku korumaya kararlıdır ve biz de uluslararası alanda bunun için çalışıyoruz."

'Haksız karar'

Uluslararası Adalet Divanı, uluslar arasındaki anlaşmazlıkları yönetmek üzere kuruldu ve Gazze savaşında kilit bir oyuncu haline geldi.

Ayrı bir vakada Güney Afrika, İsrail'i Gazze Şeridi'nde soykırım yapmakla suçladı, İsrail ise suçlamaları şiddetle reddetti.

Bu durumda mahkeme Ocak ayında İsrail'in Gazze'deki Soykırım Sözleşmesini makul bir şekilde ihlal ettiğine karar verdi.

Mahkeme, İsrail'in soykırım eylemlerini önlemek için elinden gelen her şeyi yapması talimatını verdi ve yakın zamanda tutumunu sertleştirerek, İsrail'in insani yardıma erişimini hızlandırmasını zorunlu kılan ek tedbirlerin alınmasını emretti.

Mahkemenin kararları bağlayıcıdır ancak uygulama mekanizması yoktur. Örneğin Rusya'ya Ukrayna işgalini durdurma talimatı verdi ama sonuç alamadı.

Nikaragua, Almanya'nın "İsrail'e yaptığı yardımı, özellikle de askeri teçhizat da dahil olmak üzere askeri yardımını derhal askıya alması" da dahil olmak üzere beş geçici tedbir talep etti.

Ayrıca mahkemeye, Almanya'nın "UNRWA'nın finansmanını askıya alma kararını geri alması" yönünde talimat vermesi çağrısında da bulunuldu.

Almanya Ocak ayında, İsrail'in, BM'nin Filistinli mültecilere yönelik dairesindeki bazı personelin 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırıda yer aldığı yönündeki iddiaları hakkında soruşturma başlatılana kadar finansmanı durduracağını açıklamıştı.

Mueller mahkemeye yaptığı açıklamada, "Bu haksız karar, kadın ve erkek çocukların açlıktan öldüğü Gazze'deki acılara katkıda bulunuyor." dedi.

Nikaragua, sunumunda, Almanya'nın 7 Ekim Hamas saldırısına müttefik İsrail'in "uygun tepkisini" desteklemesinin "anlaşılabilir olabileceğini" söyledi.

Mueller, Washington'un mahkemenin yargı yetkisini tanımaması nedeniyle Nikaragua'nın İsrail'in ana müttefiki ABD yerine Almanya'nın peşine düştüğünü açıkladı.

Cuma günü Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail'in Gazze'ye yardım girişini geciktirmek için "artık mazereti" kalmadığını söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 11.4.2024 11:02

İLGİLİ HABERLER