Dünya
  • 25.12.2006 08:50

NOEL MESAJINDA ORTADOĞU TEMASI!..

Dini liderler mesajlarında eziyet çekenlere yardım çağrıları yaparken, özellikle Orta Doğu'daki gelişmeler öne çıkarılıyor.

Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Noel dolayısıyla Vatikan'daki San Pietro Kilisesi'nde yapılan ayine katıldı.

Ayini kilisede ve dışarıdaki meydana yerleştirilen dev ekranlardan yaklaşık 10 bin kişi izledi.

40'ı aşkın ülkede yayımlanan bir vaaz veren Papa, İsa Peygamber'in doğumu kutlanırken, dünyada eziyet çeken tüm çocukların durumunun hatırlanması gerektiğini söyledi.

Çocuk askerlerin, dilenmeye zorlanan ya da açlık çeken çocukların durumuna dikkat çekti.

Papa bugün de bir Noel konuşması yapacak.

İsrail-Filistin sorunu

İsa Peygamber'in doğum yeri kabul edilen Filistin topraklarındaki Beytüllahm'daki kutlamalar ise buruktu.

Bu bölgedeki en üst düzey Katolik din adamı olan Kudüs Patriği Michel Sabbah, bölge genelindeki sorunların ve Filistinliler arasında yaşanan iç çatışmaların sona ermesi çağrısı yaptı.

Anglikanların lideri Rowan Williams'ın da bugün yapacağı Noel konuşmasında benzer mesajlar vermesi ve dünyayı Orta Doğu sorununa sırt çevirmemeye çağırması bekleniyor.

Noel öncesi Beytüllahm'ı ziyaret eden Williams, bölgede barış umudunun bir kenara bırakılmış olmasından üzüntü duyduğunu söylemiş ve İngiltere hükümetinin siyasetlerini eleştirmişti.

Michel Sabbah ise Filistin lideri Mahmud Abbas'ın da katıldığı vaazda özellikle Filistinlileri uyardı, "kardeşin kardeşe savaş açması Tanrı'ya karşı savaş açmaktır, özgürlüğün yolu buradan geçmez" dedi.

Sabbah, ayin sırasında iç çekişme sonunda Filistinlilerin kendi kendilerini köleliğe mahkum edebileceklerinden söz etti.

Kudüs Patriği bölgedeki tüm siyasi liderlere seslenerek vatandaşlarına ölüm değil, yaşam sunmaları gerektiğini belirtti.

Bölgedeki ilk Filistinli Patrik olan Sabbah'ın Beytüllahm'a ulaşmak için Kudüs'ü Batı Şeria'dan ayıran duvarda bir geçişten giriş yapması gerekti.

Beytüllahm'ın can damarı olan dini turizm, 2000 yılında ikinci intifadanın başlamasından bu yana büyük oranda kurudu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER