Gündem
  • 22.5.2024 11:29

Norveç : Netanyahu'yu havalimanında tutuklayacağız

Uluslararası Ceza Mahkemesi karar verirse Netanyahu'yu tutuklamakla tehdit eden ilk Avrupa ülkesi... v


İsrail Yayın Otoritesi, 21 Mayıs 2024 Salı günü, Norveç'in, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin karar vermesi halinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı tutuklamakla tehdit eden ilk Avrupa ülkesi olduğunu bildirdi. Gallant ise şunları iddia etti: " Hiçbir ülkenin İsrail'i eleştirme hakkı yoktur."

20 Mayıs 2024 Pazartesi günü Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gallant ve üç Hamas lideri İsmail Haniyeh, Yahya Sinwar hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarılmasını talep ettiğini açıkladı. ve Muhammed Deif. 7 Ekim'den bu yana işlenen "savaş suçları", "insanlığa karşı suçlar" ve "soykırım" suçlamaları.

Mevcut ve eski İsrailli yetkililer, Khan'ın hareketini reddettiklerini açıkladılar, mahkemenin yargı yetkisini tanımadıklarını vurguladılar, bunun "Yahudi karşıtı" olduğunu iddia ettiler, Tel Aviv'in müttefiklerine bu hareketi finanse etmeyi bırakmaları ve hatta dağıtmaları çağrısında bulundular ve Gazze'ye yönelik savaşı tırmandırmanın gerekliliğini vurguladı.

"Onları tutuklamak zorunda kalacağız"

Savcının Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama kararı talep etmesinden bir gün sonra Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, “Tutuklama kararının verilip verilmeyeceğine mahkeme karar verir. Eğer öyleyse tüm imzacı ülkelerin bunun üzerinde çalışması gerekiyor. ” ".

Ayrıca şunları ekledi: "Netanyahu ve Gallant hakkında Lahey mahkemesi adına tutuklama emri çıkarılırsa, Norveç'e gelmeleri halinde onları tutuklamak zorunda kalacağız."

Böylece Norveç, tutuklama emrine uyacağını kendi inisiyatifiyle açıklayan ilk ülke oldu.

Bu bağlamda İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, "hiçbir İsrail başbakanı veya savunma bakanının yakın zamanda Norveç'i ziyaret etmeyeceği göz önüne alındığında" bu tehdidi "boş" olarak nitelendirdi.

Gazete ayrıca Norveç'in, İspanya ve İrlanda'yla birlikte "Avrupa'da İsrail'e en düşman ülkelerden biri olduğunu ve bu ülkeyle ilişkilerinin benzeri görülmemiş bir düzeye ulaştığını" belirtti.

Güncellenme Tarihi : 22.5.2024 11:34

İLGİLİ HABERLER