BURSA- Amerika'da yapılan bir araştırmada, öfkesini dışa vuran erkeklerin daha uzun yaşadığı, bu tutumların kalp krizi ve kroner hastalıklara yakalanma riskini azalttığı bildirildi.
Harvard School of Public Health Hastanesi doktorlarından Patricia Eng, yaptığı araştırmada, öfkelerini dışa vuran erkeklerin kalp krizi riskinin, öfkelerini içine atanlara göre yarı yarıya azaldığını belirledi.
''Bulgularımız şimdiye kadar öfke ile kalp hastalıkları arasında var olduğu iddia edilen bağlantıya iyi bir örnek teşkil ediyor'' diyen Eng, şunları söyledi:
''Öfkenin açığa vurulması kardiyovasküler hastalıklara karşı belli bir süre için koruma sağlayabiliyor. Yaşları 50 ila 85 arasında değişen 23 bin 522 erkekten öfke durumlarını ölçmek için bir anket doldurulması istendi. Cevaplar arasında 'Başkalarıyla tartışmaktan hoşlanırım' veya 'Kapı çarpma gibi eylemleri sık sık yaparım' gibi cevapları ayıklandı. Soruşturmanın 2 yıl sonrasında anket yapılan erkekler arasında 328 kardiyovasküler hastalık vakası tespit edildi. Kardiyovasküler hastalığı olmayan sağlıklı erkekler arasındaki koruyucu etkinin, erkeklerin öfkelerini dışa vurma sıklığına bağlı olmadığı görüldü. Yeni kalp krizi geçirmiş erkekler arasında ise bu özelliğin tekrar kalp krizinin yinelenmesinde önemli bir rol oynadığı tespit edildi. Araştırmada sosyal statünün ve yaşın öfkeyi açığa vurmada etkili olduğu da belirlendi''.
Sosyal statüsü yüksek olan erkekler, daha sağlıklı beslendikleri gibi pozisyonları nedeniyle öfkelerini de daha rahat açığa vurabiliyorlar. Eng ve arkadaşlarının yaptığı bu araştırma, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından da desteklendi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:35