Gündem
  • 21.7.2022 12:57

Ölümcül uçağın arkasında kim var?

Geçtiğimiz hafta sonu Sırbistan'dan kalkan ve tehlikeli madde taşıdığı bilinen Ukrayna'ya ait kargo uçağının Yunanistan'a düşmesinin yankıları devam ediyor. Uçakta arıza olduğunu belirten pilotun niçin acil iniş noktasına inmeyip Sırbistan'ın Niş kentine gitmeye çalıştığı ve arada bulunan kayıp 38 dakikada ne olduğunun cevabının bulunamaması üzerine yetkililer, ölümcül uçağın sahibini araştırmaya başladı. Elde edilen bilgiler, daha çok soru işaretini de beraberinde getirdi.

Ukraynalı firmaya ait Antonov An-12 tipi kargo uçağı geçtiğimiz gece Yunanistan'ın kuzeyindeki Kavala kentine düşmüştü. Görgü tanıkları uçağın düşmesinin hemen ardından çok sayıda patlama sesi duyulduğunu ve yangın başladığını aktarmıştı.Uçağın 11.5 ton tehlikeli madde taşıdığı biliniyor. Olayın nedeninin uçağın Yunan hava sahasında uçtuğu 38 dakikalık rotasında gizli olduğu üzerinde durulmakta. Aynı zamanda Atina, uçağın taşıdığı yükle ilgili de ciddi şüpheler dile getirmiş durumda.

38 dakikalık boşluğun sırrının çözülememesi üzerine Yunan yetkililer ölümcül kargo uçağının ardında kimlerin olduğunu araştırmaya başladı.

Yunan basınında yer alan haberlere göre uçağın Sırbistan'ın Niş kentinden Bangladeş'e iki tarifeli durakla Amman ve Riyad'a silah taşımak üzere kiralandığı kaydedildi.Sırbistan Savunma Bakanı Nebosa Stefanoviç ise tehlikeli kargonun Bangladeş Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik Sırp şirketi Validr DOO tarafından ihraç edilen 11.5 ton alevli havan mermisi ile eğitim havan mermisi taşıdığını söyledi.

Yunanistan'da işler karışık! Ölümcül uçağın arkasında kim var? 38 dakikanın sırrı Yunan yetkilileri harekete geçirdi

Ancak Yunanistan, bu cevapla yetinmiş değil. Aynı zamanda Sırp medyası da Valir DOO'nun gerçek sahibinin bir silah tüccarı olduğu bilinen Slobodan Tesiç olup olmadığını da sorguluyor.Tesiç, ABD tarafından Aralık 2017 yılından bu yana yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in (BM) seyahat yasağı içinde.Ancak bu durum uluslararası bir problemi de beraberinde getiriyor. Nitekim kargo uçağının sahibi olan şirket 2020 yılından beri ABD ile onlarca anlaşma yapmış.

Elde edilen bilgilere göre pilot, bu 38 dakikalık süre içinde saat 22.37'de YPA'ya uçakta sorun çıktığını ve Niş'e geri döneceğini bildirdi. 22.42'de ise 4 numaralı motorda yangın olduğunu ifade ederek acil durum çağrısında bulundu.

Yunanistan'da işler karışık! Ölümcül uçağın arkasında kim var? 38 dakikanın sırrı Yunan yetkilileri harekete geçirdi

Çağrı üzerine Selanik kontrol kulesi, en yakın mesafede bulunan Kavala'daki Hrisupoli Havaalanı'na acil iniş izni verildi. Pilot, saat 22.45'te acil iniş noktasına ilerlediğini ancak uçakta bazı cihazların çalışmadığını duyurdu. Antonov uçağı, 2 dakika sonra radarlardan kayboldu.

Yunanistan'da işler karışık! Ölümcül uçağın arkasında kim var? 38 dakikanın sırrı Yunan yetkilileri harekete geçirdi

Atina, pilotun uçakta sorun çıkması üzerine Kavala'ya inmek yerine niçin 180 derece dönüş yaparak Niş'e dönmek istediğinin cevabını arıyor.Uçak kazaları uzmanı Fedon Karaiosifidis, "Pilot muhtemelen 11.5 ton 'tehlikeli madde' yükü ile üçüncü bir ülkenin havaalanına mecburi iniş yapması halinde çıkabilecek sorunları düşündü. Yapılacak kontrolleri, yükün yasal olup olmadığının denetleneceğini ve hatta uçağa ve yüküne el bile konulabileceğini düşündü" dedi.

Uçakta bulunan mürettebattan kurtulan olmadı. Geçtiğimiz günlerde yetkililer, Antonov An-12 tipi kargo uçağının enkazındaki cesetlere ulaşıldığı bildirildi

Güncellenme Tarihi : 21.7.2022 13:02

İLGİLİ HABERLER