Gündem
  • 26.6.2024 10:50

Onlarca İsrail askeri savaşmayı reddediklerini bildiren mektup yazdı

İsrailli askerlerden bir ilk! Savaşmayı reddettiler: "İsrail ordusu kırmızı çizgiyi aştı"
İsrail basının haberine göre, İsrailli 42 yedek asker "Gazze Şeridi'nde görev yapmayı" reddettiklerini yazdı. Askerler, Gazze'ye saldırıların başlamasından bu yana ilk kez askerlik görevini yerine getirmeyi reddeden bir mektuba imza attı. Askerler, İsrail ordusunun kırmızı çizgiyi aştığını belirterek "Yaşanan şey rastgele ateş açmaktır" ifadelerini kullandılar.

"Ya Refah, ya da kaçıranlar." Cezalandırılsalar bile Gazze'de hizmete dönmeyi reddeden İsrail askerlerinin mektubunun ayrıntıları.

İsrail gazetesi Haaretz'in 25 Haziran 2024 Salı günü yayımladığı habere göre İsrail işgal ordusundaki düzinelerce yedek asker, yaptırımlara maruz kalsalar bile Gazze Şeridi'nde hizmete dönmeyi reddeden bir mektup imzaladı .

İsrail gazetesi, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail işgal ordusunda görev yapan 42 yedek askerin imzaladığı mektubun, Gazze'de savaşın başlamasından bu yana yedek askerler tarafından verilen ilk ret mektubu olduğunu söyledi. 

Mektubu imzalayanlar şunları söyledi: "Savaş çabalarına katıldığımız altı ay, bize askeri müdahalenin tek başına kaçırılan insanları evlerine döndürmeyeceğini kanıtladı."

Refah işgaline atıfta bulunarak şunu eklediler: “Bu işgal, bizim ve Refah'taki masum insanların hayatlarını tehlikeye atmanın yanı sıra, kaçırılanları sağ salim geri getirmeyecek... Ya Refah, ya kaçırılanlar, biz de seçmek."

Haaretz, mektuba imza atanlardan 16'sının istihbarat teşkilatında, 7'sinin ise İç Cephe Komutanlığında görev yaptığını bildirdi. Geriye kalan imzacılar piyade, savaş mühendisliği ve zırh birimlerinde, ikisi ise elit birimlerde görev yapıyor.

İç Cephe Komutanlığında görev yapan 7 askerden biri, komutada görev yapan yedek askerlerin birçoğunun, 7 Ekim'den sonra işgal altındaki Batı Şeria'da "hatların ele geçirilmesi" gibi muharebe görevleri için çok sayıda askerin nakledilmesi nedeniyle çağrıldığını belirtti. Gazze Şeridi'ne düzenli askerler.

Haaretz, mektuba imza atan askerlerden birinin şunları söylediğini aktardı: "Yedek hizmetimden döndüğümde bu işin nasıl biteceğine dair sorular sormaya başladım."

Ona göre, 7 Ekim'den sonra İsrail'in Gazze'ye kara operasyonu başlatacağından, bunun birkaç ay süreceğinden ve sonunda kaçırılan insanları geri getireceğinden hiç şüphesi yoktu. Ancak zaman geçtikçe şüpheleri giderek arttı.

Güncellenme Tarihi : 26.6.2024 10:56

İLGİLİ HABERLER