Sağlık
  • 21.9.2007 07:13

ORUÇ TUTARKEN DE DENGELİ BESLENMENİN YOLLARI!..

Ramazan ayı boyunca sağlığınızı ve formunuzu korumak için gerekli tüm besinleri almalısınız. İftar ve sahur arasında yeterli, düzenli ve dengeli beslenerek bunu başarabilirsiniz.


Oruç tutarken sağlıklarını korumak isteyenlerin dengeli beslenmesi gerekiyor. Çamlıca Medicana Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Engin Yurt, Ramazanda dengeli beslenmenin püf noktalarını anlattı.

SİNİRLERİNİZE DİKKAT
İnsanlar beslenmeyi genel anlamda gün içerisinde ortalama 3 ana öğün ve iki ara öğünle sürdürüyor. Bu süreç içinde birey muhtemelen günlük işlerini yapıyor ve yaşam bu şekilde sürüyor. Oysa Ramazan ayında bu süreç tamamen ve yoğun bir şekilde değişime uğrar. Ramazan ayında gün içinde beslenme söz konusu değildir. Ramazan ayında oruç tutmanın genel anlamda insan üzerindeki etkilerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

* Açlık hissiyle ortaya çıkan sinirlilik, dikkat kaybı, aşırı hassasiyet, yorgunluk, açlıkla gelişen kan şekerinin düşmesiyle oluşabilecek kaza veya yaralanmalar v.b gibi sorunlar.

* Bunların yaşanmasıyla beraber iştahsızlık, yeme isteğinde azalmalar ve kilo kayıpları ortaya çıkabilir. Açlığın yoğun bir şekilde geliştirdiği besin tüketme isteği paralelinde oluşan sindirim ve emilim sorunlarına psikolojik problemleri de ilave edersek, göz ardı edilmemesi gereken bir tablo ortaya çıkar. Böyle bir tablonun yaşanmaması için mutlaka 3 veya 4 öğün haline getirilmiş; yeterli ve dengeli beslenme uygulanmalıdır.

* Öncelikle tüketebileceğimiz besinleri guruplar halinde sıralayalım. Bunu belirlerken yaklaşık 60 kg, 30 yaş ve ortalama fiziksel aktivitesi olan bir bayan bireyi göz önüne alırsak,

* Et grubu: Et, tavuk, balık, yumurta, peynir, kuru baklagillerden yaklaşık 6 değişim

* Süt/Yoğurt grubu: Süt, yoğurt, ayran, cacıktan 2 değişim

* Sebze/Meyve grubu: Çiğ veya pişmiş sebzelerden en az 3 değişim ve bir o kadar da meyve değişimi

* Ekmek: Ekmek, pilav, makarna, çorbadan 9 değişim tüketilmesi oruç süresince problem yaşamamak için gereklidir

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:19

İLGİLİ HABERLER