KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL - Uzmanlar, yarın yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sınavına katılacak adaylara, sınav öncesi, sınavdan bir gün öncesi, sınav günü ve sınav süresinde dikkat edilmesi gereken çeşitli önerilerde bulundu.
Özellikle seçme sınavlarının ciddi bir hazırlık ve sistematik bir yaklaşımı zorunlu kıldığını belirten uzmanlar, uzun soluklu bir maratona da benzetilebilecek olan ÖSS'de sınavdan önce yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"- Sınavı gerçek boyutuyla algılamaya çalışın, her şeyin başlangıcı ya da sonu olarak değil. Ölüm kalım savaşı olarak ise asla düşünmeyin.
- Herkesin zaman zaman başarısızlıkları olabileceğini kabul edin, yakınınızdaki insanların güveni sadece başarıya endeksli değildir, unutmayın.
- Daha önce yaşadığınız başarısızlıkları bir kenara bırakın ve başarılı olabileceğinizi düşünerek hazırlıklarınızı sürdürün, başarıya önce kendinizi ikna edin.
- Bedensel ve zihinsel yorgunluklarınızı farklı hobilerinizle aktif olarak gidermeye çalışın.
- Kendinizi diğer insanlarla kıyaslayıp daha kötü durumda olduğunuzu düşünerek olumsuz öngörülerde bulunmayın.
- Sınavda birincil öncelikli amacınız kendinizi mutlu edebilecek bir sonuç elde edebilmektir, diğer insanların referans grubu olarak alındığı durumlarda başarınızın sizi mutlu edebilmesi daha zor olacaktır."
SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE
Uzmanlar, sınavdan birgün öncesi için öğrencilere şu tasiyelerde bulundu:
"- Artık ders çalışmayı düşünmeyin, bırakın.
- Dinlendirici mekanlarda, açık havada dolaşıp hafif yürüyüşler yapın.
- Sevdiğiniz kişilerle ve sevdiğiniz ortamlarda buluşun, olabildiğince sınav harici konularda sohbet edin.
- Akşam yemeğinde alışkın olduğunuz hafif yemekleri tercih edin.
- Uyku saatinize biraz müzik dinleyerek ve kolay okunabilir bir kitala hazırlık yapın ve her zamanki uyku saatinizi geçirmeyin. (22:30, 23:00)
- Sınavda gereken; 2002 ÖSS Sınavına Giriş Belgesi, Fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi,1 Adet fotoğrafı sabahleyin kolayca bulabileceğiniz bir zarfın içine yerleştirin."
SINAV GÜNÜ
Sınav günü sabah biraz erken kalkarak iyi bir kahvaltı yapılması ve tam uyanmış durumda olunması gerektiğini kaydeden uzmanlar, sınav günü yapılması gereken diğer önerileri şöyle sıraladı:
"- Sınav yerinize sınavdan en az 30 dakika önce varacak biçimde yola çıkın.
Sınav için hazıladığını belgeleri yanınıza almayı unutmayın.
- Sınavda gerekli olacak iki adet yumuşak uçlu kurşun kalem, yumuşak ve kaliteli bir silgi, kalemtıraş ya da yeterince kurşun kalem ucu, saat almayı unutmayın.
- Mevsime ve yerine göre küçük pet su, şeker bulundurun. "Lavabo" ihtiyacınızı sınavdan önce mutlaka giderin.
- Sınav yerinize ulaştığınızda teleşa kapılmayın. Eğer kaygınızın yükseldiğini hissedecek olursanız derin nefes alıp verin ve bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Gözlerinizi kısa aralıklarla açıp kapayarak kendinize "başarabilirim" telkininde bulunun, konsantrasyonunuzu artırın"
SINAV SIRASINDA
Sınav salonundaki görevlilerin yaptığı açıklamaları dikkatle dinleyip, cevap kağıdında gereken tüm bilgilerin eksiksiz kodlanmasını, kontrol için de görevliden yardım istemekten çekinilmemesini kaydeden uzmanlar şöyle devam etti:
"- Soruları cevaplamaya başlamadan önce soru kitapçığını kontrol edin, hatalı veya eksik ise sınav salonundaki görevlilerden yenisini isteyin.
- Teste başlamadan önce o bölümün yönergesini okuyarak ne kadar süre ayırmanız gerektiğini belirleyin.
- Sınava kendinizi en güçlü hissettiğiniz bölümden başlayarak hem zamandan tasarruf sağlayın, hem de moralinizi yüksek tutmaya özen gösterin.
- Soru kökünü mutlaka doğru okuyup anlamaya çalışın, yanlışların büyük bölümünün soruyu doğru okuyup yeterince kavrayamamaktan kaynaklandığını unutmayın. -
- Özellikle değildir, yoktur, olamaz, en doğrusudur, büyükten küçüğe, en önemlisidir vb gibi ifadelere dikkat edin.
- Öncelikle çok iyi bildiğiniz ve kavradığınız soruları yanıtlamaya çalışın, anlayamadığını sorular üzerinde durarak zaman ve moral kaybetme yerine, zamanınız artınca sorulara geri dönün.
- Bazı sorular ilk bakışta çok zor görünebilir, ancak uzun soruların çok iyi açıklanmış ve doğru yanıtın kolay bulunabilecek sorular olduğunu unutmayın.
- Özellikle paragraf sorularında önce soruyu, daha sonra paragrafı okursanız soruda ne istendiğini bilerek paragrafı değerlendireceğiniz için sorunun çözümü kolaylaşacak ve zamandan tasarruf etmiş olacaksınız. Unutmayın ki sınırlı zamanı iyi kullanmakta başarınızda önemli rol oynayacaktır.
- Genellikle sözel bölüm sorularında, (özellikle iyi bilmediğiniz konularda) ilk bakışta tüm seçenekler size doğru gibi görünebilir, sizden en doğru seçeneği bulmanız istenebilir. Bu nedenle ilk gördüğünüz seçeneği işaretleyip bırakmayın, tüm seçenekleri değerlendirin.
- Yanıtlayamadığınız soruların olması normal bir durumdur, güveninizi kaybetmeyin. Diğer adayların yanıtlayamadığı pek çok soruyu doğru cevaplayabildiğinizi düşünün. Zamanınızı verimli kullanın.
- Testlerde bazı seçeneklerin doğru cevaptan çok uzak olduğu hemen görülebilir, bunları eleyerek geriye kalan seçenekler arasında değerlendirme yaparak çözümü kolaylaştırın.
- Geride bıraktığınız veya sonraki soruyla sorularla değil sadece üzerinde çalıştığınız soruya dikkatinizi odaklayın.
- Tüm sınav süresi boyunca dikkatiniz dağılmadan soruları cevaplayabilmeniz olanaklı değildir. Dikkatinizin dağıldığını, yorulduğunuzu hissettiğiniz zaman kısa bir süre kalemi elinizden bırakın 10-15 saniye kadar gözlerinizi kapatıp, derin nefes alın. Bu k yumueuşak ve kaliteli bir silgi, kalemtşak ve kaliteli bir silgi, üçük egzersiz yeniden dikkatinizi toplamaya yardımcı olacaktır.
- Sorulara vereceğiniz yanıtları cevap kağıdınnda doğru yere ve sıra atlamadan, kaydırmadan işaretlediğinizden emin olun. Kodlamalarınızda sadece istenen yuvarlağın içini doldurunuz, dışına taşmaması için gerekli özeni gösterin.
- Son olarak söyleyebileceğimiz; kendinize güvenin ve başarılı olabileceğinize inanın."
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:12