Ekonomi
  • 15.7.2012 17:30

''Otomobil devleri Türkiye'yi üretim üssü yapıyor''

İSTANBUL -  Haberde, ''Toyota Türkiye üretimini artırıyor, Honda Ar-Ge bölümü kurdu, eski Sovyet Rusya bölgesine ve Ortadoğu'ya ihracat artıyor. Türkiye'nin, bölgesindeki üretim üssü konumu güçleniyor'' bilgisine yer verildi.
     Japon Nikkei Gazetesi'nde yayınlanan haberde, Türkiye'deki otomotiv endüstrisi ele alındı. Türkiye'nin, bölgesindeki üretim üssü konumunu güçlendirdiği belirtilen haberde, Toyota ve Honda gibi Japon üreticilerin yanı sıra Koreli Hyundai ve İtalyan Fiat gibi dünyadaki ana otomobil üreticilerinin birbiri ardına üretimlerini artırmaya başladıkları vurgulandı.
     Haberde, ''üreticiler dikkat çekici ve hızlı oranlarda gelişmekte olan Türkiye'nin yurt içi piyasa beklentilerinin yanı sıra, eski Sovyet Rusya'nın kapladığı bölge ve Ortadoğu'ya yakın olmanın getirdiği coğrafi avantajdan da yararlanarak, çevresindeki gelişmekte olan ülkelere karşı agresif bir yol izleyecekler'' ifadeleri kullanıldı.
    
     -''Otomotivde toplam 14 firma üretim yapıyor''-
    
     Türkiye'deki otomobil üretiminin, 2011 yılında tarım araçları hariç 1 milyon 190 bin adede ulaşarak kendi tarihindeki rekorunu kırdığına işaret edilen haberde, hali hazırda, yerli sermayeli üreticiler de dahil olmak üzere otomotiv sektöründe toplam 14 firmanın Türkiye'de üretim yaptığına dikkat çekildi.
     Türkiye'nin sahip olduğu bu güçle, Batı Avrupa'ya dönük ihracat üssü konumuyla rakip konumda olan Polonya'yı geçtiği ve Çek Cumhuriyeti ile başa baş bir konuma yükseldiği belirtildi.
     Haberde '' Türkiye'deki mevcut hükümet, bu firmaların üretim artışı planlarını öngörerek 2023 yılında, 4 milyon adetlik bir üretim hacmini hedefliyor'' ifadeleri kullanıldı.
    
     -''Toyota 2014 yılında 150 bin araçla tam kapasite çalışacak''-
    
     Toyota'nın Adapazarı'ndaki fabrikasında 2013 yılında bir önceki yıla göre üretimini yaklaşık iki katına çıkararak, 130 bin araç üretmeyi planladığı bilgisine yer verilen haberde, Toyota'nın 2014 yılında ise 150 bin araçla, tam kapasite çalışmayı öngördüğü dile getirildi.
     Toyota Türkiye'nin, bu durumda 2007'den bu yana en yüksek seviyeyi yakalamış ve dünya üzerindeki ana üretim üstlerinden biri haline gelmiş olacağı da kaydedildi.
     Toyota'nın, Türkiye'de 2013 yılının ilk yarısında Corolla sınıfı Sedan üretimine başlayacağı belirtilen haberde, şirketin, Avrupa, Ortadoğu gibi bölgeleri hedefleyen üretimi Güney Afrika ve Japonya'dan devralarak, işçilik maliyetlerini düşürmeyi hedeflediği bildirildi.
     Hali hazırda başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere 32 ülkenin pazarına hitap eden Toyota'nın, Mısır ve Tunus gibi çeşitli Orta Doğu ülkeleri ve eski Sovyet Rusya çatısı altındaki ülkeler de dahil olmak üzere, pazarını 50 ülkeye çıkartacağı bilgisi verildi.
    
     -''Koreli, Alman ve İtalyan üreticiler de kapasitelerini büyütüyor''-
    
     Haberde şunlar kaydedildi:
     ''Honda Kocaeli'deki fabrikasında 2012 yılında orta sınıf sedan olan 'Civic'in üretimini, önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 50 artırarak 20 bin araç üretecek ve bu üretimin yüzde 35'ini ihraç edecek. Honda 2013 yılında, 25 bin araca çıkaracağı üretiminin yarısını, eski adıyla Sovyet Rusya bölgesine ve Ortadoğu'ya ihraç etmeyi planlıyor. Honda, yerli piyasasının ihtiyaçlarına uygun ürünler geliştirebilmek amacıyla, bir de Araştırma Geliştirme bölümü kurdu.
     Isuzu Otomotiv ile Türk Anadolu Grubunun ortak teşebbüsü ise, 2012 yılında hafif ticari araç üretimini önceki yıla göre yüzde 10 artırarak 4 bin 700 araç üretecek. Isuzu, 2013 yılında da yüzde 10'luk bir artış planlıyor. Bu araçların yüzde 90'ı büyümekte olan Türkiye pazarı için üretilecek.
     İtalyan Fiat, 2011 yılı sonundan itibaren Bursa'daki fabrikasında yeni nesil 'Doblo'nun üretimine başlayacak. Alman Opel gibi firmalara da OEM (karşı tarafın markasıyla üretim) tedariğine başladı. Opel, Avrupa dışında Güney Amerika'ya da ihracat yapacak. Hyundai de Avrupa ve Ortadoğu'ya olan ihracatını güçlendirmek için 2013 yılı sonundan 2014 yılı başına kadarki dönemde üretim kapasitesini 2 katına çıkartacak.''
    
     -''Otomotiv parçası üreticileri de yatırımlarını artırıyor''-
    
     Haberde, bu firmaların üretim hacmi artışına bağlı olarak parça üreticilerinin Türkiye'ye yaptığı yatırımlarının da güçlenerek ivme kazandığı, Toyota Boshoku ve Denso gibi firmaların, Türkiye'ye bu kapsamda yatırım yapan firmaların başında geldiği vurgulandı.
     Toyota Boshoku'nın 2013 yılında Toyota'nın yapacağı üretim artışına uyarak, bir önceki yıla kıyasla otomobil koltuğu seti üretimini ikiye katlayacağı vurgulanan haberde, Toyota fabrikasında yerli parça temin oranının yüzde 52'ye çıktığı ancak, bu oranın yüzde 54-55 seviyelerine çıkacağı ifade edildi.
     Haberde, söz konusu üreticilerin her biri için, Türkiye'nin iç pazarı ve çevre ülkelerin potansiyel pazar konumunda olduğuna dikkat çekilerek, şu bilgilere yer verildi:
     ''Rusya'daki yeni araç satışları, 2011 yılında bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 40 artarak 2 milyon 650 bin adet olarak gerçekleşti. Mısır, hükümet değişikliği ile karışıklıklar içerisinde olmakla birlikte, Japon otomobil üreticileri bu pazar için 2012 yılında 220 bin araç satışı öngörüyor.
     Ortadoğu ülkelerinin nüfus artış oranı, orta ve uzun vadede piyasa büyümesi beklentilerini doğuruyor. Öte yandan Avrupa piyasası, hacim itibariyle büyük olmakla birlikte, borç krizinin etkisiyle durgunluk içerisinde.''

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:42

İLGİLİ HABERLER