Gündem
  • 2.7.2012 00:22

ÖYM'deki mevcut davalar devam edecek!..

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''CMK'nın 250, 251, 252 yürürlükten kalkıyor. CHP, sanki 250, 251, 252 yürürlükte duruyormuş gibi bir hava yaratmak istiyor. Halbuki bu maddeler yürürlükten kalktı ve oradaki usule dair imtiyazlar da ortadan kalkmış oluyor. Bu büyük bir iyileştirme'' dedi.
          Bekir Bozdağ, CMK'un 252. maddesinin 2. fıkrasında, ''tutuklama süresi iki kat olarak uygulanır'' hükmünün korunduğunu dile getirdi. Bozdağ, ''Bu çıkmış olsaydı, örneğin Alparslan Arslan tahliye edilmiş olurdu. Kamuoyunun çok rahatsız olacağı tahliyeler gündeme gelebilirdi. Bu nedenle bu fıkrayı tuttuk'' dedi.
     Bozdağ, ''Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'', ''Anayasayı ihlal'', ''Yasama organına karşı suç'', ''Hükümete karşı suç'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan'', ''silahlı örgüt'', ''silah sağlama'' ve ''Suç için anlaşma'' başlığıyla düzenlenen suçlarda Cumhuriyet savcılarının doğrudan soruşturma yapabileceğini ifade etti.
     Diğerlerinin genel hükümlere tabi olacağını vurgulayan Bozdağ, MİT ile ilgili kısmın önergeye neden konulduğuna da açıklık getirdi. Bozdağ, ''Bunu koymamızın nedeni, özel kanun genel kanun, önceki sonraki kanun tartışması olur, bu noktada bizim yaptığımız önceki düzenleme sanki kaldırıldı anlamı çıkar gibi birtakım tereddütler yaşanmasın diye koyduk. Bir tereddüt olmasın bir kez daha açık yazıyoruz'' diye konuştu.
     Bozdağ, gözaltı süresinin 7 güne kadar artırılmasına ilişkin hükmün kaldırıldığını belirterek, savcının izin almadan açabileceği soruşturmalarla ilgili suçların ise isimlerinin yazılarak, belirgin hale getirildiğini kaydetti. Bozdağ, ''Bunları yazarak sınırlandırmış olduk. Onun dışındakiler ise genel hükümlere giriyor. Yani usul açısından önemli iyileştirmeler yapıldı'' dedi.
     Mevcut davalarla ilgili bir geçici hüküm getirileceğini belirten Bozdağ, ''Şu anda görüldükleri mahkemelerde sonuçlandırılacak. Davaların hepsi bulundukları mahkemelerde devam edecek'' diye konuştu.
     Bundan sonraki süreçte açılacak bir davanın mevcut davalarla birleştirilmesi söz konusu olduğunda nasıl bir düzenlemeye gidileceğine ilişkin soruya ise Bozdağ, ''Şu an devam eden davalar devam edecek, yeni soruşturmalar ise yeni usule göre yapılacak. Kaldıracağımız usulle ilgili hükümler, devam eden mahkemeler için de geçerli olacak'' karşılığını verdi.
     Çifte bir yargılama sistemi olacağına ilişkin eleştirilerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Bozdağ, ''Hayır olmayacak. Çünkü usul aynı. Örneğin geçici maddeye koyduk 'mevcut mahkemeler devam edecek' diye; bunların uygulayacağı usul ile öbürlerinin uygulayacağı usul aynı. Usulde bir farklılık olmayacak'' şeklinde konuştu.
     Bozdağ, soruşturma aşamasında tutuklama kararı veya tahliye kararı veren hakimle, yargılamada görev yapan hakimin aynı olmaması için bir hüküm getirileceğini belirtti.
     Önergeyi savunan Bekir Bozdağ, şöyle devam etti:
     ''Baktığımız zaman hepsi sanık lehine bunlar. Buradakileri okursanız, esasen bunlar usule ilişkin şeylerdir. Örneğin dosyadan belge alamıyorlardı, şimdi herkes oradan belgesini alabilecek. Yani genel hükümlere tabi olacak. Müdafii sayısında genel hükümler nasılsa öyle olacak. Usulle ilgili soruşturulan ve kovuşturulan kişilerin aleyhine olan şeyler ortadan kalkmış olacak. Kanunlardaki genel kurallar uygulanacak, özel kurallar kalkmış olacak.''
     Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin önerge hakkında ''CHP'lilerin ne değişti'' eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Bozdağ, ''CMK'nın 250, 251, 252 yürürlükten kalkıyor. CHP sanki 250, 251, 252 yürürlükte duruyormuş gibi bir hava yaratmak istiyor. Halbuki bu maddeler yürürlükten kalktı ve oradaki usule dair imtiyazlar da ortadan kalkmış oluyor. Bu büyük bir iyileştirme'' dedi.
     Bozdağ, ''Cemaat mevcut davalarda yargılamalarına devam edecek, Hükümet ise kendi özel yetkili mahkemelerini kuruyor'' şeklindeki yorumların hatırlatılması üzerine, ''O kadar çok iftira yapılıyor ki bunlar da bir başka iftira'' dedi.

AK Parti'nin, özel yetkili mahkemelerin alanına giren suçların ağır ceza mahkemelerinde görüleceğine ilişkin önergesi üzerinde usul tartışması açıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda, ''3. Yargı Paketi''nin görüşülmesi sırasında, AK Parti'nin, özel yetkili mahkemelerin alanına giren suçların ağır ceza mahkemelerinde görüleceğine ilişkin önergesinin işleme konulması konusunda, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın tutumu hakkında usul tartışması yapıldı.
     AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Sağlam'ın tutumu lehinde söz aldı. Aydın, ''Bir sürü önergeyi görüşüp oyluyoruz, bu önergeye geldiğinde arkadaşlar İçtüzüğe aykırı olduğunu öne sürdüler. Gerekçenin 500 kelimeyi aştığı yolundaki iddia vardı. Daha görüşmeler başlamadan 500 kelimeye indirdik. Şu anda hiçbir problem hiçbir mahzuru yok'' diye konuştu.
     Önerge ile madde arasında da çelişki olduğunun iddia edildiğini anımsatan Aydın, bu iddianın da tamamen yanlış olduğunu söyledi. Aydın, ''Önerge bizatihi ilgili kanun maddesini değiştiriyor. Bu önerge kabul edilmezse başka hangi önerge burada görüşülür. Önergenin teknik ve hukuki açıdan bir sakıncası yoktur'' ifadesini kullandı.
     CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise düzenleme ile çok önemli bir sistem değişikliği yapıldığını savunarak, ''DGM'ler en son 2004 yılında ismi değiştirilerek, özel yetkili mahkemeye dönüştürüldü. 2004'teki değişikliğin amacı, sizin bu mahkemelere hakim olma düşüncenizdi. Bu mahkemeleri kontrolünüze almak istediniz'' şeklinde konuştu.
     ''Siz şimdi kendi hakimlerinizi atamak istiyorsunuz'' diyen Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Kendi yargı sisteminizi oluşturmak istiyorsunuz. Sistemi alt üst edecek bir düzenlemeyi şu saate kadar saklıyorsunuz, önergeyi bizlerle kamuoyuyla paylaşmıyorsunuz. Bu mudur demokrasi- Saydamlık bu mudur, bu mudur söz hakkı vermek- Hani özel yetkili mahkemeler kalkıyordu- Aranızda, 'bu mahkemeler işlevini tamamlamıştır' diyenler vardı. Tek tek bu sözleri çıkarırım. Aynı anlayışı siz Terörle Mücadele Kanunu içerisinde getirip koyuyorsanız, 'vatandaşa doğruyu söyledim' diyebilir misiniz- Bu maddeye sonuna kadar karşı çıkacağız. Gelin bunu yeni yasama yılına bırakalım, çekelim.''
    
     -''Gecekondu yasa faaliyeti''-
    
     MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise son derece önemli bir düzenlemeyi 5 dakikalık sürede değerlendirmenin doğru olmadığını söyledi.
     Tasarının temel kanun olarak görüşülmesi nedeniyle maddelerinin ele alınamamasından da yakınan Vural, şöyle devam etti:
     ''Türkiye ile ilgili önemli bir konunun gecekondu yasa faaliyeti gibi yapılmasını eleştiriyoruz. 500 kelime falan düzeltilebilir konulardır ama adalet konusunu tartışıyoruz. 1 saatlik adaletin ne kadar önemli olduğunu ifade eden bir manevi görüşe sahip olanlar olarak diyorum ki; böyle bir konuyu kapalı kapılar ardından yapılan konuşmalar hazırlayarak, parmaklarla onaylamayalım. Burada yapılacak bir yanlışın kimlerin adalet duygusunu yok edeceğini düşünürsek sağlıklı bir yasama faaliyeti yapmamız gerekiyor mu-''
     Vural da önergenin komisyona çekilerek, ilgili kurumların da görüşü alınmak suretiyle yeniden ele alınmasını talep etti.
     BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da önergenin komisyona çekilmesini isteyerek, ''Adaleti, adalet ismini taşıyan bir partinin çok görmesini yadırgıyorum. Devleti koruma güdüsünü bırakın. Bu mahkemelerin bu Meclisin iradesinin üzerinde olmaması gerekiyor. Sayın İyimaya, 'bu mahkemeler kendini Allah yerine koyuyor' demişti. Ben de diyorum; bu mahkemeler kendini Allah yerine koyuyor'' diye konuştu.
     Kaplan'ın ardından söz alan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, ''Ben inanç ve değerlerim bakımından Yüce Allah'ın ismini herhangi bir beşeri işlem yapısına ait tamlama içerisinde kullanmam. Asla bunu yapmam. Öyle bir tamlamayı kullanmadım'' dedi.
     TBMM Başkanvekili Sağlam, konuşmaların ardından, ''tutumunda bir değişiklik olmadığını ve önergeyi işleme aldığını'' söyledi.
     Bunun üzerine muhalefet partilerinin milletvekilleri, sıra kapaklarına vurarak ve bağırarak protesto etmesi üzerine Sağlam birleşime ara verdi. 


    

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:00

İLGİLİ HABERLER