Ekonomi
  • 4.7.2024 10:35

Özhaseki'nin başını peynir etmek gibi dağıttığı deprem konutları ihaleleri yaktı

Özhaseki’yi yakan ihaleler... Aynı şirkete 15 ayda 10 milyarlık ihale

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın görevden alınacağı bir ay öncesinden konuşulsa da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin görevden alınması sürpriz oldu. Oysa deprem bölgesinde yapılan ihalelerin hep aynı şirketlere verilmesi aylardır parti içerisinde rahatsızlık yaratıyordu. Rahatsızlık yaratan şirketlerden biri de Eray Aktay’dı... Aktay’a 1,5 yılda 10 milyarlık deprem konutu ihalesi verildi!

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, 6 Şubat tarihinde büyük bir deprem atlatan ülkemizde neredeyse üç ilin büyük bölümü yok oldu. 10 ili etkileyen depremde daha enkazdan yaralıları çıkarırken TOKİ, deprem ihalelerine start vermeye başlamıştı. Konutların yapılacağı arazinin sağlam olup olmadığı araştırılmadan yapılan bu ihaleler büyük tepki çekti. Yapılan ihalelerin hep aynı şirketlere verilmesi de cabası. Bu tartışmalardan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koltuğuna Mehmet Özhaseki oturdu. Artık TOKİ’de bazı şeylerin değişeceği konuşulsa da düzen devam etti. Bilindik şirketler deprem pastasından milyarları götürdüler. O ihalelerin belgelerini MedyaRadar açıklıyor...

15 AYDA 10 MİLYARLIK İHALE

Özhaseki döneminde dikkat çeken şirketlerin başında Çankaya adresli Eray Aktay dikkat çekiyor. Eray Aktay ilk ihalesini 28 Şubat 2023 tarihinde kazanıyor. İhalenin bedeli 635 milyon lira. Şirket 15 Şubat tarihinde de Biroğlu İnşaat’la konsorsiyum kurarak Adıyaman’da 1 milyar 640 milyonluk ikinci ihalesini kazandı. 15 gün sonra, 30 Mart’ta Hevsel İnşaat’la konsorsiyum kurarak bu defa da Osmaniye’de 907 milyonluk deprem konut ihalesi kazandı. 27 Nisan’da Nil İnşaat Eray Aktay’la konsorsiyum kurarak Hatay’da 1 milyar 518 milyonluk ihalenin sahibi oldu. Ardından Eriklet İnşaat deprem pastasından kazanmak için Eray Aktay’la konsorsiyum kurdu. İki şirket 15 Mayıs'ta Adıyaman’da 1 milyar 413 milyonluk deprem konut ihalesi kazandı. Ardından Halil Avcı İnşaat, 27 Nisan 2023’te Adıyaman’da 2 milyar 239 milyonluk deprem konutu inşaatı için Eray Aktay’la konsorsiyum kurdu.

TOKİ’DEN İHALE KAZANMANIN YOLU ONLARDAN GEÇİYOR.

Adeta TOKİ’den ihale kazanmanın yolu Eray Aktay’la konsorsiyumdan geçiyordu. Son olarak 13 Mayıs 2024 tarihinde Elazığ’da 809 konut yapımı için 21b’ye göre bir ihale daha yapıldı. Bu defa Çetin İnşaat eray Aktay’la konsorsiyum kuruyordu. 10 şirketin davet edildiği ihaleyi 1 milyar 838 milyonluk teklifiyle Eray Aktay ile Çetin İnşaat konsorsiyumu kazanıyordu. Şirket 15 ay gibi kısa sürede neredeyse suya sabuna dokunmadan 10 milyarlık ihale kazandı. Eray Aktay, bir projeye başlamadan başka bir projenin ihalesini kazanıyordu.

SABIKALI ŞİRKETE DEPREM İHALESİ

TOKİ, 9 Mayıs 2024 tarihinde ‘Hatay İli Defne İlçesi, Merkez 7 Bölge 306 Adet Konut ve 15 Adet Dükkân İle 8 Bölge 1 Etap 315 Adet Konut ve 26 Adet Dükkân İnşaatı Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi’ ihalesi yaptı. Pazarlık usulü yapılan ihaleye dokuz firma davet edildi. İhalenin yaklaşık maliyeti ise 1 milyar 827 milyon 7398 bin lira olarak belirlendi. İhaleyi 1 milyar 698 milyonluk teklifiyle Aras İnşaat kazandı. Şirketin 10 ili etkileyen büyük deprem sonrası kazandığı ihale miktarı dudak uçuklattı. 2023 yılı içerisinde Aras İnşaat’ın TOKİ’den kazandığı deprem ihaleleri bedeli tam 8 milyar 500 milyonu geçmiş durumda. 23 Kasım 2022 tarihinde Düzce’de 5.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde ilk belirlemelere göre hasar gören tek kamu binası Düzce Adliyesi oldu. O adliyeyi yapan şirketin kısa sürede bu kadar ihale alması tepkilere neden oldu.

DAMADIN ŞİRKETİNE 5.5 MİLYARLIK İHALE!

Şu anda Fatih Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı olarak görev yapan eski TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik’in damadı Mücahid Hamza Ekşi’nin şirketi Ahes İnşaat da TOKİ'nin deprem pastasından nasiplenen şanslı şirketlerinden oldu. Özçelik’in damadı, Adıyaman’da önce 999 milyonluk ihale kazandı. Bu ihaleden kısa süre sonra da 1 milyar 818 milyonluk ikinci bir ihale daha kazandı. Şirket son olarak Kahramanmaraş'ta 2 milyar 468 milyonluk bir deprem ihalesi daha kazandı. Kısa sürede 5,5 milyarlık ihale kazanan Ekşi, son olarak Adıyaman'da 308 milyonluk hastane ihalesi kazandı.

https://i.medyaradar.com/storage/files/images/2024/07/03/whatsapp-image-2024-07-03-at-08-npbt.jpg

SIFIR KİLOMETRE ŞİRKETE 1 MİLYAR 447 MİLYONLUK İHALE!

Mehmet Özhaseki döneminde de son sürat devam eden ihalelerde dikkat çeken bir diğer husus ise daha önce kamudan ihale almamış şirketlere milyarlık ihale verilmesi oldu. MedyaRadar’ın belgesini ele geçirdiği o ihale Adana’da yapıldı. 17 Mayıs 2024 tarihinde Çukurova’da 622 konut yapımı için pazarlık usulü yapılan ihaleye sekiz şirket davet edildi. Davet edilen şirketlerden biri de daha önce kamudan bir tane bile ihale almamış olan Tema Mühendislik şirketi oldu. Bu kadar yüksek bir ihaleye kamudan bir tane bile ihale almamış olan şirketin davet edilmesi şaşkınlık yaratsa da aşıl şaşkınlık ihalenin o şirkete verilmesiyle yaşandı. Şirket, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden plaket alan Halil Avcı’nın şirketler grubuna bağlıydı. Halil Avcı Şirketler Grubu’nun 15 ay gibi sürede TOKİ’den kazandığı ihale toplamı 6 milyara yaklaştı.

https://i.medyaradar.com/storage/files/images/2024/07/03/whatsapp-image-2024-07-03-at-08-n6oc.jpg

EN BÜYÜK PASTA RÖNESANS'IN OLDU!

Deprem ihalelerindeki en büyük pasta Rönesans Holding'in oldu. AK Parti döneminde aldığı sayısız ihalelerle bilinen Erman Ilıcak’ın sahibi olduğu REC Uluslararası İnşaat firması 6 Şubat tarihinde meydana gelen büyük depremde en büyük pastanın sahibi oldu. Ilıcak’ın şirketi ilk olarak Hatay’da 3 milyar 89 milyonluk deprem konut ihalesi kazandı. Bu ihale TOKİ'nin deprem bölgesinde yaptığı en yüksek ihaleydi. Şirket kısa süre sonra rekorunu bu defa 3 milyar 185 milyona yükseltiyordu. Bir ay sonra yine Hatay’da 2 milyar 355 milyonluk ihale kazanan Rönesans Holding, Hatay dışına çıkarak Malatya Yeşilyurt’ta 2341 konut yapım ihalesini 4 milyar 538 milyonluk teklifiyle kazanıyordu. Sadece dört firmanın davet edildiği ihalede ilginç bir olay yaşandı. Yaklaşık maliyeti 4 milyar 508 milyon olarak belirlenen ihaleyi yaklaşık maliyetten 30 milyon fazla teklifle Rönesans’a verildi. Rönesans Holding, üç ay gibi sürede 13 milyar gibi bir ihalenin sahibi oldu.

Güncellenme Tarihi : 4.7.2024 10:43

İLGİLİ HABERLER