OZON TABAKASINI KORUMADA BAŞARI
ANKARA - Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ozon tabakasına zararlı maddelerin azaltılması, iklim değişikliğiyle savaşa da önemli katkı sağlıyor.
Yetkililer, 16 Eylül 1987'de 150'den fazla ülke temsilcisinin Kanada'nın Montreal kentinde bir araya gelerek, ''Ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelerin üretimi ve kullanımı'' konusundaki Montreal Protokolünü kabul ettiğini hatırlattı.
Montreal Protokolüyle, çevre alanında uluslararası işbirliğinin en başarılı örneklerinden birinin sergilendiğini anlatan yetkililer, bu yıl itibariyle ozon tabakasına zarar veren maddelerin dünya genelinde yüzde 95 oranında azaltıldığını, böylece gelecek kuşaklar için ozon tabakasının korunmasında çok önemli yol alındığını bildirdi.
Yetkililer, bu başarının aynı zamanda küresel ısınmaya neden olan gazların miktarında da büyük azaltım sağlayarak küresel iklim sisteminin korunmasına önemli katkıda bulunacağını anlattı.
Türkiye'nin protokole 19 Aralık 1991 tarihinde taraf olduğunu anımsatan yetkililer, ''Türkiye'nin protokolün uygulanmasında en başarılı ülkeler arasında yer aldığını, kendi grubundaki ülkeler için öngörülen CFC (Kloroflorokarbon) azaltma takviminden daha hızlı bir sonlandırma takvimini başarıyla uyguladığını'' bildirdi.
-OZON TABAKASINI KORUMA ÖNERİLERİ-
Yetkililer, ozon tabakasını korumak için bireysel tedbirlerin önemine de işaret ederek, şu önerilerde bulundu:
-Ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeleri içermeyen ozon dostu ürünler satın alın. CFC (Kloroflorokarbon) ve HCFC (Hidrokloroflorokarbon) içeren spreyleri kullanmayın.
-Buzdolaplarınızın, derin dondurucularınızın ve klimalarınızın düzenli servise tabi tutulmasına önem verin. Gaz değişimi sırasında gerekirse servis elemanını uyararak eski gazın atmosfere salınmasına izin vermeyin.
-Otomobil klimaları soğutucu gaz olarak ozon tabakasına zarar veren maddeleri içerebilirler. Bu gazları içermeyen modelleri tercih edin.
-Yalıtım malzemeleri ve ambalaj köpüklerinin de ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeler içerebileceğini unutmayın. Bu bilinçle, bu ürünleri gereksiz tüketmeyin.
Bu arada, yarın kutlanacak Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü nedeniyle Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından İstanbul'da etkinlik düzenlenecek.
Bu yıl ana teması, ''Ozon Tabakasının Korunması Sürecinde En İyi Yönetişim ve Uyum'' olarak belirlenen etkinlikler kapsamında, sektörde ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımını başarıyla yürüten ve alternatif gazlara geçiş yapan firmalara plaket verilecek.