KAYNAK : Haber Vitrini
Hükümetin hazırladığı 36 maddelik AB'ye uyum paketinin öncelikleri, önceki günkü MGK toplantısının ardından değişikliğe uğradı. Askerlerin uyarısı üzerine tartışma yaratan türban affı ve yeniden yargılama hakkı paketten çıkarıldı.
Önceki gün yapılan MGK'da Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek, hazırlanan 36 maddelik paketin içeriğiyle ilgili bilgi verdiler. Bakanların bilgilendirmesinin ardından kurul üyeleri de, görüşlerini dile getirdiler. Müzakerelerden sonra tüm konuların tek bir paket halinde getirilmesine gerek olmadığı görüşü ağırlık kazandı.
12 Aralık Kopenhag Zirvesi'ne kadar, AB'nin önem verdiği ve sadece birliği ilgilendiren yasal düzenlemelere öncelik verilmesi kararı alındı.
Hükümet, MGK ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde öncelikler listesi belirleyecek. Yaklaşık 20 maddeden oluşması beklenen paketin, salı günü Meclis'e gelmesi bekleniyor. Pakette, Türkiye gündemini işgal eden ve tartışma yaratan türban affı, Leyla Zana ve Abdullah Öcalan'ın da yararlanma ihtimali karşısında tereddütlere neden olan iade-i muhakeme (yeniden yargılama) gibi konuların yer almayacağı belirtildi.
Hükümet böylece, devletin belirli kurumlarının da desteğini alarak AB'ye bir mesaj vermiş olacak. AB'nin zirvedeki tavrına göre, geri kalan adımlar atılacak.
Öncelikler neler olacak?
Paketin ilk bölümünde Siyasi Partiler ve Seçimi Kanunu, DGM Yasası'nda değişiklikler, işkence, OHAL'de gözaltı süresinin kısaltılması, parti kapatmaların zorlaştıran düzenleme, Basın Yasası'nda değişiklik ile cemaat vakıflarının mal edinmelerine olanak sağlayan düzenlemeler ve yabancı derneklerin yurtiçindeki faaliyetleri ilgili düzenlemelerin yer alacağı öğrenildi.
Şahin: 109 değişikliği çok zor
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan'a başbakanlık yolunu açacak formüllerden biri olan Anayasa'nın 109'uncu madde değişikliğinin zor olacağını söyledi. Anayasa değişikliği konusunun uyum paketinden sonra gündeme geleceğini bildiren Şahin, 'Anayasa'nın 109'uncu maddesi ile ilgili değişikliğin zor olacağını düşünüyorum' dedi. Söz konusu değişikliğin parlamenter demokrasi ile bağdaşmadığı ve kişiye özgü düzenlemeler olduğu yolunda itirazlar bulunduğunu hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:
''Bunlar yabana atılacak itirazlar değildir. Başka formüllerin aranmasında fayda vardır. Maddeyi değiştirmek için bizim gücümüz yeter demek sıkıntılara yol açabilir. Bunu Cumhurbaşkanı veto edebilir veya referanduma götürebilir. Bu tür sıkıntıların içine girilmemesi gerekir.''(Akşam)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:48