Medya
  • 30.6.2006 12:42

PARANIN PATRONU SORGUYA ÇEKİLDİ

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın New York’ta “ağır kayıplara" uğrayan “küskün" yatırımcılar ile zorlu bir toplantı yaptığı, ancak Merkez Bankası’nın aldığı önlemlerin yatırımcılara moral verdiği belirtildi. New York Times gazetesi, yatırımcıların Yılmaz’ı sorguya çektiğini kaydederken, Türk ekonomisindeki birçok uyarı işaretine karşın yatırımcıların hazırlıksız yakalandıklarını yazdı.
      New York Times gazetesi, Türk piyasalarındaki dalgalamalar ile Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın New York’ta bir otelde yatırımcılar ile yaptığı toplantıyı değerlendirdi. Gazete, Yılmaz’ın Manhattan’da Türk tahvil ve bono piyasalarında meydana gelen son düşüşlerden dolayı “ağır kayıplaröa uğrayan “küskün" yatırımcılarla dolu bir salonda konuştuğuna dikkat çekti.
     
     YATIRIMCILAR YANITLAR İSTEDİ

      Bir “mini devalüasyonö ve borsadaki yüzde 47’lik bir düşüşün ardından yatırımcıların, “yanıtlar" istediklerini kaydeden gazete, yatırımcıların öğle yemeği sırasında Yılmaz’ı Türk lirasını koruma kapasitesi ve enflasyondaki olası bir artış konusunda sorguya çektiklerini yazdı.
      ABD’li gazete, Türkiye’nin diğer bazı yükselen piyasalarla birlikte son üç yılda çok olumlu bir performans gösterdiğini ancak ABD’deki daha yüksek faiz oranlarının yatırımcıları riskler konusunda daha dikkatli olmaya sevkettiğini belirtti.
      Yükselen piyasalar arasında volatilite en yüksek olan piyasalardan biri olarak değerlendirilen Türkiye’nin diğer piyasalara kıyasla daha çok etkilendiğine işaret eden gazete, şöyle devam etti:
      “Türk hisselerinin değer kaybının daha çok dikkat çekmesine karşın yerel tahvil piyasasındaki kayıplar, başlıca hedge fonları ve büyük Wall Street şirketleri dahil yabancı yatırımcıların çok sayıda uyarı işaretine rağmen nasıl karşılıksız yakalandıklarına vurgu yapıyor."
     
     RİSKLERİ YANLIŞ DEĞERLENDİRDİLER

      Yabancı yatırımcıların Turkiye gibi ülkelerdeki riskleri yanlış değerlendirdiklerini de savunan gazete, Türk Hazinesi’nin kağıtlarının faizlerinin yüzde 14’den yüzde 22’ye çıktığını, bunun yüzde 20’lik bir devalüasyon ile birlikte yatırımcılar için çok büyük kayıplara neden olduğuna dikkat çekti. Gazete şu yorumu yaptı:
      “Türkiye’nin iyileşmiş siyasi ikliminin, artan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ve agresif özelleştirme programının ülkeyi geçmişte yaşanan finansal şoklara karşı aşıladığına inananlar için işlerin tersine gitmesi zor yutulucak bir şey oldu ve bu belki yatırımcıların Merkez Bankası başkanı ile yapılan toplantıdaki küskünlüğü açıklıyor."
     
      UYARI İŞARETLERİ AÇIKTI

      New York Times, Türk ekonomisinde yaşanan olumsuzlukların tüm beklentileri aştığını, oysa uyarı işaretlerinin açık olduğunu savunurken, “Cari açık, bu yıl da gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 7’sine çıkmıştı. Yerli ve yabancı yüksek likidite düzeyleri ve ekonomideki büyüme baskılar, enflasyonda küçük bir artışa yol açmıştı" diye yazdı.
      Son yıllarda Türk Hazine kağıtlarının “popülaritesiöne dikkat çeken gazete, bunun Türkiye ile ilgili “risk algılamasıönın nasıl değiştiğine vurgu yaptığını belirtti. Gazete, Şubat ayı itibariyle yabancı yatırımcıların ellerinde 23 milyar dolarlık Türk Hazine kağıdı bulunduğunu, üç ay sonra ise bu kağıtların 15 milyar dolara gerilediğini kaydetti.
      New York Times, Durmuş Yılmaz’ın New York’ta yatırımcılarla ile yaptığı toplantının zorluğuna karşın faiz oranlarında yaptığı artışın hem lirayı, hem de piyasaları istikrarlaştığını, böylece yatırımcılara en kötüsünün geride kaldığı yolunda moral verdiğini de yazdı.

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:35

İLGİLİ HABERLER