Gündem
  • 5.6.2024 21:50

Parası Amerikan halkının vergilerinden İsrail'e 25 F-35 uçağı

İsrail, 3 milyar dolara 25 F-35 savaş uçağı daha satın almak için anlaşma imzaladı
Gizli uçaklar 2028'den itibaren 3'ten 5'e kadar gruplar halinde teslim edilecek ve sonunda IAF'ın F-35I filosu 75'e çıkacak..

İsrail, 25 adet F-35 saval uçağı satın almak için ABD ile anlaşma imzaladı. İsrail'in alacağı jetlerin ücreti, ABD'nin Tel Aviv'e yaptığı askeri yardımdan karşılanacak. 
Uçakların parasını uçakları satan Amerika ödeyecek. Daha doğrusu Amerikan halkının vergisiyle İsrail'e 25 savaş uçağı verilmiş olacak.
Tam bir hokkabazlık..

İsrail Savunma Bakanlığı Salı günü ABD ile üçüncü bir F-35 savaş uçağı filosunun tedariki için resmi olarak bir anlaşma imzaladı.

Bakanlık, ABD'ye giden bir heyetin, Lockheed Martin tarafından inşa edilen 25 gelişmiş hayalet savaş uçağını içeren 3 milyar dolarlık anlaşma için bir anlaşma mektubu imzaladığını söyledi.

Bakanlık, uçakların 2028 yılından itibaren yılda üç ila beş adetlik gruplar halinde teslim edilmeye başlanacağını söyledi. Uçak, önümüzdeki yıllarda İsrail Hava Kuvvetleri'nin F-35I filosunu 75'e çıkaracak. İsrail'in 50 adetlik orijinal siparişinden şu ana kadar yalnızca 39'u teslim edildi.

Bakanlık, ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri yardımla finanse edilen anlaşmanın toplamının yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu söyledi.

İmza, Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Maliye Bakanı Betzalel Smotrich arasında satın alma konusunda yaşanan anlaşmazlığın büyük ölçüde çözümlenmesinin ardından geldi. Smotrich, savunma bütçesine bakmakla görevli bir Knesset komitesi toplanana kadar imzayı veto etmişti.

JETLERİN ÜCRETİ AMERİKAN YARDIMLARINDAN ÖDENECEK

İsrail'in alacağı F-35'lerin parası olan yaklaşık 3 milyar doların ABD'nin Tel Aviv'e yaptığı askeri yardımdan karşılanacağı aktarıldı.

Tel Aviv yönetimi bu anlaşma öncesinde ABD'ye 50 adet F-35 siparişi vermişti. Bugüne kadar bu uçakların 36'sı İsrail'e teslim edildi.

ABD yönetimi, 1999'dan bu yana her yıl İsrail'e askeri yardımda bulunuyor. 1999'da 2,7 milyar dolar olan bu askeri yardım 2019'da 3,8 milyar dolara yükseltilmişti.

Washington yönetimi buna ek olarak nisan ayında İsrail'e 26 milyar daha yardım paketini onaylamıştı.

Yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail'in en büyük silah destekçisi olarak ABD öne çıkıyor.

Gazze'de katliam yapan İsrail'in bu saldırın çoğunda ABD bombalarını kullandığı biliniyor.

Güncellenme Tarihi : 5.6.2024 21:43

İLGİLİ HABERLER