Medya
  • 29.9.2004 00:10

"PAZAR ESNAFI MEYVA SEBZELERİ İDRARIYLA SULUYOR " HABERİNE KINAMA GELDİ

Basın Konseyi, ''pazar esnafının küçük tuvaletini poşetlere yapıp, bunları su niyetine meyve ve sebzelerin üzerine serptiği'' yolunda iddiaları yayınlayan Gözcü Gazetesi'ni ''kınanmasını'' kararlaştırdı.


Konsey'den yapılan yazılı açıklamada, Gözcü Gazetesi'nin 4 Ağustos 2004 tarihli nüshasında yayınlanan ''Korkunç iddia'' başlıklı haberde, Ankara Keçiören'de oturan bir okuyucunun isminin saklı kalması kaydıyla ''bir semt pazarında bazı esnafın küçük tuvaletlerini poşetlere yaptığı, sonra da bunları su niyetine meyve ve sebzelerin üzerine serptiği'' yolunda ifadelere yer verildiği bildirildi.


Bunun üzerine Ankara Pazar Yerleri Esnaf Odası Başkanı Recep Ayhan'ın, Basın Konseyi'ne başvurarak, haberin asılsız olduğu, olayın aslını araştırmak üzere gazeteyi aradıklarında telefonun yüzlerine kapandığını söylediği belirtilen açıklamada, Ayhan'ın, haberin, geçimini meyve ve sebze satarak sağlayan ve evlerine aynı yiyecekleri götüren pazar esnafını küçük düşürdüğünü öne sürerek, Basın Meslek İlkeleri'nin 4 ve 6'ıncı maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle gerekli uyarının yapılmasını istediği vurgulandı.
Gözcü Gazetesi'nin Basın Konseyi'ne açıklama göndermediği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

 
''Şikayeti inceleyen Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Gözcü Gazetesi'nin hiçbir kaynak veya kanıt göstermeden, pazar esnafını suçlayıcı asılsız iddiaları yayınlamasının kabul edilemez olduğu
gerekçesiyle Basın Meslek İlkeleri'nin 4. ve 6'ıncı maddeleri ihlal edildiği gibi, ayrıca 'Yasaların suç saydığı eylemler gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez' içerikli 10. maddesinin, 'Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır' içerikli 12. ile 'Şiddet ve zorbalığa özendirici, insani değerleri incitici yayın yapmaktan kaçınır' içerikli 13. maddelerinin de ihlal edildiği sonucuna vararak, Gözcü Gazetesi'nin kınanmasına oybirliğiyle karar vermiştir.''

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:59

İLGİLİ HABERLER