Gündem
  • 6.10.2024 16:24

Pentagon Beyaz Saray'ı uyardı.. İsrail'e açık destek bizi de mahkum ettirir

ABD'nin Gazze'deki suç ortaklığı ve İsrail'in savaş suçlarına ilişkin ilk endişeler ortaya çıktı

Reuters'ın özel haberinde, Gazze'deki soykırımın ilk haftasında gönderilen üç ayrı e-posta analiz edilerek, ABD'nin körü körüne desteğinin vahim sonuçları konusunda uyarıda bulunuldu.

"İsrail" 7 Ekim 2023'te Gazze'ye karşı soykırım savaşını başlattığında, bu savaş 40.000'den fazla kişinin ölümüne ve 100.000 kişinin yaralanmasına ve bir milyondan fazla Filistinlinin kitlesel olarak yerinden edilmesine yol açtığında, bir Pentagon yetkilisi Biden yönetimine hitaben yazdığı bir e-postada,  savaş suçu ve uluslararası hukuk ihlalleri oluşturabilecek korkunç sonuçlar konusunda uyarıda bulundu.

O zamanki Ortadoğu savunma bakan yardımcısı Dana Stroul, 13 Ekim'de Biden'ın yardımcılarına gönderdiği bir e-postada, Filistinlilerin toplu olarak yerinden edilmesinin insani bir felakete yol açacağını ve uluslararası hukuk ihlali anlamına gelebileceğini söyledi. İddiaya göre Stroul, ABD yönetimini uyarmadan önce Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin "kendisini iliklerine kadar ürperten" bir değerlendirmesini inceliyordu . 

Reuters, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki soykırımının ilk haftasında yazılmış, daha önce hiç ifşa edilmemiş üç e-posta elde etti. Her üçünde de ton ve endişe tutarlıydı - Gazze'deki artan ölüm sayısı uluslararası hukuku ihlal edebilir ve ABD'nin Orta Doğu'daki birçok ülkeyle ilişkilerini bozabilir veya tehlikeye atabilir - aynı zamanda Başkan Joe Biden'ı konuşmasını Filistinlilere daha fazla sempati duymaya ve Şeride daha fazla insani yardım sağlanmasını zorunlu kılmaya doğru kaydırmaya çağırıyordu. 

Savaş, İsrail'in son dönemdeki terör saldırıları ve Şehit Seyyid Hasan Nasrallah'ın suikastı ile Yemen ve Suriye'ye yönelik saldırıların ortasında Lübnan'a doğru genişlemeye devam etmesine ve felaketle sonuçlanmasına rağmen, Temsilciler Meclisi'nde büyük bir fark yarattığı iddia edilen e-postalar olmasaydı daha da kötüleşeceği düşünülüyordu. 

Reuters'ın haberine göre , Beyaz Saray ile Başbakan Binyamin Netanyahu arasında yapılan özel görüşmelerde, yardım kuruluşlarının yeniden toparlanıp, yaşanacak olaylara hazırlanmaları ve ateşkes müzakerelerine odaklanabilmeleri için Gazze'ye yönelik kara harekâtının ertelenmesi gibi bazı sonuçlar elde edildi.

Ancak Pentagon'dan üç yetkili, ABD'nin Filistinlilerin çektiği acılara verdiği yanıtın yavaş kaldığını ve kara harekâtının on gün geciktiğini, ancak bunun ABD'nin çabalarından ziyade İsrail işgal güçlerinin operasyonel hazırlıklarından kaynaklandığını söyledi. 

E-postalar, ABD'nin ateşkes kararlarını veto etmeye ve reddetmeye devam etmesiyle birlikte, Gazze'de yaklaşan krizin önlenmesi ve ele alınmasının aciliyetini ve yarattığı kaosu ortaya koydu. 

ABD'nin suç ortaklığına ilişkin ilk suçlamalar

11 Ekim 2023'te, Arap dünyasındaki bazı ülkelerle ilişkilerin kopması ihtimaline ilişkin artan endişelere değinen bir e-postada, ABD'nin bu ülkeler arasında nüfuz ve popülerlik kaybettiği uyarısı yapıldı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın en üst düzey kamu diplomasisi yetkilisi Bill Russo, Arap dünyasında yayınlanan, ABD'nin soykırımdaki suç ortaklığına ilişkin raporlar konusunda uyardı . Bu durum, yönetimin sürekli ihmalkarlığı ve o dönemde hızla yayılan insani kriz ve artan ölüm oranları karşısında harekete geçmeyi reddetmesiyle daha da kötüleşti.

"ABD'nin Filistinlilerin insani koşullarına ilişkin herhangi bir tepki göstermemesi sadece etkisiz ve verimsiz olmakla kalmıyor, aynı zamanda İsrail'in sivillere yönelik eylemlerine sessiz kalarak potansiyel savaş suçlarına ortak olmakla da suçlanıyoruz" dedi.

Russo, Dışişleri Bakanlığı liderlerini ABD'nin Gazze'deki "İsrail" askeri eylemlerine verdiği koşulsuz desteği yeniden değerlendirmeye çağırdı ve bunun ülkenin bölgedeki uzun vadeli duruşuna zarar verebileceği konusunda uyardı. Daha sonra Mart ayında kişisel nedenlerden ötürü istifa etti.

 

Güncellenme Tarihi : 6.10.2024 16:34

İLGİLİ HABERLER