Dünya
  • 17.7.2024 19:30

Peru Amazon'unda temas kurulmamış kabile görüldü…

Ormancıların faaliyet gösterdiği Peru Amazon'unda temas kurulmamış kabile görüldü…

Mashco Piro Yerli Topluluğu üyeleri, 27 Haziran 2024'te Peru'nun Madre de Dios eyaletindeki Monte Salvado'da Las Piedras Nehri kıyısında bir araya geliyor. 


— 
Survival International, Salı günü Peru Amazon'unda yaşayan ve henüz temas kurulmamış yerli kabile Mashco Piro'nun nadir görüntülerini yayınladı. Görüntülerde onlarca insan, kereste şirketlerinin imtiyaz sahibi olduğu bir nehrin kıyısında görülüyor.

Yerel yerli hakları grubu FENAMAD, son haftalarda ormandan yiyecek aramak için sık sık çıkan bu inzivaya çekilmiş kabilenin, giderek artan ormancı varlığından uzaklaşarak yağmur ormanlarından dışarı çıktığını belirtti.

 

Survival International, Mashco Piro'nun Haziran ayı sonunda Brezilya sınırına yakın Peru'nun güneydoğusundaki Madre de Dios bölgesindeki bir nehrin kıyısında fotoğraflandığını bildirdi.

Survival International Direktörü Caroline Pearce, "Bu inanılmaz görüntüler, ormancıların faaliyetlerine başlamak üzere olduğu yerden birkaç kilometre uzakta, çok sayıda izole Mashco Piro'nun tek başına yaşadığını gösteriyor" dedi.

Son günlerde 50'den fazla Mashco Piro insanı, Yine halkının Monte Salvado adlı bir köyünün yakınında göründü. Yerli haklarını savunan STK, 17 kişilik başka bir grubun da yakındaki Puerto Nuevo köyünde göründüğünü söyledi.

Survival International'a göre, Madre de Dios'taki iki doğal rezerv arasında kalan bir alanda yaşayan Mashco Piro'lar kural olarak nadiren ortaya çıkıyor ve Yine veya başkalarıyla pek iletişim kurmuyorlar.

Mashco Piro'nun yaşadığı bölgede birçok kereste şirketinin kereste imtiyazları bulunmaktadır.

Survival International'a göre, Canales Tahuamanu adlı bir şirket, kereste kamyonlarının kereste çıkarması için 200 kilometreden (124 mil) fazla yol inşa etti.

Lima'daki Canales Tahuamanu temsilcisi yorum talebine yanıt vermedi.

Şirket, Orman Yönetim Konseyi tarafından sertifikalandırılmış olup, Madre de Dios'ta sedir ve maun çıkarmak için 53.000 hektar (131.000 dönüm) ormanı bulunmaktadır.

Peru hükümeti 28 Haziran'da yerel sakinlerin, Madre de Dios'un başkenti Puerto Maldonado şehrine 150 kilometre (93 mil) uzaklıktaki Las Piedras nehri üzerinde Mashco Piro'yu gördüklerini bildirdiğini bildirdi.

Brezilya'nın Acre eyaletindeki Brezilya Katolik Piskoposları Yerli Misyoner Konseyi'nde konuşan Rosa Padilha, Mashco Piro'ların Brezilya sınırının ötesinde de görüldüğünü söyledi.

"Peru tarafındaki odunculardan kaçıyorlar," dedi. "Yılın bu zamanlarında tracajá (Amazon kaplumbağası) yumurtalarını almak için plajlarda beliriyorlar. Kumda ayak izlerini bulduğumuz zaman bu oluyor. Arkalarında çok sayıda kaplumbağa kabuğu bırakıyorlar."

Padilha, "Bunlar huzursuz, huzursuz, çünkü sürekli kaçıyorlar" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.7.2024 01:42

İLGİLİ HABERLER