Gündem
  • 1.7.2024 23:46

PKK'lı teröristler Irak'ta basının karşısına böyle çıkarıldı

Irak'taki yangınların sebebi PKK terör örgütü olarak tespit edildi!

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Erbil ve Kerkük'teki kundaklama saldırılarından sorumlu kişinin, kendisine bağlı güvenlik teşkilatlarından biriyle bağlantılı olduğunu kabul etti.

Irak İçişleri Bakanlığı, Kerkük, Erbil ve Duhok'ta son dönemde gerçekleşen yangınların sorumlularının terör örgütü PKK üyeleri olduğunu duyurdu.

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikdad Musevi, basına yaptığı açıklamada, yangınlarla ilgili yürütülen ayrıntılı soruşturma sonucunda tutuklanan 3 kişinin PKK üyeleri olduğunu belirtti.

Erbil ve Duhok'ta çıkan yangınlardan sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin talimatı ile bir inceleme ve araştırma komisyonu oluşturulduğunu belirten Musevi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde yapılan operasyonda ikisi Kerkük'te biri Diyala kentinde olmak üzere 3 kişinin yakalandığını ve cezaevine gönderildiğini aktardı.


Yakalanan şahısların ifadelerinde başka bölgelerde de yangın çıkarmayı planladıklarını itiraf ettiklerini belirten Musevi, "Bu eylemlerin ardından Irak topraklarındaki Kerkük-Ceyhan petrol boru hattına da sabotaj yapmayı planlıyorlardı. Bağdat'ın ticaret merkezlerinden Şorca ve Sadr bölgelerinde de yangın çıkaracaklardı." ifadesini kullandı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Erbil ve Kerkük'teki kundaklama saldırılarından sorumlu kişinin, kendisine bağlı güvenlik teşkilatlarından biriyle bağlantılı olduğunu kabul etti.

KYB Sözcüsü Saadi Pira, Şafak Haber Ajansı'nın da katıldığı basın toplantısında, "Parti, Kürdistan Bölgesi'ne yönelik ihlaller ve vatandaşların ekonomisine zarar vermesi nedeniyle illerdeki yangınları kınıyor." dedi.

Pira, "Irak istihbaratı bize bu olaylara karışan ve Terörle Mücadele Servisi'nin (PUK'a bağlı) bir üyesi olan bir kişinin tutuklandığını bildirdi. Servis, bu kişinin tüm ayrıcalıklarını birkaç ay önce iptal etti." diye ekledi.

"Kürt sözcüsü Bağdat'taki konferansta konuştuğunda (İçişleri Bakanlığı'nın basın toplantısına atıfta bulunarak), seçim propagandasına dönüştü. Birçok kişi PUK ile bağlantılıdır, ancak parti her şey için suçlanamaz... bu seçim propagandası değil, bir iç savaşı kışkırtma girişimidir."

Pira, "Sanığın bir miktar para aldığını itiraf ettiğini, ancak parayı sağlayan kuruluş hakkında hiçbir soru sorulmadığını" da belirtti.

Irak İçişleri Bakanlığı ve Kürt yönetimi, pazartesi günü Erbil, Duhok ve Kerkük'te son zamanlarda çıkan yangınlara karışan kişilerin tutuklandığını duyurdu.

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Mikdad Miri, Şafak Haber Ajansı muhabirinin de katıldığı basın toplantısında, "Tutuklamalar, Federal İçişleri Bakanlığı ile Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı arasındaki hassas operasyon, olağanüstü çabalar ve koordinasyon sonucunda gerçekleştirildi." dedi. Şüphelilerin Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) mensup olduğunu açıkladı.

Shafaq Haber Ajansı muhabirinin bir sorusuna yanıt veren Miri, "Üç kişi tutuklandı ve şu anda gözaltında ve Federal İstihbarat Ajansı tarafından soruşturuluyor. Yargılanacaklar." dedi.

Şüphelilerin itiraflarına göre, Irak'a komşu iki ülkeyi hedef almayı planlıyorlardı, ayrıca Ceyhan petrol boru hattına saldırı planlıyorlardı.

Tuğgeneral Miri, ayrıca Sadr Şehri, Şorca ve diğer bölgelerdeki pazarları ve Erbil'deki elektrik iletim hatlarını hedeflemeyi planladıklarını söyledi.

İçişleri Bakanlığı Divan Genel Müdürü Hemen Mirani ise son yangınlara ilişkin ek bilgiler verdi.

Mirani, Bağdat'ta Irak içişleri yetkilileriyle düzenlediği ortak basın toplantısında, yangınların amacının "ekonomiye zarar vermek, kamuoyunda hükümete karşı öfke yaratmak" olduğunu belirterek, itiraflara göre bu olayların arkasında PKK'nın olduğunu söyledi.

"Olaylardan sorumlu olanlar Suriye ve Türkiye'deki PKK tarafından işe alındı ​​ve Kandil ve Kifri'de eğitim aldı. Honar Fakhruddin Ahmed olarak tanımlanan şüphelilerden biri, Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı 70. Birimde (Peşmerge) çalışan biriyken, Muhammed Necat Hasan ise yine Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı Süleymaniye'deki Terörle Mücadele Birimi'nde görevli bir subay."

 

Güncellenme Tarihi : 3.7.2024 00:16

İLGİLİ HABERLER