Gündem
  • 17.1.2024 10:57

PKK'nın elindeki Sweidiya doğalgaz santrali yok edildi

PKK'nın kontrolünde olan Sweidiya doğalgaz santrali saldırılarında yıkıldı.. Bu santralden çıkan doğalgaz abonelere veriliyor ve PKK buradan büyük gelir elde ediyordu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES) Enerji Ofisi Eşbaşkanı Ekrem Süleyman Salı günü yaptığı açıklamada, Sweidiya gaz santralinin "yüzde 100 yıkıldığını" ve rehabilite edilemeyeceğini söyledi.

Turkish airstrike hits power-generating gas plant in NE Syria

Türk insansız hava araçları son birkaç gün içinde birçok kez Suriye'nin kuzeydoğusundaki Derik şehrinin kırsalındaki Sweidiya gaz tesisini hedef aldı. En ağır saldırı dün Pazartesi günü gerçekleşti.

Süleyman, Pazartesi günü saat 22.15'te Türk insansız hava araçlarının kuzeydoğu Suriye'deki tek Sweidiya gaz tesisini hedef aldığını da sözlerine ekledi.

Türkiye'nin  saldırılarının doğrudan beş elektrik türbinini hedef aldığını ve bunların tamamen yok edildiğini kaydetti. Ayrıca yedi gaz türbini ve güç dönüştürücü de hedef alındı.

Turkish strikes target Sweidiya gas plant in Syria's Derik - North press  agency

Tesisin artık hizmet dışı olduğunu ve tamamen yıkıldığını anlatan Süleyman, hiçbir şekilde rehabilite edilemeyeceğini sözlerine ekledi. Bu santralin hayati önem taşıyan hizmet tesislerine elektrik sağlaması nedeniyle bölge için hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Sweidiya gaz tesisi müdürü Agid Abdulmajid, saldırının küresel gaz tanklarına çarpmanın yanı sıra cihazların çoğuna da zarar verdiğini söyledi. İtfaiye ekipleri, tankların benzini bitene kadar yangını kontrol altına alamadı.

Turkish airstrike causes huge damage to Sweidiya gas plant in the far  #NE_Syria - YouTube

Gaz ve elektrik üretiminin tamamen durduğunu, onarım ve yeniden inşa sürecinin çok zor olduğunu, atölye ve gerekli malzeme açısından ciddi kaynak gerektirdiğini anlattı. Onarım ve rehabilitasyonu gerçekleştirmek için aylarca süren uzun bir zamana ihtiyaçları var. 

Abdulmajid, tesisin onarımının ilk maliyetinin 1 milyar dolar olarak tahmin edildiğini de belirtti.

Güncellenme Tarihi : 17.1.2024 11:06

İLGİLİ HABERLER