Gündem
  • 9.8.2024 00:07

Politico: İsrail cephane sıkıntısı çekiyor.

Politico: İsrail cephane sıkıntısı çekiyor... ve İran'ın önceki saldırısını püskürtmesine yardım eden Arap ülkeleri bu kez Haniye suikastı nedeniyle geri çekilebilir.


Amerikan Politico web sitesi 7 Ağustos 2024 Çarşamba günü, İsrail'in İran ve Hizbullah'tan bu hafta beklenen büyük bir saldırıyı püskürtmek için gerekli mühimmat sıkıntısı çektiğini ve Arap komşularının bu kadar yardım etmek için müdahale edip etmeyeceklerinin belirsiz olduğunu söyledi. Daha önceki saldırılarda yaptıkları gibi.

İsrail, geçtiğimiz Nisan ayında, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği baskın sonrasında Devrim Muhafızları liderlerinin öldürülmesine tepki olarak İran'ın insansız hava araçları ve füzelerle başlattığı saldırıyı püskürtmek için uluslararası koalisyondan destek almıştı. 

Ancak Arap ülkeleri, İsrail'in Tahran'daki Hamas Siyasi Büro Lideri İsmail Haniye ve Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey liderlerinden Fouad Shukr'a suikast düzenlemesinden hayal kırıklığına uğramış durumda ve ayrıca Tahran'ın müdahale etmesi halinde kendilerinin hedef olacağı yönündeki tehditlerinden de endişe duyuyor. Amerikan web sitesine göre.

Wall Street Journal'ın haberine göre, önceki Amerikan raporları, ABD'nin geçen Nisan İran saldırısında olduğu gibi İsrail savunmasını desteklemek için yeterli uluslararası desteği seferber edemeyebileceğini belirtmişti .

Biden yönetimi yetkilileri ayrıca İran saldırısına, İsrail savunmasını alt etme amacıyla Hizbullah ve diğer Tahran vekillerinin saldırılarının eşlik edebileceğinden endişe ediyor.

Amerikalı yetkililer, İran'ın geçen haftanın sonundan bu yana füze rampalarını hareket ettirdiğini ve askeri eğitimler verdiğini söyledi. Bu da Tahran'ın önümüzdeki günlerde Tel Aviv'e bir saldırı başlatmaya hazırlandığının göstergesi olabilir.

Politico, Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi'nin Orta Doğu Güvenlik Programı direktörü Jonathan Lord'un şu sözlerini aktardı: "Genel olarak belli bir yorgunluk var ve bir dereceye kadar da bu durumda olmamızdan dolayı kırgınlık olduğunu düşünüyorum. Şimdi Şükr ve Haniye'nin öldürülmesinden sonra."

Aşağı Celile

 Nisan ayındaki saldırıyı İran yönetmiş olsa da, diğer vekil güçlerin de katılmasıyla Hizbullah'ın, özellikle de liderlerinden birinin yakın zamanda öldürülmesinin ardından olası saldırıya daha fazla katılacağı yönünde beklentiler var ve muhtemelen İsrail'in güneyindeki daha uzak bölgeleri hedef alacak ve silahlarını kullanacak. Politico'ya göre hassas güdümlü füzelerin stratejik tedariği.

Bu, Wall Street Journal'ın birkaç gün önce İsrail işgal ordusundaki birçok yedek askerin kırılma noktasına yaklaştığını, Gazze'deki savaş on birinci ayına girerken bitkin ve hüsran hissettiğini, Hizbullah'la çatışmanın yoğunluğunun arttığını bildirdiği sırada geldi. ve bunun sonucunda artan ekonomik kayıplar... İşe devamsızlık sürelerinin uzunluğu.

Gazete, İsrailli yetkililerin Hizbullah'a karşı kapsamlı bir savaş başlatma konusundaki isteksizliklerinin nedenlerinden birinin, askeri insan gücü üzerindeki baskı olduğunu düşünüyor. Hamas'ınkini aşıyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin Füze Savunma Projesi Direktörü Tom Karako, Natsik Daily'ye verdiği demeçte, İran ve vekillerinin "belirli bir yerde, belirli bir zamanda belirli bir savunma sistemini alt etmesi" halinde İsrail'in savunmasının bir güvenlik açığıyla karşı karşıya kalacağını söyledi. "İsrail'in tükenen stokları göz önüne alındığında.

Karako, "Bu bir Demir Kubbe envanter kapasitesi meselesidir" diye ekledi, "Dünyada 100.000 füzeyi kaldırabilecek kadar Demir Kubbe yok ve bu, Demir Kubbe'nin ya da başka bir sistemin hatası değil. Bu sadece temel matematik."

ABD, Arap müttefikleri ve ortaklarından İsrail'in olası saldırıyı püskürtmesine yardım etmesini beklese de Politico web sitesi, bölgede çalışmış eski bir Amerikalı diplomatın bu destekteki herhangi bir kesintinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan kaynaklanacağını söylediğini aktardı.

Güncellenme Tarihi : 9.8.2024 00:12

İLGİLİ HABERLER