Hızlı trenin faaliyete geçmesiyle birlikte TCDD yetkilileri başta olmak üzere tüm yetkililer ağız birliği etmişçesine ne kadar büyük bir işi başardıklarını anlatıyordu. Ancak tüm bu sözlerin arasında bir tek muhalif ses yükseliyordu: Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkam Prof. Dr. Aydın Erel. VATAN bu bilim sesine kulak verdikçe; yetkililer kulaklarını tıkamış; açıklamaları duymamazlıktan gelmişti. Her fırsatta ''Ben o trene binmem. Kimse de binmesin. Hızlı tren seferden kaldırılmalı'' diyen Prof. Erel VATAN'a yaptığı açıklamada ''İstirham ediyorum, hızlandırılmış treni seferden kaldırın'' diyordu.
Ve çarpıcı sonuç... İstanbul'dan 18.00'de kalkan Yakup Kadri Karaosmanoğlu Ekspresi Mekece-Osmaniye arasında devrildi facia yaşandı. Kazanın hemen ardından Prof. Erel'i aradık.
-Hocam kazayı biliyorsunuz.
Çok üzgünüm. Konuşacak durumda değilim. Ama VATAN sözlerime kulak vermişti. O yüzden size nezaketsizlik etmek istemedim.
-Ancak yetkilileri uyardınız...
Hala televizyonları dinliyorum, diyorlar ki tren hızlı gitmiyordu. 80 kilometre hızdaydı.
-Evet...
Trenin raydan çıkması için tek neden hız değildir ki! Yol kötüyse, trenin tekerlek dingilleri kaliteli değilse tren 80 kilometre hızla da gitse raydan çıkar! Ben daha fazla konuşmayayım.
-Ancak siz uyarılarda bulunurken...
Biliyorum... Bakan bey demişti ki (Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım) 'Aydın Hoca insanları korkutuyor'. TCDD Genel Müdürü (Süleyman Karaman) bana tepki göstermişti. 'Kimsenin keyfi için tren durduramam. Hızlı trenin hiçbir tehlikesi yok. ''
İnanın içim acıyor. (Sesi titriyor. Konuştuğumuz sırada ölü sayısının 128 olduğu açıklanıyor.)
-(...)
Sadece şunu yazın. Bilime saygısızlık yapıldı. Bilime! Beni affedin, artık hiçbir şey söylemek istemiyorum. Telefonlarımı da kapatacağım.''
Tek tek ne yapılması gerektiğini söylemişti
Prof. Dr. Erel, hızlandırılmış tren seferlerinin durdurulmasını isterken, Ulaştırma Bakanlığı'na önerilerini ise şöyle sıralıyor:
* Demiryolu hatlarımız ve bu hatlarda kullanılan lokomotif ve vagonlar acil kontrol edilsin.
* Uygun olmayan lokomotif ve vagonlar, bu raylarda kullanılmasın, kullanılacak taşıtlar ise sürekli denetim ve kontrol altında tutulsun.
* Yol trafiğe kapanmadan ''altyapı iyileştirmesi'' mümkün olmadığından, altyapının olumsuzlukları üst yapıda uygulanacak çözümlerle azaltılsın.
* Uygun olmayan yol elemanları değiştirilsin, yolun geometrik ve fiziksel kalitesi yükseltilsin.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:37