Gündem
  • 8.2.2022 09:49

Putin Macron'u rezil etti!.. Eli cebinde karşıladı

Kremlin'de Rusya-Ukrayna krizi görüşüldü: Putin Macron'u eli cebinde karşıladı

Macron'un Putin tarafından "küçük düşürülmesi" Fransa'da TT oldu Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce sözde Rusya-Ukrayna arasında arabulucu olmaya niyetlenen Macron'u Putin koca bir masanın ucuna yerleştirerek Batı ile arasına koyduğu mesafeyi belli etmiş oldu.

Vladimir Putin, dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede Rusya'nın Ukrayna konusunda 'uzlaşma bulmak için her şeyi yapacağını' iddia etti - ancak yine de devam eden gerilimlerden Batı'yı sorumlu tuttu.  Kremlin'de yaklaşık beş saat süren görüşmelerin ardından, devasa bir masanın yardımıyla en az üç metre arayla oturan iki lider, Rusya ile Batı arasındaki en kötü krize bir çözüm bulunabileceğine dair umutlarını dile getirdiler. Soğuk Savaş'ın sonu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizi görüşmek üzere Moskova'ya gitti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macron'u elleri cebinde karşılarken, görüşmenin yapıldığı masa dikkat çekti. Yaklaşık beş saat süren görüşme sonrası liderler ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, yaptığı açıklamada "NATO'nun eylem planında Rusya düşman olarak değerlendiriliyor. " dedi.

Macron'a Moskova'ya geldiği için defalarca teşekkür eden Putin, düzenlediği ortak basın toplantısında Fransız liderin incelenmeye değer birkaç fikir sunduğunu söyledi.

Ukrayna'nın doğusunda yaşanan kriz devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kremlin Sarayı'nda bir araya geldi.

Putin, "Bir takım fikirleri, önerileri...

Putin'in Macron'u eli cebinde karşılaması ve iki liderin geniş bir masada birbirlerinden uzakta oturmaları dikkat çekti.

Basına kapalı yapılacak görüşme öncesi Putin, Fransa'nın diyalog sürecine katkı sağlama yönünde çabaları olduğuna dikkat çekerek, "Rusya ve Fransa'nın güvenlik konularında ortak endişeleri var” dedi. Macron ise, Avrupa'daki gerilimi işaret ederek, "Avrupa'da güvenlik ve istikrarı korumanın tek yolunun diyalog olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Emmanuel Macron, Rusya'nın ülkeyi işgal etmeye hazır olduğuna dair korkular arasında Ukrayna üzerindeki gerilimi yatıştırmayı umuyor.

Yaklaşık beş saat süren görüşmenin ardından liderler basın toplantısı düzenledi.

Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"NATO'nun eylem planında Rusya düşman olarak değerlendiriliyor. NATO, Rusya'ya ders vermeye kalkıyor. NATO üyeleri Ukrayna'ya silah pompalamayı sürdürüyor, bu konu Macron ile görüşüldü. Macron'un dikkatini Kiev'in Minsk Anlaşmalarına riayet etmemesine çektim. Kiev, Minsk Anlaşmalarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor."

Macron'un açıklamalarından satır başları ise şöyle:

"(Belarus Devlet Başkanı Aleksandr) Lukaşenko'nun Belarus'taki nükleer silahlar hakkındaki sözlerinden endişeliydim ama Putin beni bu konuda teskin etti.

Fransa ile Rusya'nın irtibatı mevcut, ortaklarımızla görüşmeyi sürdüreceğiz. Avrupa için barışçıl bir yol bulmak hala mümkün.

Avrupa'da istikrarı tesis etmek için yeni mekanizmalara ihtiyacımız var, bu mevcut anlaşmaları revize ederek mümkün olmaz. Rusya ile Avrupa Birliği'nin, durumun istikrara kavuşturulması ve gerilimin azaltılması için özel tedbirler üzerinde anlaşması gerekiyor."

Putin, bir Fransız gazetecinin sorusuna Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmesinin nelere yol açabileceğini belirsiz olmayan bir şekilde açıkladı.

“Fransa'nın Rusya ile savaşmasını mı istiyorsunuz? Putin gazetecilere verdiği demeçte, Ukrayna NATO'ya katılır ve Kırım'ı zorla 'yeniden bütünleştirme' şeklindeki devlet politikasını uygulamaya çalışırsa  tam olarak böyle olur” dedi.

Rusya Devlet Başkanı, Kiev'in Rusya'yı düşman ilan ettiğini ve Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğunda ısrar ettiğini söyledi. Kiev'deki 2014 darbesinden sonra, yarımada, çoğu NATO ülkesinin tanımadığı bir şey olarak, Rusya'ya yeniden katılmak için oy kullandı.

Güncellenme Tarihi : 8.2.2022 10:04

İLGİLİ HABERLER