Gündem
  • 19.12.2024 22:26

Putin: Rusya, Hmeimim üssü aracılığıyla 4 bin İranlı savaşçıyı Tahran'a tahliye ettik

Putin, ülkesindeki televizyon ve radyolarda ortak yayımlanan yıllık basın toplantısı ve "Doğrudan Hat" şeklindeki birleşik programda gazeteciler ve halkın sorularını cevapladı. Başkent Moskova'daki "Gostinıy Dvor" isimli merkezde düzenlenen ve yaklaşık 4 saat 30 dakika süren programda Putin, iç ve dış siyasetle ilgili 2 milyon 400 binden fazla sorudan 76'sını yanıtladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada Rusya'nın Suriye'de yenilgiye uğramadığını iddia etti ve Moskova'nın Şam'daki yeni yöneticilere Rusya'nın buradaki askeri üslerini korumaları için teklifte bulunduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak kamuoyuna yaptığı ilk açıklamalarda Putin, bu ayın başında devrilen ve Moskova'ya kaçmak zorunda kalan devrik lider Beşar Esed ile henüz görüşmediğini ancak görüşmeyi planladığını ifade etti.

Putin ayrıca, Rusya'nın Suriye'deki iki ana askeri üssünün geleceği konusunda temas halinde olduğu Suriye'deki çoğu kişinin üslerin kalmasını desteklediğini ancak görüşmelerin devam ettiğini vurguladı.

Putin, diğer ülkelere de Suriye'ye insani yardım götürmek için hava ve deniz üslerini kullanabileceklerini söylediğini belirtti.

Putin ayrıca Suriye'de yenilgiye uğramadıklarını ve amaçlarına ulaştıklarını iddia ederek şınları söyledi:

"Suriye'de olup biten her şeyi bir tür başarısızlık, Rusya için bir yenilgi olarak göstermek istiyorsunuz. Sizi temin ederim ki öyle değil. Size nedenini de söyleyeyim. Biz Suriye'ye 10 yıl önce orada bir terör bölgesi oluşmasını engellemek için geldik.

Genel olarak amacımıza ulaştık. Bugün birçok Avrupa ülkesinin ve ABD'nin onlarla (muhalifler) ilişki kurmak istemesi boşuna değil. Eğer onlar terörist örgütlerse, siz (Batı) neden oraya gidiyorsunuz? Demek ki değiştiler."

Putin ayrıca açıklamasında rejim ve İran'ın askeri güçlerinin Suriye'de cephe hattında geri çekildiğini, Rusya'nın çekilme sırasında 4 bin İranlı savaşçıyı Suriye'den tahliye ettiğini öne sürdü.

Putin, Suriye'deki durumu, Suriye ordusunun ve Esad'ın devrilmesinin nedenlerini anlattı

Eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la Moskova'ya geldikten sonra görüşmedim.

12 yıldır Suriye'de kayıp olan gazeteci Austin Tice hakkında Beşar Esad'la konuşabilirim. Soruyu bugün Suriye'de iktidar sahibi olanlara da yöneltebiliriz.

Suriye'de yaşananlar Rusya için bir “yenilgi” anlamına gelmiyor. Afganistan gibi bir terör yuvası oluşturmamaya çalıştık ve hedeflerimize bir ölçüde ulaştık. Suriye Arap Ordusu'na karşı savaşan gruplar değişti. Eğer Batılı ülkeler bugün bu gruplarla diyalog arayışındaysa bu, bu gruplar arasında değişikliklerin zaten meydana geldiği anlamına geliyor.

Silahlı muhalif gruplar Halep'e girdiğinde 30.000 savaşçı vardı. Halep çevresinde çatışmalar oldu ama İranlı dostlarımız önce Suriye'de yardım isterken, şimdi kendilerini Suriye'den çıkarmak için yardım istiyorlar.

Putin: Ortadoğu ülkelerinin büyük çoğunluğu Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerinin bakımını destekliyor

Putin: Rusya, Hmeimim üssü aracılığıyla 4 bin İranlı savaşçıyı Tahran'a tahliye etti

Suriye'de barış ve sükunetin hakim olacağına inanıyor, orada gücü elinde bulunduran tüm gruplarla ve bölge ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Üslerimizin Suriye'de kalıp kalmayacağını değerlendireceğiz ve Suriye'de iktidarı kontrol eden veya kontrol edecek siyasi güçlerle ilişkiler kurup kurmayacağımıza karar vereceğiz. Bu, her iki tarafın da ortak bir zemin aramasını gerektirir.

Suriye topraklarındakiler de dahil olmak üzere ortaklarımıza, Suriye'ye insani yardım ulaştırmak için Hmeimim'deki uluslararası üssü kullanmalarını teklif ettik.

Bu konunun Tartus'taki El Kaide ile de bağlantısı var.

Putin, İsrail ve Türkiye'nin niyetlerini ve Orta Doğu'daki durumu anlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sürekli temas halindeyiz ve Ortadoğu'daki durumu ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın pozisyonunu tartıştık, pozisyonumuz biliniyor ve değişen siyasi koşullara bağlı değil.

Biz her zaman Filistin sorununun ancak kök nedenlerinin ortadan kaldırılmasıyla, İsrail Devleti'nin kurulmasıyla, Filistin Devleti'nin ise kurulmamasıyla çözülebileceğine inanıyoruz.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerini Birleşmiş Milletler dahil her düzeyde ve platformda kınadık.

Türkiye, güney sınırının güvenliğini sağlamak, mültecilerin Suriye'ye dönüşünü sağlamak ve belki de Kürt gruplarını sınırdan uzak tutmak için elinden geleni yapıyor. Bütün bunlar mümkün olabilir ve uygulanabilir.

Suriye'deki gelişmelerin öncelikli faydalanıcısı İsrail'dir.

Rusya, Suriye topraklarının İsrail tarafından işgal edilmesini kınıyor ve bu konudaki tutumumuz değişmiyor

 İsrail 25 kilometre ilerleyerek daha önce Sovyetler Birliği'nin Suriye'de kurduğu tahkimatlara girdi.

İsrail'in işgal ettiği bölgelerden çekilmesini umuyoruz ancak daha fazla güç gönderdiğini görüyoruz ve geri çekilmeye de niyeti yok gibi görünüyor, daha ziyade saldırısını genişletip bazı toprakları İsrail'e ilhak etmek niyetinde. durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

Kendi kaderini tayin etme ve toprak bütünlüğüne ilişkin Birleşmiş Milletler Şartı uygulanmalıdır. Bazı Avrupalı ​​yetkililer daha önce Kürtlere bağımsız bir devlet kurma sözü verdiklerini ancak aldatıldıklarını belirtmişlerdi. Bu çok karmaşık bir meseledir. Kürtler ısrarcı bir savaşçıdır ve Kürt meselesinin yeni değişiklikler çerçevesinde çözülmesi gerekmektedir. Türkiye'nin kendi güvenliğiyle ilgili sorunları çözmesi gerekiyor ve bu toplantıda tüm bu konuların konuşulması mümkün değil ancak Suriye'deki mevcut otorite dikkate alınarak tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerekiyor. Şu anda Suriye'deki durumu kontrol eden tüm gruplarla temas halindeyiz.

Güncellenme Tarihi : 20.12.2024 00:04

İLGİLİ HABERLER