Yaşam
  • 27.9.2007 11:24

RAMAZAN'DA İNSANLAR NEDEN SİNİRLİ OLUR?

Tokat Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altun, "ramazan ayında insanların sinirli olmasının sebebi sigara ve alkol alan kişilerin bu alışkanlıklarını bırakması, uzun süreli açlıklarda vücuttaki şeker oranın düşmesi ve çay bağımlılığıdır" dedi.
      Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında insanların sinirli olmasının sebeplerinden ilkinin özellikle sigara bağımlılarında görülen nikotin eksikliği olduğunu söyledi.
      Nikotinin vücutta keyif verici bir madde olduğunu belirten Altun, "Nikotin eksikliği ile doğal olarak insanlar sinirli oluyor. Özellikle ramazana uyum problemleri görülüyor" dedi.
      Yılın 11 ayı alkol alan insanların bir anda alkolü bırakmalarının da sinirlilik sebebi olduğunu vurgulayan Altun, şunları kaydetti:
      "Bu da çok ciddi yoksunluk sağlamalarına sebep olmaktadır. Bu insanlarda özellikle depresyon, terleme, gece uyku bozuklukları ve sinirlilik çok sık görülmektedir. Üçüncü olarak uzun süreli açlıklarda vücuttaki şeker oranın düşmesine bağlı olarak insanlarda bir sıkıntı ve sinirlilik hali oluşmaktadır.
      Ramazan ayında insanların sinirli olmasının sebebi sigara ve alkol alan kişilerin bu alışkanlıklarını bırakması, uzun süreli açlıklarda vücuttaki şeker oranın düşmesi ve çay bağımlılığıdır." Diğer bir sebebin ise Türkiye’ye has bir etken olduğunu belirten Altun, "İnsanlar günün büyük bölümünde çay içmeye alışıktırlar. Buna bağlı olarak insanlar ramazan ayında çay içemediklerinden dolayı çayın içindeki keyif verici ve uyanıklık sağlayan maddenin çok ciddi eksikliğini hissederler. Böylece uyanıklıkta, dikkatlerinde azalma, sıkıntı ve sinirlilik hali sık şekilde görülmektedir" dedi.
     
     RAMAZANDA UYKU BOZUKLUKLARI

      Ramazanda gördükleri bir problemin de uyku bozuklukları olduğunu bildiren Altun, "uyku bozukluklarının temelde iki nedeni vardır. Bir tanesi insanların sahura kalkmaya bağlı olarak uykularının, uyku döngülerinin tam ortalarında uyanmaları ve buna bağlı olarak da insanların uykularını tam alamamaları, ikinci sebebi de oruç açıldıktan sonra bazı insanların bütün gün alamadıkları çayı ve sigarayı bir anda almaya çalışmalarıdır" dedi. Altun, iftar ile sahur arasında çay ve sigara tüketiminin artmasının da uykuya dalmada çok ciddi problem meydana getirdiğini sözlerine ekledi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:15

İLGİLİ HABERLER