Gündem
  • 15.1.2024 16:11

Refah payı ve en düşük emekli maaşı için 2 hesap..AK Parti Meclis'e sundu!


Son dakika haberi: Emekli maaşı zammı için artık son viraja girildi. Emekliye refah payı ve en düşük emekli maaşı olmak üzere 2 düzenleme yapılacak. SSK, Bağ-Kur emeklisi ile memur emeklisi arasında oluşan zam farkı için adım atılacak. Emekliye ek zam düzenlemelerinin de içine konulacağı yasa teklifi AK Parti tarafından Meclis Başkanlığına sunuldu. Emekliler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıkladığı emekliye ek zam formülünü merak ediyor. İşte merak edilen refah payı ve 7500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı için 2 zam hesabı...

Emekliye zam düzenlemeleri için teknik ve bütçe çalışması tamamlandı. Refah payı ve en düşük emekli maaşı konusunda rakamlar Kabine Toplantısı'nda masaya yatırılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan emekli maaşı zammı için son kararı verecek ve Meclis süreci başlayacak.

YASA TEKLİFİ MECLİS BAŞKANLIĞINA SUNULDU

Emekliler ile ilgili düzenlemelerin içine konulacağı yasa teklifi Meclis'e geldi. Milletvekillerinin imzasına açılan kanun teklifine göre, asgari ücret desteği 500 liradan 700 liraya çıkarılacak. Ayrıca kısa çalışma ödeneğine ilişkin de düzenleme gündeme gelecek. Yasa teklifi AK Parti grubu tarafından TBMM Başkanlığına sunuldu.

KABİNE TOPLANTISI ÖNCESİ AK PARTİ'DEN EMEKLİYE EK ZAM AÇIKLAMASI
Emekliye ek zam ile ilgili konuşan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız çalışmayı yaptı. Oransal artışlar, bütçe imkanları bunları bir bütün olarak değerlendirmemiz lazım. Hepsi masada değerlendiriliyor. SSK ve Bağ-Kur ek zam düzenlemesinde kesinleşen bir oran yok. Detaylar Kabine Toplantısı sonrasında netleşecek" dedi.

Öte yandan Meclis 16 Ocak Salı günü resmi çalışmalarına başlayacak.

EMEKLİLER EK ZAM İÇİN KABİNE TOPLANTISI'NA KİLİTLENDİ

2024 yılının ilk Kabine Toplantısı'nda emekli kök maaşları için refah payı ve kademeli zam formülleri masaya yatırılacak. Kabine Toplantısı bu hafta içinde gerçekleşecek. Kabine'nin Salı günü gerçekleşmesi bekleniyor.

Kabine Toplantısı'nın emekli maaşı zammı gündemi şu şekilde:

En düşük emekli maaşı için tutar belirlenecekRefah payı ve kademeli zam değerlendirilecekMaaş artışları düşük gelir grubunu gözetilerek yapılacakMaaş artışlarının bütçe disiplini ve ücret artışı-enflasyon artışı döngüsüne etkisi masaya yatırılacakEmekliye refah payı son kararı Kabine Toplantısı sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın vermesi bekleniyor

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde emekli maaşı zammı için rakamların kararlaştırılmasının ardından komisyon sürecinde ve Genel Kurul sürecinde bu düzenlemenin yasaya eklenmesi bekleniyor.

EMEKLİ MAAŞI OCAK ZAMMI İÇİN SON VİRAJ
Enflasyonda aylık bazda aşağı yönlü ivme sürerken 6 aylık enflasyon da Merkez Bankası'nın tahminleriyle büyük oranda örtüşerek yüzde 37,57 olarak gerçekleşti. Bu rakam doğrudan SSK, Bağ-Kur emekli zammı olurken, memur ve memur emeklisi yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ile beraber yüzde 49,25'lik zam aldı. SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı ile asgari ücret ve memur zammı arasında yaklaşık yüzde 11-12'lik bir zam farkı göze çarpıyor. Bu zam farkının giderilmesi ve SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı konusunda çalışma yapıldı.

Refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı yüzde 37,57
Memur ve memur emeklisi zammı yüzde 49,25
Emekli Ocak zammı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı teknik çalışmayı tamamlandı. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe çalışmasını gerçekleştirdi. Bakan Mehmet Şimşek geçtiğimiz hafta hem Ankara'da programları hem de emekli zammı düzenlemesi için ABD'deki yatırımcı görüşmelerine gitmedi. Dul ve yetimler dahil yaklaşık 16 milyon emekliyi ilgilendiren düzenleme için Bakan Şimşek hummalı bir çalışma gerçekleştirdi.

Güncellenme Tarihi : 15.1.2024 16:14

İLGİLİ HABERLER