
Rehine aileleri savaşı durdurmak için genel grev çağrısı yaptı
İsrail savaşı tırmandırmaya hazırlanırken rehine aileleri ülke çapında grev çağrısında bulundu
Gazze'de rehin tutulan İsrailli rehinelerin aileleri, İsrail güvenlik kabinesinin savaşı genişletme ve Gazze Şehri'ni ele geçirme kararını protesto etmek için önümüzdeki Pazar günü ülke çapında genel grev çağrısında bulundu.
Tel Aviv'deki rehinelerin yakınları, "Askerleri ve rehineleri kurtarmak için ülkeyi kapatıyoruz," dedi. Onlara, savaşın başında şehit düşen askerlerin yaslı ailelerini temsil eden 7 Ekim Konseyi de katıldı.
Organizatörler, girişimin öncelikle özel şirketler ve ekonomiyi durdurmak için Pazar günü greve gidecek vatandaşlar aracılığıyla tabandan bir çaba olarak başlayacağını söyledi.
7 Ekim Konseyi, saatler içinde "yüzlerce" şirketin greve katılacağını ve "binlerce vatandaşın da izin alacağını" duyurdu.
İsrail'in en büyük işçi sendikası Histadrut henüz greve katılmadı. Ailelerin, güçlerini birleştirmeye ikna etmek için Pazartesi günü Histadrut Başkanı Arnon Bar-David ile görüşmesi bekleniyor.
Gazze'de rehin tutulan Matan'ın annesi Anat Angrest, ekonomi ve emek sektörünün yöneticilerine seslenerek, "Sessizliğiniz çocuklarımızı öldürüyor" uyarısında bulundu.
Angrest, "Kalplerinizin bizimle ve acı içinde olduğunu biliyorum, ama bu yeterli değil. Sessizlik öldürür. İşte bu yüzden bugün buradayım ve şimdiye kadar kaçındığım bir şeyi, yani endüstri liderlerine şunu sormak istiyorum: Güç sizde." dedi.
Histadrut, geçen yıl rehinelerin ailelerine destek olmak için genel grev düzenlemişti . Eylül 2024'te Hamas tarafından altı İsrailli rehinenin öldürülmesinin ardından sendika, ulaşım, bankacılık ve sağlık gibi kilit sektörleri sekteye uğrattı ve gün boyunca yaygın protesto ve gösterilere katıldı. Ancak İsrail hükümeti, eylemlerini siyasi olarak nitelendirerek grevi bir iş mahkemesi ihtiyati tedbiriyle durdurma kararı aldı.
Histadrut grev hakkında kamuoyuna açıklama yapmazken, İsrailli muhalefet liderleri girişimi destekledi ve benimsedi. Muhalefet lideri Yair Lapid, "Rehinelerin ailelerinin genel grev çağrısı haklı ve yerindedir." dedi.
Demokrat Parti Genel Başkanı Yair Golan, partisinin greve katılacağını duyurarak, "Tüm İsrail vatandaşlarına, yaşam ve karşılıklı sorumluluk değerlerine değer veren herkese bizimle birlikte greve çıkma, sokaklara çıkma, direnme ve düzeni bozma çağrısında bulundu."
İsrail güvenlik kabinesi, Cuma günü savaşı genişletip Gazze Şehri'ni ele geçirmeyi amaçlayan tartışmalı bir planla ilerlemeye karar verdi. Plan, Gazze'de kalan 50 rehinenin aileleri tarafından sert eleştirilere maruz kaldı. 20'sinin hayatta olduğu tahmin ediliyor. Yeni askeri harekatın hayattaki rehineleri tehlikeye atabileceği ve onları ölüme mahkûm edebileceği uyarısında bulunuldu.
Güncellenme Tarihi : 22.8.2025 11:37