Gündem
  • 20.5.2024 10:20

Reisi ve Dışişleri Bakanı'nın cesetleri Tebriz'e götürüldü

İran'daki helikopter kazasında ölenlerin cesetleri Tebriz'e götürülüyor..

İran medya ajanslarının iki kişiyi ve diğer yedi kişiyi taşıyan helikopterin kaza mahallinde "hayatta kalanın" bulunmadığını bildirmesinin ardından İran cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanının öldüğü varsayılıyor.

Düşen helikopterde bulunan üst düzey yetkililer arasında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da vardı.

Akıncı SİHA  tarafından çekilen ve devlet medyası FARS Haber Ajansı'na aktarılan enkazın drone görüntüleri, kaza mahallini dik, ormanlık bir yamaçta gösteriyordu ve helikopterden mavi beyaz bir kuyruk dışında çok az şey kalmıştı.

FARS Haber Ajansı aracılığıyla Kızılay

İran'ın yarı resmi Tasnim News gazetesine göre, İran Kızılayı başkanı, İran cumhurbaşkanının öldüğü helikopter kazasında ölenlerin naaşlarının Tebriz şehrine nakledileceğini söyledi.

Ölenler arasında Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da vardı. 

Pir-Hossein Kolivand, arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini söyledi.

Tasnim, helikopterin İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinden Tebriz şehrine giderken düştüğünü bildirdi.

Hükümet , İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin 63 yaşında helikopter kazasında öldüğünü doğruladı. Ölenler arasında Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian ve diğer yedi kişi de vardı.

Tasnim News videosu aracılığıyla IRIB'den alınan bir ekran görüntüsü, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'yi 19 Mayıs'ta İran'da bir helikopterde gösteriyor.

Onun ölümü Ortadoğu'da , Gazze'de savaşın kızıştığı endişe verici bir anda gerçekleşti. Helikopter, İran'ın Şam'daki diplomatik yerleşkesine düzenlenen ölümcül saldırıya yanıt olarak İsrail'e insansız hava aracı ve füze saldırısı başlatmasından haftalar sonra düştü.

Muhafazakar Raisi, 2021'de tarihsel olarak rekabetin olmadığı bir seçimle başkan oldu. Daha önce baş yargıç olan Raisi, din adamlarının yönetimine karşı gençlerin önderlik ettiği protestolarla sarsılan bir ülkede muhalefetin yoğun bir şekilde bastırıldığı bir dönemi yönetmişti .

Raisi, İslam Cumhuriyeti'nin siyasi yapısında Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'den sonra en güçlü ikinci kişiydi. İran Anayasası, cumhurbaşkanının ölümü durumunda Dini Liderin onayıyla görevi birinci başkan yardımcısının üstleneceğini zorunlu kılıyor.

Hamas, Husiler ve Hizbullah İran cumhurbaşkanının ölümüne yas tutuyor

İran destekli militan gruplar Hamas, Husiler ve Hizbullah, ülkenin Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin ölümü nedeniyle Tahran'a başsağlığı diledi. 

Raisi, Pazar günü İran'ın kuzeybatısındaki Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian ile birlikte helikopter kazasında hayatını kaybetti .

Ölümlerinin doğrulanmasından saatler sonra Husi üst düzey yetkilisi Muhammed Ali El-Husi başsağlığı diledi.

"İran halkına ve İran yönetimine en derin başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" dedi. "İran halkı, halkına sadık liderlere sahip olmaya devam edecek. 

Yemen'de Husilerin liderliğindeki hükümetin başkanı Mehdi El Meşat, Raisi'nin ölümünün ardından İran'a “başsağlığı ve taziye mesajı” gönderdi.

Hamas, dini lidere, "İran hükümetine ve kardeş İran halkına samimi taziyelerini, derin sempatisini ve dayanışmasını" ilettiğini söyledi.

Hamas, "İran İslam Cumhuriyeti'nin, Allah'ın yardımıyla, bu büyük kaybın sonuçlarının üstesinden gelebileceğinden eminiz, zira sevgili İran halkı, bu ağır çilenin üstesinden gelebilecek güçlü kurumlara sahiptir" dedi.

Lübnan merkezli Hizbullah, Raisi'yi "ağabey"e benzetti.

Grup tarafından yapılan açıklamada, "Lübnan'daki Hizbullah, (İran'ın dini lideri, İranlı yetkililer ve İran halkının) kaybı nedeniyle en derin başsağlığı dileklerini ve sempatilerini iletir" denildi.
“Şehit başkanı Sayın Hazretlerini uzun zamandır yakından tanıyoruz. O bizim için bir ağabey, güçlü bir destekçi ve başta Kudüs ve Filistin olmak üzere sorunlarımızın ve ulusumuzun sorunlarının sadık bir savunucusu ve direniş hareketlerinin koruyucusuydu.”

Ortadoğu'nun en güçlü paramiliter güçlerinden biri olan Hizbullah, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana neredeyse her gün sınır ötesi çatışmalarda İsrail ile çatışıyor.

İran, Hamas'a, Husilere ve Hizbullah'a askeri ve ekonomik destek sağladı.

Güncellenme Tarihi : 20.5.2024 10:37

İLGİLİ HABERLER