Ruhsatsız silah ve çakarlı arabaların cezası katlandı
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanun teklifi ile iç güvenlik alanında düzenlemeler yapıldı. Yetkisiz çakar ve tepe lambası kullanan sürücülere 96 bin lira ceza verilecek, sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak ve araç 30 gün trafikten men edilecek. İhlaller bir yıl içinde tekrarlanırsa, ceza 192 bin liraya çıkacak, belgeler ve araç 60 gün süreyle men edilecek. Ruhsatsız silah taşıyanlara verilen hapis cezalarının alt sınırı 2, üst sınırı 4 yıla çıkarıldı. Dahiliye Memurları Kanunu ve ilgili kanunlarda Anayasa Mahkemesi kararlarına uygun değişiklikler yapıldı.
Sürücü belgesi geri alma işlemleri, yasada belirtilen görevlilerce yapılacak ve 60 gün süreyle belgeleri alınanlar, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçtikten sonra iade edilecek. Ayrıca, trafik para cezalarının tahsil edilmiş olması şartı da aranacak. Araç sicil ve tescil sistemi verileri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile anlık olarak paylaşılacak, böylece suçların önlenmesi ve şüphelilerin yakalanması kolaylaştırılacak.
ATEŞLİ SİLAHLARIN PARÇALARI DA KANUN KAPSAMINA DAHİL EDİLECEK
Ateşli silahlara ait namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi haiz parçaların da ülkeye sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulması Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun hükümleri kapsamına alınacak.
Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun hükümlerine göre armağan edilen silahlar için kişilere bulundurma veya taşıma izni veren kayıt ve belgelerde süre kaydı aranmayacak.
Gaziler ile ana, baba, eş ve çocuklarına intikal eden veya intikal eden yoksa bu kişilerin edinecekleri ruhsatlar için de süre kaydı aranmayacak.
Armağan edilen silahlar için kişilere bulundurma veya taşıma izni veren kayıt ve belgeler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.
ARAÇ KİRALAMA ŞİRKETLERİ İŞLEMLERİ ANLIK OLARAK BİLDİRECEK
Kimlik Bildirme Kanunu'ndaki değişikliğe göre, araç, gemi/deniz aracı kiralama faaliyeti yürüten gerçek ve tüzel kişilere ait işletmenin sorumlu işletmecileri ve yöneticileri, kiralanan araç bilgileri ile aracı, gemi/deniz aracını kiralayanların kimlik bilgileri ve kira sözleşmesi ile buna ilişkin tüm bilgi, belge ve kayıtları usulüne uygun şekilde bilgisayarda tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak, bilgisayar terminallerini genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlamak ve kiralayan şahıs ile kiralanan araç bilgilerini araç teslimi esnasında genel kolluk kuvvetlerine sistem üzerinden anlık olarak bildirmek ve kiralanan araçlarda GPS cihazı (küresel uydu navigasyon sistemi) bulundurarak araçlara ait konum bilgisine ilişkin kayıtları 3 yıl saklamak zorunda olacak.
Genel kolluk kuvvetleri tarafından tutulan verilerden şahısların devam eden aktif araç kiralamasının olup olmadığı bilgisi araç kiralama faaliyeti yürüten gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerle paylaşılacak.
Bilgi, belge ve kayıtları bilgisayarda tutmayanlara, bilgisayar terminallerini genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlamayanlara, gerçeğe aykırı kayıt tutan veya bilgi verenlere, kiralanan araçlarda GPS cihazı (küresel uydu navigasyon sistemi) bulundurmayanlara ve araçlara ait konum bilgisine ilişkin kayıtları saklamayanlara 99 bin 896 lira, ilgili bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerinin incelemelerine hazır bulundurmayanlara, kiralayan şahıs ile kiralanan araç bilgilerini araç teslim edilmeden genel kolluk kuvvetlerine sistem üzerinden anlık olarak bildirmeyenlere 49 bin 938 lira idari para cezası, mülki idare amirlerince verilecek. Fiillerin, işlendiği takvim yılı içinde tekrarı halinde en son kesilen para cezasının iki katı uygulanacak. Ayrıca sayılan fiillerin işlendiği takvim yılı içinde dördüncü defa işlenmesi halinde işletme ruhsatları iptal edilecek.
Güncellenme Tarihi : 22.11.2024 00:43