Gündem
  • 25.6.2024 10:31

Rus Devlet Televizyonu türbanlı Müslüman doktoru programdan çıkardı

Dağıstanlı Doktor, Rus Devlet Televizyonunun kendisini Başörtülü ekrana çıkarmadığını bildirdi..

Sosyal medyada yaptığı açıklamada, çoğunluğu Müslüman olan Dağıstan Cumhuriyeti'nden bir kadın doktorun Rus devlet televizyonunda başörtülü olarak görünmesine izin verilmediğini söyledi. 

İmmünolog Ayshat Idarmacheva, devlet yayın kuruluşu Channel One'ın sabah programının bir bölümünde yer almasının kendisinden istendiğini söyledi. 

Ancak programın yapımcısı, planlanan bölümün "dini olmadığını" ve bu nedenle Idarmacheva'nın İslami başörtüsüyle görünemeyeceğini söyleyerek daveti kısa sürede geri çekti. 

Idarmacheva bir Instagram hikayesinde "Channel One'ı pek izlemiyorum... ama bu çok inciticiydi" diye yazdı. "Bu, başörtüsü taktığınızda bilginin ve [mesleki] yeterliliklerin hiçbir anlam ifade etmediği anlamına geliyor."


     Ayshat Idarmacheva'nın Instagram hikayeleri. instagram    Ayshat Idarmacheva'nın Instagram hikayeleri.instagram

"Ülkemiz mümkün olan her yerde ırkçılığa karşı savaşıyor gibi görünüyor, ancak ülke içinde değil" diye ekledi. 

Doktor, başörtülü kadınların görünüşleri nedeniyle iş veya barınma konusunda reddedildiği birçok durumun farkında olduğunu ancak kısa bir televizyona çıkmanın reddedilmesini "özellikle utanç verici" bulduğunu söyledi. 

İnsan hakları grupları ve bölgesel medya kuruluşları, Rusya'da İslami dini kıyafet giyen kadınlara yönelik ayrımcılık olaylarını düzenli olarak bildiriyor .

Bu yılın başlarında beş kız öğrenci, başörtülerini çıkarmayı reddettikleri için güney Rostov bölgesindeki bir tıp fakültesinden   atılmıştı .

Rusya, çoğunlukla Kuzey Kafkasya ve Volga bölgelerinde yoğunlaşan büyük bir Müslüman nüfusa ev sahipliği yapıyor.

Moskova'daki yetkililer sürekli olarak ülkenin etnik ve dini çeşitliliğinin ülkenin gücünün bir kaynağı olduğunu öne sürüyor, ancak pek çok toplumsal bölünme devam ediyor.

Güncellenme Tarihi : 25.6.2024 23:48

İLGİLİ HABERLER