Dünya
  • 25.9.2024 21:59

Rusya’dan dikkat çeken Çin hamlesi! Resmen sahaya sürdüler

Rusya, Ukrayna’daki askeri operasyonlarında Çin yapımı ZFB-05 “Tiger” isimli 4×4 zırhlı araçlarını kullanmaya başladı. Tiger araçlarının Ukrayna’da Rusya tarafından kullanılması ise Çin’in bu çatışmadaki rolü üzerine yeni soruları gündeme getirdi.

Ukrayna’da askeri operasyonlarını sürdüren Rusya, Çin yapımı ZFB-05 “Tiger” 4×4 zırhlı araçlarını sahaya sürdü.

Çok yönlü bir zırhlı personel taşıyıcı olarak dikkat çeken ZFB-05 Tiger, komuta merkezi ya da ambulans gibi çeşitli görevler için uyarlanabilirken, iki kişilik mürettebatın yanı sıra dokuz tam donanımlı askeri taşıma kapasitesine de sahip. Araç, 2012 yılında Paris’te düzenlenen Eurosatory savunma fuarında tanıtılmış ve Bolivya, Tacikistan ile Somali gibi ülkelere ihraç edilmişti.

Söz konusu araçlar, muharebe alanında çeşitli modifikasyonlarla birlikte kullanılmakta. Kaput için anti-İHA koruması, katlanabilir ön cam zırhı ve güçlendirilmiş makineli tüfek kulesi bu değişiklikler arasında yer alıyor.

Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Haziran 2023’te Rus kuvvetlerinin Çin yapımı bu araçların ilk partisini aldığını doğrulamıştı. Kadirov, Çeçen birlikler tarafından kullanılan bu araçların Ukrayna’daki “Özel Askeri Operasyon” sırasında devreye sokulduğunu belirten görüntüler paylaşmıştı. Bu birlikler, daha önce Buça, Mariupol ve Bahmut gibi çatışma bölgelerinde aktif rol oynamıştı.

Öte yandan, Tiger araçlarının Ukrayna’da Rusya tarafından kullanılması, Çin’in bu çatışmadaki rolü üzerine yeni soruları gündeme getiriyor. Pekin yönetimi, savaşın barışçıl bir şekilde çözülmesi çağrısında bulunmuş olsa da Çin yapımı askeri ekipmanların muharebe alanında görülmesi, uluslararası savunma ilişkilerinin karmaşıklığını ortaya koyuyor.

Güncellenme Tarihi : 25.9.2024 21:39

İLGİLİ HABERLER