Dünya
  • 21.11.2024 14:00

Rusya ilk kez kıtalararası füzeyle saldırdı!

Ukrayna Hava Kuvvetleri, bu sabah bir son dakika bildirimi paylaşarak Dnepro şehrinin çeşitli tiplerde füzelerle saldırıya uğradığını bildirdi. Saldırı Kiev Post'a göre yerel saatle 05.00 ile 07.00 arasında (TSİ ile 06.00 ila 08.00) gerçekleşti. Kiev kaynakları bunlar arasında kıtalararası balistik füze (ICBM), Kinzhal aerobalistik füzesi ve yedi Kh-101 seyir füzesi olduğunu duyurdu.

 

Moskova, 1000 günü aşan savaşta güçlü uzun menzilli silahı ilk kez kullanıyor. Kiev'e göre hava savunma sistemleri altı Kh-101 füzesi düşürmeyi başardı. Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin raporunda, "Diğer füzeler önemli bir hasar vermedi" denildi. Ordu kaynakları, bugün erken saatlerde, Rusların büyük füze saldırısı sonucunda bir endüstriyel işletmede yıkım ve iki yerde yangın çıktığını söyledi.

Dnepro Belediye Başkanı Boris Filatov ise bombardımanın engelliler için rehabilitasyon merkezi binasına zarar verdiğini kaydetti. Filatov, merkezin kazan dairesinin yıkıldığını ve pencerelerinin kırıldığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise füze saldırısına ilişkin haberlere ilişkin henüz yorum yapmadı.

KREMLİN YORUM YAPMAYI REDDETTİ

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Perşembe sabahı ilk kez Ukrayna'ya kıtalararası balistik füze (ICBM) fırlattığı iddiasına "söyleyecek hiçbir şeyi" olmadığını belirterek yanıt verdi.

 

Peskov, "Bu ordumuza sorulacak bir soru" dedi.

CNN: RUSYA BATI'YA MESAJ VERDİ

CNN International'ın Rusya'nın kıtalararası balistik füze (ICBM) ilgili son dakika analizine göre Kremlin bu hamleyle Batı'ya "kapasitesini gösterdi."

CNN'e konuşan analist Malcolm Davis "Rusların burada yaptığı şey, füzeden nükleer savaş başlıklarını çıkarmak ve füzeyi üzerinde hiçbir şey olmadan etkisiz bir füze olarak veya belki de bir tür konvansiyonel savaş başlığıyla fırlatmak oldu. Batı'ya bir mesaj göndermeye çalışıyorlar 'Bakın, bu Storm Shadow ve ATACMS füzelerinin kullanımına Rusya böyle meydan okur' diyerek dünyayı geri adım atmaya zorluyorlar" dedi.

KITALARARASI BALİSTİK FÜZE NEDİR?

Kıtalararası Balistik Füze, İngilizcesi Intercontinental Ballistic Missile (ICBM) olan Kıtalararası Balistik Füze en az 5500 km menzile sahip, nükleer başlık taşıması amacıyla tasarlanmış balistik füzeler. Bu füzeler ayrıca kimyasal ve biyolojik silah etkileri ile de donatılabilme özelliğine sahip. Tek bir füze birden fazla hedef için birden fazla savaş başlığı taşıyabiliyor.

 

UKRAYNA İNGİLİZ FÜZESİ KULLANDI

Ukrayna, dün İngiltere'den tedarik ettiği Storm Shadow füzelerini ilk kez ateşledi. Dünyanın son dakika haberi olarak geçtiği Storm Shadow füzelerinin kullanımı, Rusya'nın Ağustos'ta Ukrayna birlikleri tarafından ele geçirilen Kursk'ta bir karşı saldırı başlatmasının ve nükleer doktrin onayının hemen ardından geldi.

Rusya, uzun menzilli füzelerle topraklarının vurulmasına savaşta ilk kez kıtalararası balistik füze kullanarak yanıt verdi.

Ukraynalı yayın kuruluşu Defense Express, İngiliz füzeleriyle yapılan saldırıda hedefin Marino'daki Baryatinsky Malikanesi yakınlarında olduğunu öne sürdü. Habere göre Düşes Olga Alexandrovna'nın evi olan malikanenin yakınındaki askeri tesis ise Moskova tarafından Kuzey Kore birliklerini barındırmak için kullanılıyor.

RUSYA: İKİ İNGİLİZ FÜZESİ DÜŞÜRDÜK

Öte yandan Rusya, kıtalarası balistik füze ile yanıt vermeden önce Ukrayna'nın attığı Storm Shadow füzelerinden ikisinin düşürüldüğünü duyurdu.

 

'KORELİ GENERALLER DE OLABİLİR'

Bu ayın başlarında, Moskova'nın Ukrayna'nın ele geçirdiği Rusya'nın Kursk bölgesini geri almasına yardımcı olmak için Pyongyang'dan birlikler gönderilmişti. Defense Express, füzenin kullanımının daha yüksek profilli hedeflerin de mevcut olabileceğini, "muhtemelen Kuzey Kore generallerinin" de olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Haberde "Hedeflenen bölgede bir askeri komuta merkezinin birincil hedef olduğunu yönünde bildirimler var" ifadelerini kullandı.

İngiliz basını ise Ukraynalı yayın organından gelen haberin teyit edilemediğini belirtirken ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), söz konusu malikanenin Rus ve Kuzey Koreli personelin bulunmasının olası olduğunu söyledi.

SAVAŞTA KRİTİK GİDİŞAT

Ukrayna, ABD Başkanı Biden'dan aldığı onaydan hemen sonra Salı günü ilk kez ABD yapımı ATACMS'leri kullanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna ve müttefiklerine nükleer silah ateşleme eşiğini düşüren bir yasal düzenlemeyle karşılık vermişti.

 

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı dün Rusya'nın "bugün ciddi büyük bir hava saldırısı" yapacağına dair istihbarat aldığını duyurdu ve Kiev büyükelçiliğini kapattı. Amerikalı diplomatlara saklanma emri verildi.

Almanya ise Alman basınında yer alan iddialara göre 800 bin asker ve 200 bin askeri aracı içeren olası bir 3. Dünya Savaşı'na karşı hazırlanan 'Operation Deutschland' isimli planı devreye soktu.

Son dakika | Ukrayna ilk kez İngiliz Storm Shadow füzelerini kullandı

GÜNEY KORE: AKTİF SAVAŞTALAR

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Rusya'ya konuşlandırılan yaklaşık 11 bin Kuzey Koreli askerin, ekim sonunda Rus birliklerin yanında Ukrayna'ya karşı savaşmaya başladığını açıkladı.

Kuzey Koreli askerlerin cephede aktif görev almasıyla verecekleri kayıpların artmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, ölen veya yaralanan Kuzeyli asker sayısını belirlemek için çalışmaların sürdüğü aktarıldı.

STORM SHADOW NEDİR? ÖZELLİKLERİ

Storm Shadow, yaklaşık 250 km'ye kadar menzile sahip bir İngiliz-Fransız seyir füzesi. Fransızlar bu füzelere Scalp diyor. İngiltere ve Fransa bu füzeleri Ukrayna'ya gönderdiklerinde Kiev'e bu füzeleri yalnızca kendi sınırları içindeki hedeflere ateşleyebilmesi şartı koşmuştu.

Uçaklardan fırlatılan bu füze türü ardından ses hızına yakın bir hızda uçarak araziye yaklaşır ve ardından aşağı inerek yüksek patlayıcı savaş başlığını patlatır.

Storm Shadow, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında kullandığı türden sertleştirilmiş sığınaklara ve mühimmat depolarına nüfuz etmek için ideal bir silah olarak kabul düşünülüyor.

Savaşta uzun süredir askeri mevzilere, apartman bloklarına ve hastanelere zarar veren füzelerin ve süzülme bombalarının çoğu, Rusya'nın çok uzağında bulunan Rus uçakları tarafından fırlatılıyordu. Kiev şimdiye kadar bu saldırıların gerçekleştirildiği üslere vurulmasına izin verilmemesini, bu savaşı bir eli arkadan bağlı bir şekilde sürdürmek olarak görüyordu.


 

Güncellenme Tarihi : 21.11.2024 17:06

İLGİLİ HABERLER