Dünya
  • 3.10.2024 22:36

Rusya Ukrayna'nın stratejik yerleşimini ele geçirdi

Rusya Ukrayna'daki stratejik yerleşimi ele geçirdi

Rus ordusunun Ukrayna'nın doğu kesimindeki stratejik Ugledar yerleşimini ele geçirdiği bildirildi.

Ukraynalı yetkililer, Rus birliklerinin Ukrayna'nın doğusundaki stratejik yüksek bir noktada bulunan Ugledar'ı ele geçirdiğini doğruladı.

Ugledar'da Ukrayna ordusu uzun süredir Rusya'ya karşı direniyordu.

Ugledar yüksek konumu ve Ukrayna'nın doğusu ile güneyindeki iki ana cephenin kesiştiği noktaya yakın olması nedeniyle stratejik bir öneme sahip. Rus güçleri geçen hafta Ugledar'ın dış mahallelerine ulaşmıştı.

Ukrayna güçlerinin Rusya'nın Kursk bölgesine sürpriz bir saldırı düzenlemesine rağmen Rus birlikleri Ağustos ayından bu yana Ukrayna'nın doğusunda son iki yılın en hızlı ilerleyişini gerçekleştirdi.

Vuhledar'ın ele geçirilmesinin Rus birliklerinin demir yollarını daha aktif kullanmasını ve böylece lojistik avantaj elde etmesini sağlaması bekleniyor.

Rusya Ugledar'ı ele geçirdi. Şehrin kaybı Ukrayna için ne anlama geliyor?

Ukrayna Savunma Kuvvetleri Çarşamba günü Vugledar'dan çekildiklerini resmen doğruladı. Rus ordusu daha önce Donetsk bölgesinin güneybatısındaki bir şehrin ele geçirildiğini duyurmuştu. Khortitsa operasyonel-stratejik birlik grubuna göre, kuşatma tehdidi nedeniyle Ukrayna ordusu birliklerini şehirden çekmeye karar verdi.

Daha bir yıl önce Ugledar'ın kaybı Ukrayna ordusu için ağır bir darbe anlamına gelebilirdi ve onu hem doğu hem de güney cephelerindeki savunma konfigürasyonunu değiştirmeye zorlayabilirdi.

Bu kale şehri, Toretsk - New York - Avdeevka - Maryinka - Ugledar - Bolshaya Novoselka hattı boyunca ve ayrıca Zaporozhye'ye kadar Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin büyük kaleleri zincirinin bir parçasıydı.

Bu kasabanın önemi (savaştan önce nüfusu 15 binden azdı), Ukrayna işgalinin en başından itibaren Rus ordusunun onu ele geçirmeye yönelik öfkeli girişimleriyle kanıtlanıyor. Bazen başarısı yakın görünüyordu - Kasım 2022'de Pavlovka köyünden Ugledar'a yaklaştı. Ancak şehre yapılan daha sonraki büyük saldırılar her zaman Ruslar için büyük kayıplarla sonuçlandı.

Muhtemelen, Ukrayna komutanlığı Ugledar'ı yalnızca bir kale olarak değil, aynı zamanda Donetsk'i güneyden Dokuchaevsk veya Volnovakha yönünde atlayan bir saldırı için bir sıçrama tahtası ve güney cephesindeki saldırı durumunda Mariupol'a hızlı bir atılım olarak görüyordu. 2023 yazında başarılı oldu. Savaşa en hazır birimler oraya gönderildi.

Ancak güneydeki Ukrayna saldırısı hedeflerine ulaşamadı ve Rus ordusu, kuvvetlerini Donetsk bölgesinde yoğunlaştırarak Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ana kalelerine karşı bir dizi kanlı saldırı operasyonu başlattı.

2024 sonbaharına gelindiğinde Donbass'taki cephelerdeki durum büyük ölçüde değişti. Ukrayna Avdeevka, Marinka, Krasnohorivka, New York'u kaybetti, Toretsk son gücüyle tutunuyor, Rus birlikleri Pokrovsk'a doğru ilerliyor, Chasov Yar'a saldırıyor ve Kupyansk yönünde Ukrayna köprübaşını kesmeye yaklaşıyor.

Ugledar savunma zincirinin önemli bir unsuru olarak önemini yitirdi.

Şehrin yok olmaya mahkum olduğu, Eylül ortasında, Rus birliklerinin Vodyanoye bölgesindeki sağ kanattan ve Prechistovka bölgesindeki sol kanattan neredeyse aynı anda ilerlemesiyle ortaya çıktı.

Ugledar'ın etrafındaki halka daralmaya başladı ve Rus topçuları ve insansız hava araçları kuzeydeki son kaçış yolu olan Bogoyavlenka'ya giden yol üzerinde ateş kontrolünü ele geçirdiğinde, Ugledar'daki Ukrayna garnizonunun tamamen kuşatılması tehdidi gerçek oldu ve bu en azından 2 bine kadar askerden oluşan bir tugay.

Ukrayna tarafındaki askeri uzmanlar ve savaşçılar, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri komutanlığının şehirden çekilme emrini vermekte geç kaldığına inanıyor, ancak bu görüş öznel olabilir. Savaş bölgesinden gelen raporlara bakılırsa, son üç veya dört gündür Ukrayna birlikleri sistematik olarak şehrin güney eteklerinden merkeze doğru çekilerek artçı savaşlar yürütüyor ve kanatlarda mevzi tutuyor.

Sonuç, 1 Ekim'de, önce batıdaki, ardından şehir merkezindeki yıkık binaların üzerine Rus pankartlarının asıldığı görüntülerin internette yayınlanmasıyla geldi. Savaş yanlısı Rus blogcular sevindi; ancak Rus ordusunun serbest dolaşımı, şehir merkezinde artık Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin büyük birimlerinin bulunmadığını gösterdi - görünüşe göre kuzeye çekilmişlerdi. Bu, ortamın olmadığı anlamına gelir.

“Düşmanın eylemleri sonucunda şehrin kuşatılma tehlikesi oluştu. Ukrayna kuvvetler grubu "Khortitsa" komutanlığı 2 Ekim'de yaptığı açıklamada, Yüksek Komutanlığın, personeli ve askeri teçhizatı korumak, daha sonraki eylemler için mevzi işgal etmek amacıyla birimleri Vugledar'dan çekmek için bir manevra yapma izni verdiğini söyledi.

Bu alanda daha fazla gelişme olacağını tahmin etmek zor. Ugledar'dan Donetsk bölgesinin idari sınırlarına kadar olan mesafe ortalama 30-40 km'dir; bu yönde büyük yerleşim yoktur.

Güncellenme Tarihi : 3.10.2024 23:04

İLGİLİ HABERLER