Rusya'dan şok açıklama.. 76 yolcu uçağımızı kaybettik
Rusya, Ülkenin 76 Uçağı 'Kaybetmesinin' Ardından 'Hazırlık Yakalandığını' Söyledi
Rusya'nın ulaştırma bakanı Vitaly Savelyev Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Başkan Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşına tepki olarak Batı tarafından uygulanan yaptırımlar sonucunda 76 yolcu uçağını kaybettiğini söyledi.
Devlet haber ajansı RIA Novosti'nin haberine göre Savelyev, "Rusya Hareket Halinde" adlı serginin açılışında "Beklenmedik bir şekilde hazırlıksız yakalandık" dedi. "Toplamda 76 yolcu uçağını kaybettik."
Newsweek Cumartesi günü yorum almak üzere Rusya Dışişleri Bakanlığı ile e-posta yoluyla temasa geçti. Rusya'nın havacılık endüstrisi , Putin'in Ukrayna'yı geniş çaplı işgali nedeniyle Batı'nın uyguladığı yaptırımlardan ağır darbe aldı . Rusya'nın işlettiği uçaklara ABD hükümeti tarafından yaptırım uygulandı ve uçak üreticileri ülkeye yedek parça ve yeni uçak teslimatını durdurdu.
ABD ve AB , kiralanan uçakların iadesini talep etse de Kremlin, taşıyıcıları uçağı Rusya'da yeniden kaydettirmeye teşvik ederek bu sorunu çözmeye çalıştı.
Bloomberg'in Mart ayında bildirdiğine göre bu, uçakların önemli yazılım yükseltmeleri ve uçuşa elverişliliklerini garanti altına almak için gerekli olan zorunlu bakım kontrollerini almadan uçmaya devam ettikleri anlamına geliyor .
Rusya, yaptırımları aşmaya çalışıyor
Rusya Ulaştırma Bakanlığı, ülkenin havacılık sektörünü 2030 yılına kadar geliştirmeyi amaçlayan bir programda, ülkenin faaliyette olan yabancı uçak sayısını kademeli olarak azaltacağını öngördüğünü söyledi.
Bakanlık, devlet haber ajansı Interfax'a göre havayollarının Batı yapımı yedek parçaları değiştirmenin yollarını bulacağını da sözlerine ekledi.
Rus havacılığı konusunda bağımsız bir uzman olan Anastasia Dagaeva, Mart ayında Carnegie Uluslararası Barış Vakfı için hazırladığı bir raporda Moskova'nın "sadece birkaç gün içinde... uluslararası destinasyonları, kiralama sözleşmelerini ve yabancı ülkelerine teknik desteği kaybettiğini" yazdı.
Uçaklar, diğer taşıyıcılarla ortaklıklar, yabancı yazılımlar, sigorta ve diğer hizmetler." "Rus sivil havacılığının şu anda öncelikli hedefi 2030'a kadar ayakta kalmaktır" diyen Dagaeva, bunun yakın zamanda ortadan kalkmayacağını, ancak daha kendi kendine yeten bir hale geleceğini de sözlerine ekledi.
Son aylarda, yedek parça eksikliğinden kaynaklanan teknik sorunlar nedeniyle Rus iç hat yolcu uçaklarının acil iniş yaptığı çok sayıda vaka yaşandı. Eylül ayında, Karadeniz'in Soçi kentinden güneybatı Sibirya'daki Omsk şehrine uçan Ural Havayolları'na ait Airbus 320 uçağı, Novosibirsk şehrindeki havaalanına acil iniş yapmaya çalıştı ancak açık kırsal alana inmek zorunda kaldı.
Rusya'nın havacılık kurumu Rosaviatsia, inişin Novosibirsk bölgesindeki bir ormanın yanındaki Kamenka köyü yakınlarında "havadan seçilen bir alana" gerçekleştiğini söyledi.
Newsweek'in daha önce bildirdiğine göre, uçaktaki 159 kişiden hiçbirinin yaralanmadığını ve yolcuların "en yakın köyde barındırıldığını" da sözlerine ekledi .
Ural Havayolları iniş alanını "doğaçlama bir havaalanı" olarak nitelendirdi. İki aydan fazla bir süre geçmesine rağmen uçak henüz kurtarılamadı ve Rus yetkililerin o zamandan beri uçağın etrafına çit çektiği, görüntülerin sosyal medyada dolaştığını gösteriyor. Ural Havayolları CEO'su Sergey Skuratov daha önce uçağın kaldırılmasının en az bir ay süreceğini söylemişti.