Gündem
  • 20.11.2024 21:06

Rusya'nın revize edilmiş nükleer doktrini hakkında bilmeniz gereken her şey

Potansiyel rakipler, kullanım kriterleri: Rusya'nın revize edilmiş nükleer doktrini

Rusya ayrıca, topraklarını, deniz bölgelerini, hava sahasını ve kaynaklarını kendisine karşı saldırganlık amacıyla sunan ülkelere karşı nükleer caydırıcılık da uygulayacaktır.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Nükleer Caydırıcılığa İlişkin Devlet Politikasının Temelleri" başlıklı, gözden geçirilmiş nükleer doktrini onaylayan bir kararname imzaladı.

Belge resmen yayımlandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, belgenin hem yurt içinde hem de yurt dışında dikkatle inceleneceğini söyledi.

TASS doktrinin temel ayrıntılarını derledi.

Rus nükleer doktrini nedir? 

Putin'in 2020 yılında imzaladığı ve resmi olarak "Nükleer Caydırıcılık Alanında Devlet Politikasının Temelleri" olarak bilinen anlaşma , Rusya'nın dünyanın en büyük nükleer cephaneliğini ne zaman kullanabileceğini belirliyor .

Rus nükleer doktrini, nükleer silahların bir "caydırıcılık aracı" olduğunu belirtiyor. Rusya'nın "nükleer tehdidi azaltmak ve nükleer çatışmalar da dahil olmak üzere askeri çatışmaların patlak vermesine yol açabilecek ülkeler arasındaki ilişkilerin kötüleşmesini önlemek için gerekli tüm çabayı gösterdiğini" doğruluyor.

Rus nükleer doktrini, Rusya'nın bu silahları "kendisine ve/veya müttefiklerine karşı nükleer silahların ve diğer türdeki kitle imha silahlarının kullanılmasına yanıt olarak ve ayrıca konvansiyonel silahlar kullanılarak Rusya Federasyonu'na karşı bir saldırı durumunda kullanabileceğini" belirtiyor. devletin varlığı risk 

Temel hükümler

Belgeye göre nükleer caydırıcılık, "Rusya'yı potansiyel düşman olarak gören ve nükleer ve/veya diğer kitle imha silahlarına sahip olan veya genel amaçlı kuvvetlerin önemli muharebe kabiliyetlerine sahip olan bireysel ülkeleri ve askeri ittifakları (bloklar, birlikler) kapsayabilen potansiyel bir hasıma" yöneliktir.

Rusya, kendisine karşı saldırganlık amacıyla topraklarını, deniz yetki alanlarını, hava sahasını ve kaynaklarını sunan ülkelere karşı nükleer caydırıcılık da uygulayacaktır.

Nükleer silahların kullanımı konusunda nihai otorite başkandır.

Nükleer gücü olmayan herhangi bir devletin, nükleer bir devletin katılımı veya desteğiyle yapacağı saldırı, Rusya'ya karşı ortak saldırı olarak değerlendirilecektir.

Ayrıca, Rusya'nın egemenliğine yönelik kritik bir tehdit oluşması durumunda, buna konvansiyonel silahlardan kaynaklansa bile, nükleer bir yanıtın mümkün olduğu düşünülmektedir. Bu tehdit, Birlik Devleti'nin bir parçası olan Belarus'a yönelik bir saldırı veya Rus sınırını büyük miktarda savaş uçağı, seyir füzesi, insansız hava aracı veya diğer hava araçlarının geçmesi olabilir.

Kremlin'in yorumu

Peskov, yayımlanan belgenin hem Rusya'da hem de yurtdışında derinlemesine analiz edileceğini belirtti.

Doktrinin güncel siyasi manzaraya uygun hale getirilmesi için güncellenmesinin gerekli olduğunu açıkladı.

Kremlin yetkilisi, Rusya'nın sürekli olarak sorumlu bir tutum sergilediğini ve nükleer tehdidi azaltmak ve uluslararası ilişkilerin kötüleşmesini önlemek için gerekli adımları attığını yeniden teyit etti. Nükleer silahların Rusya tarafından yalnızca son çare olarak görüldüğünü vurguladı.

Peskov, potansiyel düşmanın Rusya ve müttefiklerine yönelik her türlü saldırgan eylemin "karşılığını almanın kaçınılmaz olduğunu" anlaması gerektiğini vurguladı.

Putin'in sözcüsü ayrıca, güncellenen doktrinde, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı Batı'ya ait nükleer olmayan füzeler kullanması halinde olası bir nükleer yanıtın öngörüldüğünü belirtti.


Rusya neden nükleer doktrininde değişiklik yaptığını duyurdu? 

Rusya'nın resmi nükleer doktrinini güncelleyeceğine ilişkin duyuru, Kremlin'in, Biden yönetiminin Ukrayna'nın, Washington'un çatışmaya yönelik politikasında büyük bir değişiklik yaparak, Rusya topraklarının derinliklerine saldırmak için Atakum füzeleri de dahil olmak üzere Amerikan silahlarını kullanmasına izin verme kararına yanıt olarak geldi. Reuters'in Amerikalı yetkililere ve bilgili bir kaynağa göre Ukrayna ile Rusya arasında bir anlaşmazlığa yol açtığını aktardı.

Kaynak, Ukrayna'nın güvenlik kaygıları nedeniyle bu saldırının ayrıntılarını açıklamadan ilk uzun menzilli saldırısını önümüzdeki günlerde başlatmayı planladığını da sözlerine ekledi.

Kaynak, Ukrayna'nın ilk saldırısında menzili 306 km'ye kadar olan Atakms füzelerini kullanacağını öne sürdü.

Kaynaklardan alıntı yapan çok sayıda Batılı haber ,  Başkan Biden yönetiminin Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerindeki hedefleri vurmak için Amerikan silahlarını kullanmasına izin verme kararının, Ukrayna'nın Atakum füzelerini kullanması ve Kuzey Kore güçlerini konuşlandırması için yeşil ışık alması yönünde Washington üzerinde devam eden baskısından kaynaklandığını belirtti.  Rusya topraklarında.

Trump'ın Ukrayna'daki savaşı hızlı bir şekilde sonlandırmaya çalışacağını söylediği açıklamaları, Kiev ve küresel destekçilerinde Moskova'nın savaş alanında önemli ilerleme kaydedeceği yönünde endişelere yol açtı.

Güncellenme Tarihi : 20.11.2024 22:16

İLGİLİ HABERLER