Rusyasız Ukrayna zirvesi başarısızlıkla bitti
Ukrayna'nın büyük zirvesi yeni barış çağrılarıyla sona erdi ancak kilit güçler nihai anlaşmayı reddetti..
İsviçre'de Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için ileriye dönük bir yol çizmeyi amaçlayan iki günlük zirve, kilit güçlerin 80'den fazla ülke ve uluslararası kuruluş tarafından kabul edilen ortak bildiriyi reddetmesiyle sonuçlandı.
BRICS ekonomi grubunun üyeleri olarak Rusya ile önemli ticari ilişkileri bulunan Hindistan, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Birleşik Arap Emirlikleri hafta sonu toplantısına katıldı ancak ortak bildiriyi imzalamayı kabul etmedi.
Belgede, imzacıların "herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına, uluslararası kabul görmüş sınırları dahilinde Ukrayna dahil tüm devletlerin egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü ilkelerine karşı tehdit veya güç kullanımından kaçınma" taahhüdü yeniden doğrulandı. ”
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Avrupa Birliği, Gana, Kanada, Şili ve İsviçre liderleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında gazetecilere şunları söyledi: “Bu zirvenin tüm katılımcılarının Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemesi önemli çünkü onsuz kalıcı bir barış olmayacak. toprak bütünlüğü."
100'den fazla ülke ve kuruluş, Zelensky'nin ilk olarak 2022'nin sonlarında ana hatlarını çizdiği 10 maddelik barış planına destek toplamak için Lucerne yakınlarındaki cennet gibi bir göl kıyısında bir araya geldi .
Bu formül, düşmanlıkların durdurulması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi ve Ukrayna'nın Rusya ile savaş öncesi sınırlarının yeniden tesis edilmesi taleplerini içeriyor; bunlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in asla kabul etmesi muhtemel olmayan şartlardır.
Toplantıya katılan üst düzey ileri gelenler arasında Arjantin, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya, İsveç ve Birleşik Krallık'ın liderleri de vardı.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de toplantıya katıldı ve bu vesileyle insani harcamalara gidecek ve Kiev'in yıpranmış altyapısını yeniden inşa etmesine yardımcı olacak 1,5 milyar dolarlık bir yardım paketini duyurdu.
İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd, İsviçre'nin Burgenstock kentinde düzenlenen iki günlük Ukrayna konferansındaki tartışmaların bu konuda farklı bakış açılarının olduğunu gösterdiğini söyledi.
Konferansın kapanışında "Son iki gündeki tartışmalar farklı bakış açılarının olduğunu gösterdi" dedi. "Ukrayna'da barışa giden yolun uluslararası hukuk ve özellikle Birleşmiş Milletler Tüzüğü temelinde izlenmesi gerektiği konusundaki anlayışımız daha da önemli."
"Bu hedefe ulaşmak için daha fazla adıma ihtiyaç var. İsviçre bu diyalog sürecinde aktif rol oynamaya devam etmeye hazır." diye vurgulayan kendisi, bu konferansın, bölgedeki anlaşmazlığı çözmeye yönelik başka forumlar tarafından takip edileceğine inandığını da sözlerine ekledi. Ukrayna.
Konferansın nihai bildirisi, katılımcı 91 ülkeden 80'i tarafından desteklendi. Belge Ermenistan, Brezilya, Vatikan, Hindistan, Endonezya, Kolombiya, Meksika, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland ve Güney Afrika tarafından desteklenmedi.