Gündem
  • 18.4.2024 10:48

S-300, F-35'e karşı... Tahran'ın hava savunma sistemi Tel Aviv'den daha iyi

İsrail jetleri İran'ı vurulmadan bombalayabilecek mi?

İsrail Orta Doğu'nun en büyük hava gücüne sahip ancak analistler ABD'nin yardımı olmadan İran'ı vurmanın zor olabileceğini söylüyor

Uzmanlar , İsrail hava kuvvetlerinin onlarca yıldır hazırlık yapmasına rağmen İran topraklarını vurmaya karar vermesi halinde tehlikeli zorluklarla karşılaşacağı konusunda uyardı.

İsrailli liderler, İran'ın Şam'daki İran büyükelçiliğine düzenlenen hava saldırısına misilleme olarak gerçekleştirdiği füze ve insansız hava aracı saldırısına nasıl yanıt verileceğini düşünüyor ve İran'daki hedeflerin vurulması ihtimalini de göz ardı etmiyor.

Daha 2006 yılında İsrailli yetkililer, İsrail'in İran'ın nükleer silah programını vurabileceğini ima etmişti; Başbakan Binyamin Netanyahu o zamandan bu yana bu tehdidi sık sık tekrarlıyordu.

Ancak uzmanlar, İsrail hava kuvvetlerinin, Orta Doğu'da onlarca yıldır yaşanacak en büyük hava savaşlarından birini içerebilecek böyle bir saldırıyı gerçekleştirmek için kritik yeteneklere sahip olamayabileceği konusunda uyardı.

Tahran, onlarca yıllık jetlerle eskimiş hava kuvvetini telafi etmek için müthiş hava savunma sistemleri inşa etti .

Tahran, 2007 yılında Rusya'dan S-300 uçaksavar sistemini satın aldı ve teslimatlar 2016 yılında tamamlandı.

Bu arada İran, dünyanın en yoğun hava savunma ağlarından birini tamamlayan ve İran'ın Sairan Meraj-4 dahil hayalet uçakları tespit edebildiğini söylediği radar sistemleriyle tamamlanan kendi versiyonu olan Bavar-373 üzerinde çalıştı.

Uzmanlar The National'a göre, dünyanın en güçlü hava kuvvetlerine sahip olan ABD'nin bile İran'a yönelik bir bombalama görevi başlatmasında engellerle karşılaşacağını söyledi .

Eski bir RAF filo komutanı ve hava gücü uzmanı James Beldon, böyle bir görevin "ABD için çok çetrefilli" olacağını söyledi.

Üst düzey ABD'li yetkililer, ülkenin İran'a yönelik doğrudan İsrail operasyonunda yer almayacağını vurguladı. Eğer sözlerinde dururlarsa İsrail, saldırıyı ABD'nin gelişmiş desteği olmadan gerçekleştirmek zorunda kalacak.

Bay Beldon, havadaki radar sistemlerine atıfta bulunarak, "ABD, her alandan (uzay dahil) sağlayabileceği muharebe desteği sağlayıcıları bakımından benzersizdir; yakıt ikmali yapan tankerler ve Awac'lar (Havadan Erken Uyarı ve Kontrol) ve SIGINT bunun açık örnekleridir" dedi. Yüzlerce kilometre karelik yüksek irtifadan gelen tehditleri takip edebilen SIGINT ve düşman iletişimini engelleyen SIGINT.

“ABD'nin devreye sokacağı ISR (istihbarat, gözetleme, keşif) gözleri ve kulakları olmadığında İsrail, savaş alanına ilişkin derin ve gerçek zamanlı anlayıştan yoksun kalacak, bu da kayıp ve başarısızlık riskini artıracaktır.

"ABD'nin gerçekte ne sağlayacağını kim bilebilir, ancak İsrail'in herhangi bir eyleminde parmak izi bırakmaktan kaçınmaya kararlı kalacaklar."

S-300, F-35'e karşı

İsrail saldırısının başarısı veya başarısızlığı, gelişmiş savaş uçakları ile İran'ın füze savunma sistemleri arasındaki çatışmaya bağlı olacaktır.

Operasyon, İsrail'in F-16I dahil gizli olmayan jetlerle birlikte çalışan F-35I Adir gizli çok amaçlı jetini, Rus yapımı S-300 savunma sistemlerine karşı karşıya getirecek.

İran ayrıca, jetin radardaki düşük görünürlüğüne rağmen F-35'i uzun mesafelerden tespit edebildiği söylenen Rus yapımı Rezonans-NE gibi gelişmiş radarları da kullanacak.

Saldırganın önceliği, değerli yer hedeflerini güvenli bir şekilde vurabilmek için hava savunmasını yok etmek veya engellemek olduğunda İsrail jetleri, hava kuvvetlerinin Düşman Hava Savunmasını Bastırma veya İmha Etme (SEAD/DEAD) olarak adlandırdığı görevle görevlendirilecek.

Bu, her iki tarafın da birbirlerini tespit etmek için radarları ve kızılötesi arayıcılar gibi sensörleri kullandığı, elektronik savaşın ise rakiplerin sensörlerini, iletişimlerini ve radarlarını karıştırmak veya karıştırmak için kullanıldığı karmaşık, bazen görünmez bir mücadeledir.

Güncellenme Tarihi : 18.4.2024 11:00

İLGİLİ HABERLER