Hürriyet Gazetesi'nde 8 Ağustos tarihinde ''Yağmacıya var, Formula'ya yok'' manşetiyle Formula-1 çalışmasının yavaş ilerlemesinden yakınılan haberin sırrı çözüldü. Haberin tamamı, her yıl İstanbul'a gelecek 1 milyon turist üzerine kuruluydu. İktidara ''Acele edin, yoksa altın yumurtlayan tavuk kaçacak'' mesajı veriliyordu. Ama kazın ayağı öyle değildi.
Hürriyet Gazetesi'nde 8 Ağustos tarihinde ''Yağmacıya var, Formula'ya yok'' manşetiyle Formula-1 çalışmasının yavaş ilerlemesinden yakınılan haberin sırrı çözüldü.
Doğan Grubu'nun sahibi olduğu bir başka şirket olan MİL-PA'nın Formula-1 pistinin yakınında binlerce villa yapmak için 2 bin 238 dönüm arazi satın aldığı ortaya çıktı
Hürriyet Gazetesi'nin 8 Ağustos 2003 tarihli manşeti ''Yağmacıya var Formula'ya yok'' başlığını taşıyordu. Bu okurlar gibi gazeteciler için de sıradan bir manşetti.
Haberi dikkatlice okuyanlar, olayın ''yağma'' ile pek ilgisi olmadığını fark etmişti, ama bu yazıişleri cinliği sonucu çıkan bir başlık olarak düşünüldü. Haberin tamamı, her yıl İstanbul'a gelecek 1 milyon turist üzerine kuruluydu. İktidara ''Acele edin, yoksa altın yumurtlayan tavuk kaçacak'' mesajı veriliyordu.
Haberin girişi yolsuzlukla, yağmayla mücadele havasında verilmişti ancak devamda hiçbir yolsuzluk, yağma iddiası bulunmuyordu. Ancak gazetemize gelen bir ihbar, bu manşetin sırrını ortaya döktü. Doğan Grubu'na bağlı Milliyet Pazarlama, Formula-1 bu bölgede yapılacak düşüncesiyle tam 2238 dönüm arazi kapatmıştı.
PARAVAN ALICILAR
Amaç, Formula-1'in bölgeye gelmesiyle ortaya çıkacak ranttan aslan payını kapmaktı. Ancak, ruhsatın alınmaması, temelin bir türlü atılmaması, hedefe ulaşmayı zorlaştırıyor, bölgeye yatırılan milyonlarca doları ölü yatırım haline getiriyordu. Pendik bölgesinde yaptığımız bir inceleme Milliyet Pazarlama'nın Formula-1 fikrinin ortaya çıkmasıyla birlikte bölgede parça parça arazi kapatmaya başladığını gösterdi. Milliyet Pazarlama'nın kimi çok ünlü ''paravan'' kişilere aldırıp üzerine geçirdiği arazi toplamı 2 milyon 238 bin metrekareye ulaşmıştı.
Fakat, Formula-1'den doğması beklenen rant, projenin suya düşmesi ihtimali çıkınca tehlikeye girmişti.
Bu noktada, yine gruba bağlı Hürriyet Gazetesi devreye girdi ve yağmacıyla, hortumcuyla mücadele kisvesi altında 8 Ağustos günü şu manşet atıldı
''Yağmacıya var, Formula'ya yok.''
Haberde, aynen şöyle deniliyordu
''Yolsuzlukların milyar doları bulduğu, yağmacıların dönüm dönüm arsa parsellediği Türkiye'de, Formula-1 için ayrılan arazinin tahsisi bir türlü tamamlanamadı. Her yıl İstanbul'a 1 milyon ek turist ve turist başına ortalama 500 dolar getirmesi beklenen Formula-1 projesi, bürokratik engeller yüzünden bir yıldır tek çivi çakılmadan bekliyor. Projenin inşaat bölümünü üstlenen ve bunun için 100 milyon dolarlık bir bütçe ayıran İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, 'Bir yıldan beri uğraşıyoruz. Ama ülke yararına olacak bir yatırımı gerçekleştiremiyoruz' dedi. İTO'nun Formula-1 pisti ve tribünleri için inşaata başlayamaması, ruhsatı verecek bir makamın bulunamamasından kaynaklandı. Arazinin bulunduğu Pendik İlçesi'nde üç belediye davalı olunca işler sarpa sardı.''
Haberde görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ise projeye muhalefet eden sivil toplum örgütlerinden yakınarak ''Oralara konut yapsak anlarız. Formula-1 peyzaj bir proje. Yeşili ve ağacı koruyor'' demişti. Amaç hükümet ve yerel yönetimler üzerinde baskı yaratak ruhsat işlemlerini hızlandırmaktı. Yani gazeteciliğin en temel ilkesi ihlal edilmiş, gazete manşeti şirket çıkarıyla iç içe geçirilmişti. Yıldırım'ın 'yeşili ve ağacı koruyor' diye destek verdiği Formula-1 pistinin hemen yanında Doğan Grubu'na bağlı Milliyet Pazarlama'nın binlerce lüks villa yapmaya elverişli 2 milyon 238 bin metrelik arsa aldığı ortaya çıktı.
Bölgedeki emlakçılar Boğaz Köprüsü ve çevre yolu gibi projelerin yapıldığı yerlerde geçmişte arsa ve emlak fiyatlarının fahiş derecede arttığını hatırlatarak Formula-1 pistinin yapılmasıyla birlikte bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının 10 misli kadar artmasının beklendiğini söyledi.
Milliyet Pazarlama'nın Tuzla Akfırat Beldesi'nde yapılması planlanan Formula-1 alanına dört kilometre uzaklıkta bulunan Pendik Kurtdoğmuş Köyü Seferusta Mevkii'nde, 2 bin 238 dönüm arazi aldı. Bölgede 2000 yılında 164 dönüm arazi alan Milliyet Pazarlama, Temmuz 2002'de dönemin başbakanı Bülent Ecevit'in Formula-1 projesini onaylamasıyla birlikte alımlarını hızlandırdı. Milliyet Pazarlama Eylül 2002 sonunda bölgedeki arazi miktarını 2 bin 238 dönüme çıkardı. Milliyet Pazarlama'nın bir yıllık süre içinde topladığı Formula-1 pistine dört kilometre uzaktaki Ömerli Baraj Gölü manzaralı araziye binlerce lüks villadan oluşan ''villa kent'' yapmayı planladığı öğrenildi.
EL DEĞİŞTİRME ÖYKÜSÜ
Halen Milliyet Pazarlama'nın tamamına sahip olduğu tapu kayıtlarında Pendik Kurtdoğmuş Köyü Seferusta Mevkii'nde yeralan 1024 parselin, Aydın Doğan'ın şirketine gelene kadar ilginç bir öyküsü var.
Arazinin 2089 dönümü 1995 yılında arazinin sahipleri Gönül Bakay, Ahmet Hakkı Koyutürk ve Rengin Avunduk tarafından İLKSAN skandalının kahramanı ve Tercüman Gazetesi'nin eski sahibi Sedat Çolak'ın şirketi G.D Gayrimenkul Değ. İnş. San. adlı şirkete, geriye kalan 149 dönümü ise Necip İmga'ya satıldı.
İLK ADIM 2000'DE
Ömerli Baraj Gölü manzaralı arazi bu tarihten itibaren Çolak'ın sahibi olduğu G.D. Gayrimenkul tarafından bölünerek 44 ayrı kişiye satıldı. Milliyet Pazarlama ise 31 Mart 2000 tarihinde G.D Gayrimenkul şirketinden 159 dönüm arsa alarak araziye ilk adımı attı. Milliyet Pazarlama, Formula-1 projesinin onaylanmasının ardından 2 bin 238 dönümlük arazide 7/2400 oranında payı olan Nuri Eyyüp Soysal'ın Pendik Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yaptığı ''İzaleyi şüyu'' başvurusundan yararlanarak arazinin tümüne sahip oldu. Milliyet Pazarlama tarafından tümünün satın alınmasının ardından arazi üzerine daha önceden yapılan 10 kadar gecekondu yıkılarak etrafı dikenli tellerle çevrildi. Bölgede Milliyet Pazarlama'nın arsasının dışında dikenli tel ve güvenlik görevlisi bulunmuyor. Özel güvenlik tarafından korunan arazide güvenlik görevlileri için bir bina da yapıldı.
TÜRK FORMULA ÖYKÜSÜ
Formula Türkiye'de her geçen gün izleyicisi ve meraklısı artan bir spor. Dünyanın en hızlı pilotlarının kapışmasını 6 yıl önce ilk olarak Cine 5 ekranlarında izlemeye başladık. Son 4 yılda ise NTV, Formula-1'in Türkiye yayın hakkını aldı ve önemli ölçüde izleyici topladı. İlgi artınca, ''Türkiye'de neden yapılmıyor?'' sorusu gündeme geldi. TOMSFED Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, Formula-1'in patronu İngiliz işadamı Bernie Ecclestone ile tesadüfen tanıştı.
Ecclestone 3 yıldır, süper lüks bir yat yaptırdığı için Türkiye'ye geliyordu. Tuzla'da yat yaptıran F1 patronu ile tanışan Tahincioğlu, ilerleyen dönemde İngiliz işadamını Türkiye'de Formula-1 için ikna etmeye çalıştı. Ancak Türkiye'de sigara reklamı yasağı oluşu, sigara firmalarının ise F1'in ana sponsorları olması bu isteği çıkmaza soktu. Ama, Avrupa Birliği'nin 2005'ten itibaren bütün AB ülkelerine sigara reklamı yasağını getirecek olması Tahincioğlu'nu tekrar harekete geçirdi. Ecclestone geçen yıl sonunda İstanbul'a bir kez daha geldi ve sigara yasağı olursa bazı etapların çıkartılacağını, Türkiye'nin de F1 şansının yükseleceğini söyledi. Bunun üzerine Kurtköy'de bir F1 pisti inşa etmek için çalışmalar başlatıldı. İTO Başkanı Yıldırım'ın önderliğindeki ekip ''Herşey tamam. 9 Temmuz'da Başbakan temel atıyor'' demesine karşın, temel atılmadı. Yıldırım'a göre 10 Eylül'de temel atılacak.
Bu bölgenin başına devlet kuşu konacak
Formula-1 yarışları yapılırsa, bölge 'turizm bölgesi' ilan edilecek. Bayındırlık Bakanlığı yol, su ve elektrik gibi yatırımlarda bölgeye öncelik tanıyacak. Bölgedeki yatırımcılara 'gizli destek' olarak adlandırılan genel imar hükümlerinden bağımsızlık tanınacak. Yani, yüksek kat çıkmada, genel imar planlarına uyulmayacak. Ayrıca atık su ve elektrik kullanımında yatırımcılara özel tarife uygulanacak. En önemli teşvik vergide gelecek. Bölgeye yatırım yapan işadamları, yatırım tutarının tamamını kurumlar vergisinden düşebilecek. Sadece stopaj ödeyecek. Altyapının hızla tamamlanmasıyla, bu bölgeye yakın alanlarda da arsa fiyatı yükselecek, tesisler, ticari kompleksler ard arda sıralanacak.
Bir bölgenin turizm bölgesi olarak ilan edilmesi Turizm Bakanlığı'nın önerisi ve Bakanlar Kurulu'nun kararı gerekiyor.
EMLAKÇILAR NE DİYOR?
Arsa fiyatlarında spekülasyon olur
DTZ-Pamir & Soyuer Emlak Yöneticisi Firuz Soyuer
Formula-1 hayata geçtiğinde pistin yapılacağı alanın civarında birtakım ofis alanları ve turistik tesis için yeni arsalara ihtiyaç olacak. Çünkü aynı zamanda turistik bir olay. Formula-1 ile özellikle Kurtköy Havaalanı yakınlarında muhakkak yeni turizm tesisleri gerekecek. Ayrıca, Formula-1 yılda bir kez yapılacak bir etkinlik değil. Pist civarında Formula-1 ile ilgili işletmelerin kurulması için arsa ihtiyacı doğacak. Bunlar da fiyatları artıracak.
Dedikodusu bile fiyatları artırır
Doğuşay Emlak yöneticisi Baki Katırcıoğlu
Bırakın Formula-1 yarışları için bir turistik tesis yapmayı, dedikodusu bile fiyatları etkiler. Fiyatlar metrekaresi bin dolara kadar bile çıkabilir. Kiralar, arsa değerleri, daire fiyatları, villalar, hemen hemen herşeyin fiyatı artar.
Arsa alanlar köşeyi dönecek
Boğaziçi Emlak yöneticisi Salim Akçay
Arsa sahipleri eğer böyle bir turistik tesis yapılırsa kral olur. Hiç şüphe yok ki turistik tesisler yapılmadan önce arsa alanlar köşeyi döner. İmarlı arsaların fiyatları fırlar
Centry21 Rant Emlak'ın sahibi Gündoğan Tan
Böyle büyük bir etkinlik o bölgede ticari işletmelere talebi müthiş artırır. Az sayıda ticari imarlı arsalar daha çok tercih edilir, fiyatlar fırlar.
sabah
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:31