ŞAHİN: SPORDA SİYASET OLMAZ, ELİMDEN GELDİĞİNCE RİAYET EDİYORUM!.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün bütçesiyle ilgili sunum yapan Şahin, sporun, sosyal hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu söyledi.Sporun, evrensel özelliklerin yanı sıra gençlere ulaşabilmenin en kolay ve en etkili yolu olduğunu belirten Şahin, "Spor aynı zamanda gençlere enerjilerini doğru şekilde kullanma olanağı sunarken, kurallara uymayı, birlik, dayanışma, işbirliği ve paylaşma ilkelerini yerleştirerek bireyin topluma uyumunu sağlamaktadır" dedi.
Gençlik Spor Genel Müdürlüğünün (GSGM) Türkiye genelinde merkez ve teşkilatlarında 6 bin 172 personeliyle hizmet verdiğini belirten Şahin, istihdam fazlası olarak görülen personeli azaltma yoluna giden spor teşkilatının, 2004 yılında personel sayısını 6 bin 702 iken, 2005 yılında 6 bin 451’e, 2006 yılında da 6 bin 172 kişiye indirdiklerini söyledi.
LİSANLI SPORCU SAYISI
GSGM’nin özellikle 2003 yılından bu yana yürüttüğü yoğun çalışmalar neticesinde, 2002 yılında 278 bin 47 olan lisanslı sporcu sayısının 2005 yılında 776 bin 683’e, bugün ise 1 milyon 99 bin 438’e ulaştığını belirten Şahin
sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milli Eğitim Bakanlığınca verilen 435 bin 366, Türkiye Futbol Federasyonunca verilen 195 bin 761 lisanslı sporcu sayıları da dikkate alındığında toplam sayı 1 milyon 730 bin 565’e ulaşmaktadır.
Bu sayının artışında GSGM’nin üstün çabaları önemli bir yer tutarken, Türk sporunda elde edilen sportif başarılar ve ülkemizde gerçekleşen dev uluslararası organizasyonlar da gençlerin spor katılımlarına büyük oranda etki etmiştir.
Ancak bilinmelidir ki bu sayı asla Türk spor teşkilatı için yeterli bir sayı ve geçerli bir hedef değildir. Lisanslı sporcularımız hızla arttığı ve faal spor katımının 7’den 70’e sağlandığı bir Türkiye teşkil edilinceye kadar bu gayretimiz artarak sürecektir."
RAKAMLAR YETERSİZ
GSGM bütçesinden eğitim-öğretim kurumları ile spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapıldığını ifade eden Şahin, "2005 yılı sonu itibariyle spor kulübü sayısı 6 bin 842, okul spor kulübü sayısı 401 iken, 2006 yılında spor kulübü sayısı 7 bin 396, okul spor kulübü sayısı ise 587’ye yükselmiş olmasına rağmen, ülkemiz nüfusu ve genç potansiyel oranı dikkate alındığında bu rakamlar son derece yetersiz kalmaktadır" dedi.
Antrenörlük sistemi ve antrenör sayılarının yeterli seviyeye çıkarılması için büyük gayret gösterildiğini ve yıllar itibariyle antrenör sayısının hızla yükseldiğini belirten Şahin, "Bu noktada 2003 yılı itibariyle 20 bin 470 olan antrenör sayımız 2004 yılında 25 bin 544’e, 2005 yılında 28 bin 25’e, 2006 yılında ise 31 bin 963’e çıkmıştır" diye konuştu.
SPORDA SPONSORLUK KONGRESİ
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, Türk sporunun önünü açan yasal düzenlemelerin köşe taşlarından olan "Sponsorluk Yasası"nın kapsamının 2004 yılında genişletilmesi sonucunda, GSGM’nin yanı sıra federasyonların, spor kulüplerinin ve sporcuların, hem organizasyonda hem de tesis bağlamında bu yasadan faydalanır hale geldiğini belirtti. Şahin, İstanbul’da "1. Sporda Sponsorluk Kongresi"nin 4-5 Aralık tarihide düzenleneceğini söyledi.
SPONSORLUKTAN 35 MİLYON YTL KAYNAK
Bakan Şahin, yasanın geniş kapsamlı olarak uygulanmaya başlandığı 2004 yılından bu yana geçen 27 aylık dönemde spora ve sporcuya 35 milyon 284 bin 6 YTL kaynak sağlandığını, bu miktarın yüzde 59’unun nakdi, yüzde 41’nin ayni sponsorluk olarak yapıldığını belirtti.
GENÇLİK HİZMETLERİ
Gençlerin serbest zamanlarını çeşitli kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerle değerlendirmelerini sağlamak amacıyla ülke genelinde 129 gençlik merkezinin faaliyet gösterdiğini belirten Şahin, bu merkezlerde yürütülen etkinliklere 40 bin gencin katıldığını, yaz aylarında düzenlenen gençlik kampları faaliyetlerine katılan gençlerle birlikte bu sayının 50 bine ulaştığını söyledi.
Şahin, ücretsiz olarak düzenlenen bu gençlik kamplarından 2005 yılında 2 bin 865, 2006 yılında ise 2 bin 904 gencin yararlandığını bildirdi.
KARADENİZ SPOR OYUNLARI
Şahin, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü üyesi ülkeler arasında dostluk, iyi komşuluk ilişkileri ve diyaloğu sağlamlaştırmak ve geliştirmek amacıyla, bu ülkelerin sporcularının katılımıyla 2-8 Temmuz 2007 tarihlerinde "1. Karadeniz Spor Oyunları"nın Trabzon’da düzenleneceğini de söyledi.
İDDAA’DAN 789 MİLYON YTL İKRAMİYE
Şahin, "İddaa" isimli spor tahmin oyununundan 28 ayda 3 katrilyon 128 trilyon lira hasılat elde edildiğini bildirdi. Şahin, bu sürede İddaa oyunundan spor kulüplerinin kasasına 254 trilyon lira girdiğini belirtti.
Şahin’in konuşma metninde yer alan bilgilere göre, Spor Toto Teşkilat Müdürlüğünün Spor Toto ve İddaa isimli spor tahmin oyunlarından elde ettiği toplam hasılat, 1 Ocak-26 Ekim 2006 tarih aralığında bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında artış göstererek, elde edilen 1 milyar 556 milyon 525 bin 489 YTL
tutarındaki gelirin 789 milyon 356 bin 975 YTL 56 YKr’si halka ikramiye olarak dağıtıldı. Spor Toto; devlet kurumlarına aktardığı 282 milyon 19 bin 184 YTL tutarındaki mali kaynağın yanı sıra futbol kulüplerine bir yıl içinde 116 milyon 710 bin 302 YTL tutarında alternatif bir kaynak yarattı.
BAŞARIYA 4,5 MİLYON YTL ÖDÜL
Şahin, 2006 yılı Ekim ayı itibariyle federasyonlarla iştirak edilen Dünya şampiyonlarında 30 altın, 46 gümüş, 68 bronz, Avrupa şampiyonalarında 50 altın, 40 gümüş, 55 bronz, özel olimpiyatlarda 7 altın, 5 gümüş, 7 bronz madalya olmak
üzere toplam 308 madalya kazanıldığını bildirdi. Mehmet Ali Şahin, bu başarılardan dolayı sporcu, antrenör ve kulüplere 4.5 milyon YTL tutarında ödül dağıtıldığı ifade etti. Şahin, doping olaylarından sonra ödül yönetmeliğinde değişiklik yaptıklarını ve ödülleri taksitle verdiklerini söyledi.
"SPORDA SİYASET OLMAZ"
Başbakan Yardımcısı Şahin, sporun partiler üstü olduğunu, sporda siyaset olmayacağını ifade ederek, "Buna elimden geldiğince riayet etmeye çalışıyorum" dedi. Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, "Futbol federasyonu seçimlerinde parti olarak gösterdiğiniz gayretin amacı neydi?" diye sordu.
Federasyonların genel kurullarının ne zaman yapıldığını bilmediğini söyleyen Şahin, "Federasyonların hepsini özerk yaptık, kopardık" dedi.
"İSTİFA EDERİM"
Kumkumoğlu’nun federasyonlara müdahale olduğu yönünde sözleri üzerine Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, "Yüzde 100 müdahale yok" diyerek, bir müdahale örneği getirilmesi durumunda istifa edeceğini söyledi.
Atalay’a, CHP’li Kumkumoğlu, "Yarın en yakın arkadışınıza aratacağım" diye karşılık verirken, CHP Trabzan Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de "Ofluların tanıklığı kabul olmaz" diye laf attı. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 01:54