Gündem
  • 26.7.2024 17:05

Sancak eyaletlerde Trump Harris'in önünde

ABD başkanlık seçiminde kritik yarış: Anketler o eyaletleri işaret etti
ABD'de yapılan bir ankete göre, seçim sonuçlarını belirleyecek kararsız seçmenlerin bulunduğu kritik önemdeki "salıncak eyaletlerin" (swing states) birçoğunda Başkan Yardımcısı Kamala Harris, az farkla Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'ın gerisinde görünüyor.

The Hill gazetesi ve Emerson College tarafından Arizona, Georgia, Michigan, Pensilvanya ve Wisconsin eyaletlerinde 5 Kasım'da düzenlenecek ABD başkanlık seçimlerine ilişkin yaptırılan anketin sonuçları paylaşıldı. Harris anketlerin yapıldığı beş "salıncak eyaletin" dördünde Trump'ın hemen gerisinden geliyor. Bir eyalette ise iki isim eşit durumda görünüyor.

Ankette, Trump 5 puan ile Harris'e en büyük farkı Arizona'da atarken, Georgia ve Pensilvanya'da 2'şer, Michigan'da 1 puan ile Harris'in az farkla önünde ilerliyor. Wisconsin eyaletinde ise yüzde 47 ile Trump ile Harris yarışı eşit götürüyor.

Temmuz başında yapılan anketlere kıyasla Harris'in Georgia'da 5, Arizona ve Wisconsin'de 4, Michigan ve Pensilvanya'da ise 3 puanla adaylıktan çekilen Biden'a fark attığı görülüyor.

ABD'de yapılan başkanlık veya ara seçimlerin kaderini, her dönem Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen ve "salıncak eyalet" olarak nitelendirilen eyaletler belirliyor. Partiler, kampanya çalışmalarını özellikle kritik öneme sahip "kararsız seçmen" olarak gördükleri bu salıncak eyaletlerde yoğunlaştırıyor.

İki ayrı ankete göre Başkan Yardımcısı Harris, New Hampshire'da eski Başkan Trump'ın Kasım ayındaki karşılaşması öncesinde altı puan önünde yer alıyor.

New Hampshire Üniversitesi Anket Merkezi tarafından Perşembe günü yayınlanan bir ankete göre , Başkan Biden'ın Pazar günü çekilmesinin ardından adaylığını bu hafta açıklayan Harris , Granite Eyaletinde Trump'a karşı %49'a %43 oranında önde. Bağımsız aday Robert F. Kennedy Jr. %4 oy alırken, katılımcıların %3'ü emin olmadıklarını söyledi.

Harris ve Trump arasındaki iki yönlü yarışta, onun üstünlüğü biraz artıyor. Yüzde elli üçü başkan yardımcısını destekleyeceklerini söylerken, yüzde 46'sı eski başkomutanı desteklediklerini söyledi.

Biden'ın Harris'i destekleyerek yeniden seçilmeyi artık istemeyeceğini duyurmasının ardından Demokratlar, desteklerini başkan yardımcısına vererek bağış rekorları kırdılar ve meme ağırlıklı, oldukça çevrimiçi bir kampanyaya yöneldiler . Henüz partinin resmi adayı olmasa da, onaya doğru kayıyor gibi görünüyor.

Anket, Harris'in olumlu görüşünün son aylarda arttığını buldu. Mayıs ayında, New Hampshire seçmenlerinin %24'ü ona olumlu baktığını söyledi. Bu oran, yakın zamanda yapılan Temmuz anketinde %39'a yükseldi.

Ayrıca Biden, Trump ve Trump'ın yeni aday arkadaşı Senatör JD Vance'den (R-Ohio) daha yüksek beğeni puanları aldı.

New Hampshire Siyaset Enstitüsü'ndeki Saint Anselm College Anket Merkezi tarafından yürütülen ayrı bir anket de Harris'in Trump'a karşı 6 puan önde olduğunu buldu. Kayıtlı seçmenler arasında Trump'ın %44'üne karşılık %50 destek kazandı.

Ankette ayrıca Harris'in beğenilirliğinin Biden ve Trump'ın beğenilirliğinden daha yüksek olduğu ortaya çıktı: %49. Biden'ın bu oranı %39, Trump'ın ise %43.

New Hampshire Siyaset Enstitüsü'nün yönetici direktörü Neil Levesque bir açıklamada, "Harris, özellikle liberal taban arasında, Biden'ın başaramadığı düzeyde partizan coşkusuna ulaştı," dedi. "Harris kampanyada liderliği ele alırken, seçmen algılarındaki değişimlerin devam etmesi bekleniyor."

New Hampshire Üniversitesi anketi 23-25 ​​Temmuz tarihleri ​​arasında 3 bin 16 kişi arasında gerçekleştirildi ve artı/eksi yüzde 1,8'lik bir hata payına sahip.

Saint Anselm College anketi 24-25 Temmuz tarihleri ​​arasında 2.083 katılımcıyla gerçekleştirildi; hata payı yüzde 2,1'dir.

Güncellenme Tarihi : 26.7.2024 17:12

İLGİLİ HABERLER