Dünya
  • 30.10.2012 09:09

Sandy kasırgası ABD'yi böyle vurdu!..

Başkent Washington ''hayalet şehre'' döndü.Manhattan'da elektrik kesildi insanlar korku içerisinde.

ABD'nin başkenti Washington, ülkenin doğu yakasını etkisi altına alan Sandy kasırgası nedeniyle adeta ''hayalet kente'' döndü.
     Sandy kasırgası, başkent Washington'ın boşalmasına neden oldu. Yetkililerin uyarılarını dinleyen başkentliler, mümkün olduğunca evlerinden ayrılmamaya çalıştı.
     Kasırganın etkilerinin giderek daha fazla hissedildiği kentte, yağışlar ve rüzgarın şiddetini artırmasıyla korku filmlerini aratmayacak manzaralar görmek mümkün. Başkentin normal koşullarda son derece işlek olan ana caddelerinde kimseler bulunmuyor.
     Kentin en turistik mekanı Georgetown bile adeta terk edilmiş durumda. Normalde müşterilerle tıka basa dolu olan mağazaların hemen hepsinin kasırga yüzünden kepenklerini indirdiği görülüyor. Trafik çilesinin bitmediği ana yollar ise neredeyse bomboş.
    
     -Evsizlerin hazin hali...-
    
     Kent merkezindeki, normalde günlük hayatın koşturmacasına sahne olan sokaklarda tek göze çarpan ise evsizler oldu.
     Evsizler, otobüs duraklarına sığınarak, restoranların girişine şemsiyeyle oturarak veya parkta üzerine poşet geçirip, yatarak kasırgadan korunmaya çalışıyor.
     Bazıları ise başkentin çeşitli noktalarında oluşturulan sığınma merkezlerine gidiyor. Evsizler, yolda kalanlar, elektrikleri kesilip zor duruma düşenler için oluşturulan sığınma merkezlerinde, Kızıl Haç'ın ekipleri de hazır bekliyor.
     Bu sığınma merkezlerinden biri olan Guy Mason Center'daki görevlilerden Darryl Logan, AA muhabirine, geçen haftadan itibaren hazırlıklara başladıklarını ve kasırgaya hazır olduklarını söyledi.
     Geceyi sığınma evinde geçirecekler için ''yatak, battaniye, ilk yardım malzemesi ve yiyecek'' gibi temel ihtiyaçların hazır olduğunu belirten Logan, birkaç kişinin şimdiden merkezlerine geldiğini, elektrik kesintisinin yaygınlığına bağlı olarak gelenlerin artmasını beklediklerini kaydetti.
     Logan, başkent civarında 10'dan fazla bu tür merkezler kurulduğunu dile getirdi.
    
     -Ağaç devrilmeleri başladı...-
    

     Kasırganın etkisinin kentte giderek daha çok hissedilmesiyle şehrin merkezi dahil birçok noktasında elektrikler daha ilk akşamdan kesildi.
     Kentin işlek caddelerinde ağaçların veya büyük ağaç dallarının yol kenarlarına düştüğü görüldü. Kasırganın şiddetini artırmasıyla bu durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor.
     Sallanan sokak tabelaları ve trafik ışıkları da tehlike sinyalleri veriyor.
     Öte yandan, Washington Anıtı gibi yerlerdeki Amerikan bayrakları da kasırgadan zarar görmemeleri için kaldırıldı.

Sandy kasırgası, ABD kıtasına çıkmadan önce ''post-tropikal'' şiddetli fırtınaya dönüşmesine rağmen, New Jersey eyaletine saatte 80 kilometreyi aşkın hızla giriş yaptı. Sandy'nin bu haliyle bile, tropik kasırga özelliğini yitirmesine karşın hala kasırga düzeyinde etkili rüzgara sahip olduğu belirtiliyor.
     Sandy fırtınası ''New York, Washington, Baltimore ve Philedelphia'' gibi büyük nüfus yoğunluğuna sahip şehirler dahil ülkenin doğu kıyılarını etkilemeye devam ediyor.
     Sandy'nın kuzey ve batıdan gelen soğuk hava dalgalarıyla birleşecek olmasının yıkıcı etkilerini artıracağı belirtiliyor.
    
     -Zarar 10-20 milyar dolar-
    
     Sandy fırtınasının ülkeye 10-20 milyar dolar zarara yol açacağı tahmin ediliyor.
     Böylelikle Sandy'nin, Amerikan tarihindeki bedeli en fazla doğal felaketlerden biri olabileceği ifade ediliyor.
     Fırtınanın ekonomiye maliyetinin 20 milyar dolara ulaşması halinde, geçen yıl Irene kasırgasının verdiği 16 milyar dolarlık büyük zararı geçmiş olacak.
     Bin 200 kişinin ölümüne neden olan Katrina kasırgası ABD ekonomisini 108 milyar dolar zarara uğratmıştı.
    
     -3 milyonu aşkın kişi elektriksiz-
    
     Doğu kıyılarında 3 milyonu aşkın kişi elektriksiz kaldı.
     New York'un ışıklarıyla ünlü meşhur Manhattan bölgesinin büyük kısmı da güvenlik amacıyla karanlığa gömüldü. Ancak, Empire State binasında da elektrik bulunuyor.
     Eyaletlere göre elektrik kesintilerinin olduğu hane sayısı şöyle:
     -Connecticut'ta 382 bin hane
     -Delaware'de, 32 bin
     -Maine'de, 50 bin
     -Massachusetts'te 386 bin
     -Michigan'da 23 bin
     -New Hampshire'da 100 bin
     -New Jersey'de 664 bin
     -New York'ta 1 milyon 130 bin
     -Ohio'da 23 bin
     -Pennsylvania'da 240 bin
     -Rhode Island'da 110 bin
     -Vermont'ta 14 bin 470
     -Virginia'da 9 bin 500
     -Washington DC'de 189 bin 415
    
     -Her yer bugün de kapalı-
    
     Bunun yanında, doğu kıyılarında zemin katlarda yaşayan 1 milyondan fazla insanın evlerinden tahliyesi isteniyor.
     Öte yandan, eyaletlerden fırtına nedeniyle su baskınları haberleri de gelmeye başladı.
     Sandy etkilenen bölgelerde bugün de okullar, federal kurumlar kapalı kalmaya devam edecek ve uçak, tren, otobüs ve metro seferleri yapılamayacak. Yetkililer, Amerikalılara evlerinde kalmaları yönündeki uyarılarını da tekrarlıyor.
    
Ölü sayısı 16'ya yükseldi

ABD'nin doğu kıyısından iç kesimlere doğru hız keserek ilerleyen Sandy kasırgasında ölenlerin sayısının 16'ya yükseldiği bildirildi.
     Yetkililer, New York'ta 5, New Jersey ve Pennsylvania'da üçer, Connecticut'da 2 ve Maryland, Kuzey Carolina ile Batı Virginia'da da birer kişinin öldüğünü açıkladı. Ölenler arasında 3 de çocuğun bulunduğu belirtildi.
     Saatteki hızı 130 kilometreye varan rüzgarlara ve yaklaşık 2 metrelik dalgalara yol açan kasırga, doğu kıyısında 6 milyondan fazla ev ve işyerinin elektriksiz kalmasına neden oldu.
     6 Kasım'daki başkanlık seçimlerine bir hafta kala seçim kampanyalarının ertelenmesine sebep olan kasırga nedeniyle yaklaşık 14 bin uçuş iptal edildi, borsalarda işlem yapılmadı, metro tünelleri kapatıldı ve iki nükleer santral devre dışı kaldı.
     Kasırgadan en çok etkilenen kentler arasında yer alan New York'ta yaklaşık 670 bin kişi, elektrik kesintisi nedeniyle karanlıkta kaldı. 11 Eylül saldırıları sırasında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin olduğu yerde devam eden inşaat da yaklaşık 2 metreye varan dalgalardan nasibini aldı.
     Pazartesi günü işlem yapılmayan New York Borsası, bugün de kapalı kalacak. Borsa, en son 1888'deki kar fırtınası sırasında hava durumu nedeniyle iki gün kapalı kalmıştı.
     Queens bölgesinde çıkan yangında ise en az 50 ev yandı. Yanan evlere ulaşmak için göğüs seviyesine gelen sular altında kalan sokaklardan itfaiye araçları yerine botlarla geçen itfaiyeciler, bir apartmandan 25 kişiyi kurtardı. Yangınlarda iki kişinin hafif yaralandığı belirtildi.
     New York Üniversitesi'nin Tisch Üniversitesi'nde jeneratörün arızalanması sonucu 200 hasta tahliye edildi. Solunum cihazına bağlı 20 bebeğin de aralarında bulunduğu hastalar, doktorlar ve sağlık personelinin yardımıyla merdivenlerden indirilerek bina dışına çıkarıldı ve diğer hastanelere sevk edildi.
     New York'u New Jersey'e bağlayan Holland tünelinin yanı sıra Brooklyn ile Manhattan arasındaki tünel de kapatıldı. Brooklyn Köprüsü, George Washington Köprüsü, Verrazano-Narrows Köprüsü de trafiğe kapatılan yerler arasında bulunuyor.
     310 bin kişinin elektriksiz kaldığı Manhattan'da tüneller ve metro istasyonları sular altında kaldı. Gökdelenler, şiddetli rüzgarda sallandı. Manhatton'da 1,5 milyar dolarlık 74 katlı lüks bir binanın tepesindeki inşaat vincinin kısmen devrilmesi üzerine çevre binalarda yaşayan binlerce kişi tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında ultramodern Parker Meridien Oteli'nin 900 konuğu da bulunuyordu.
     Başkan Barack Obama, New York ve Long Island'ı afet bölgesi ilan etti.
     New Jersey'de ise bir su setinin hasar görmesinin ardından yüzlerce kişi tahliye edildi.
     Kasırga, Orta Batı'ya doğru yoluna devam ederken Chicago'da halka, Michigan Gölü kıyılarından uzak durmaları uyarısı yapıldı.

 

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:35

İLGİLİ HABERLER