Dünya
  • 2.2.2026 11:31

Şara'nın Halep komutanı PKK'nın kalesi Kobani'ye girdi

Suriye: Halep'teki İç Güvenlik Kuvvetleri komutanı, SDF ile yapılan anlaşmanın uygulanmasına başlamak üzere Ayn el-Arab şehrine geldi.

Suriye haber ajansı SANA, Pazar günü Halep iç güvenlik komutanı Albay Muhammed Abdül Gani'nin, SDF ile varılan anlaşmanın uygulanmasına başlamak üzere vilayetin doğu kırsalındaki Ayn el-Arab kentine geldiğini bildirdi.

Halep İç Güvenlik Başkanı Albay Muhammed Abdül Gani, Ayn el-Arab şehrine yaptığı ziyaret sırasında SDF liderleriyle bir araya geldi / SANA

Suriye Haber Kanalı, ziyaretin Suriye devleti ile SDF arasında varılan anlaşmanın uygulanmasına yönelik ön adımların bir parçası olduğunu ve bu anlaşmanın İç Güvenlik Güçlerinin şehre girişini ve üzerinde mutabık kalınan güvenlik konuşlandırma planının uygulanmasını içerdiğini belirtti.

https://mf.b37mrtl.ru/media/pics/2026.02/original/697f9e7242360463552076a5.jpgSANA

Kanalın açıklamasına göre, ziyaret sırasında Abdül Gani, Suriye Demokratik Güçleri (SDF) liderleriyle bir toplantı gerçekleştirdi ve bu toplantıda İç Güvenlik Kuvvetlerinin giriş mekanizması ve anlaşmanın sahada uygulanmasına yönelik düzenlemeler ele alındı.

https://mf.b37mrtl.ru/media/pics/2026.02/original/697f9e7142360463552076a4.jpgSANA

Toplantı sırasında Halep'teki iç güvenlik başkanı şunları söyledi: "Biz intikam devleti ya da güç gösterisi devleti değiliz. Aksine, Suriyelilerin uzun süredir devam eden acılarını hafifletmek için sorumluluk üstlenen bir hukuk ve düzen devleti kurmak istiyoruz ve bunun için çabalıyoruz."

Sözlerine şöyle devam etti: “Kürt halkımıza karşı işlenen haksızlığın boyutunun farkındayız ve Allah'ın izniyle el ele vererek tüm Suriyelilerin üzerindeki haksızlığı kaldıracağız çünkü gerçek, tüm Suriyelilerin eski rejim tarafından haksızlığa uğradığını doğruluyor ve bu dönemi geride bıraktığımıza göre, artık inşa zamanı geldi. Tüm topraklarıyla birleşik bir Suriye inşa edeceğiz ve Allah'ın izniyle kısa sürede bu durumu somut bir eylem olarak yaşayacağız.”

https://mf.b37mrtl.ru/media/pics/2026.02/original/697f9e7342360463552076a6.jpgSANA

Suriye haber ajansı, bu ziyaretin amacının, anlaşmanın hükümlerinin sahada uygulanmasının tamamlanması bağlamında, güvenlik istikrarını artırmak ve şehirde güvenlik ve düzenin sağlanmasını temin etmek olduğunu belirtti.

23 Ocak'ta Halep'teki İç Güvenlik Komutanlığı, Ayn el-Arab halkına bir mesaj göndererek, devletin Kürt halkının haklarını koruma konusundaki kararlılığını ve güvenli ve istikrarlı bir şehir inşa etmede Suriye bileşenleri arasındaki birliğin önemini vurguladı.

Suriye İçişleri Bakanlığı sözcüsü Nureddin el-Baba tarafından yayınlanan liderlik açıklamasında, Kürt halkının Suriye toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğu ve haklarının Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara'nın direktifleri doğrultusunda korunduğu belirtildi.

Tüm bileşenler arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin normal hayata dönüşe, işe geri dönmeye ve çocukların güvenli bir ortamda yetiştirilmesine katkıda bulunduğunu belirtti.

Şunu belirtmekte fayda var ki, Suriye hükümeti 30 Ocak'ta, üç haftalık çatışmaların ardından ateşkesi, askeri ve idari kurumların kademeli olarak entegrasyonu sürecinin başlatılmasını, Haseke ve Kamışlı şehir merkezlerine Suriye güvenlik güçlerinin konuşlandırılmasını ve bölgedeki tüm sivil ve hükümet kurumlarının ve sınır geçişlerinin yönetiminin Suriye devletine devredilmesini içeren kapsamlı bir anlaşmaya varmıştır.

Kaynak: SANA + Suriye Haber Ajansı

 

Güncellenme Tarihi : 2.2.2026 11:06

İLGİLİ HABERLER