Sarsıntılardan devasa kayaların düştüğü Santorini'nin ünlü Kızıl Plajı kapatıldı
Santorini'nin Kızıl Plajı kapatıldı - Depremler nedeniyle kaya parçaları düştü
İlk kez oraya erişim yasaklandı - Çinli turistler bugün erken saatlerde kayaların koptuğu yerde fotoğraf çekiyordu
Santorini'nin Kızıl Plajı, bugün (4/2) meydana gelen depremler nedeniyle kaya parçalarının düşmesi nedeniyle kapatıldı.
Kayalar renk farklılığını gösteriyor ve heyelanın olduğu nokta beyaz olduğu için görülebiliyor. Bu kısım ayrılmış ve artık plaja erişim yok ve tamamen kapalı.
Santorini'nin en popüler plajlarından biri olan bu plaj arkeolojik sit alanının yanında yer almaktadır. Şimdi erişim sadece tekneyle yapılabilmektedir.
Deniz seviyesi düştü, bu da daha önce suda bulunan başka bir beyaz nokta olduğu için belli. Bu plajın ilk kez kapatıldığını belirtmekte fayda var.
Turistler fotoğraf çekiyordu
Programın haberinde, bugün erken saatlerde bölgeye gelen yaklaşık 15 kişilik Çinli turist grubunun, kayaların koptuğu uçurumun kenarına oturup fotoğraf çektiği belirtildi.
Ada sakinlerinden biri ve tekne kaptanı, iki gün öncesine kadar bölgeye ulaşımın normal olduğunu bildirdi.
“ Şimdilik bizim için yerliler, saf yerliler için her şey sakin. Ayrılanlar burada çalışan insanlar ve küçük çocukları olan insanlar. Biz hazırız. Ulusal Muhafızlar sayesinde, ben adada bir Ulusal Muhafızım, planlama var, biliyoruz ve her an yardım edebiliriz. Tüm insanlar için sakin olmaya ve sakin olmayanlara yardım etmeye çalışıyoruz ,” diye vurguladı.
Santorini'de sürekli heyelanlar
Bugün Kiklad Adaları bölgesinde depremler devam ediyor. Durumun göstergesi, Santorini ve Amorgos arasındaki bölgede üç saat içinde kaydedilen 17 depremdir.
Protothema.gr, Santorini'de bulunuyor ve adada bir gün daha devam eden ve sakinler arasında endişe yaratan heyelanları kaydetti. Santorini'den binlerce kişi, güvenlik nedeniyle geçici olarak evlerini terk etmek zorunda kaldı. Deprem sarsıntıları devam ederken, adanın birçok yerinde heyelanlar meydana geliyor.
Bu sabah konuşan sismolog Athanasios Ganas, Santorini, Andros ve Amorgos'taki aktif sismik aktivitenin 4 ila 4.9 Richter arasında olduğunu ve bu sabah Richter ölçeğine göre 4.8 ve sabah 04:45'te 4.9 Richter büyüklüğünde bir deprem olduğunu söyledi. Bilim insanı bunun iyi bir haber olduğunu vurgulayarak "bu, küme senaryosunu güçlendiriyor, yani daha güçlü bir deprem yaşamayacağız" dedi.
“ Şu anda daha büyük bir deprem olup olmayacağından emin değiliz, hala açık bir olasılık. Salı günü öğlen meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem ana deprem olabilir, ancak artçı şok karakteristiğine sahip bir sismik dizi meydana gelirse bunu iki ila üç yirmi dört saat içinde öğreneceğiz. Ancak şu anda durum böyle değil. Deprem öncesi özelliklere sahip dizi devam ediyor ve bilim insanlarının uyanıklığı ve uyarıları haklı ” diye ekledi.
Gerasimos Papadopoulos, "Sıranın ilerleme şekli ve deprem öncesi tüm özelliklere sahip olması nedeniyle büyüklüklerin daha da artacağını düşünüyorum. 6 Richter'e kadar olup olmayacağını yanıtlamaya hazır değilim. Göreceğiz, gün meselesi." dedi.
"Kusur kopmaya direnmektir"
“ Nispeten benzer büyüklüklerde birçok depremimizin olması, fayın kırılmaya direndiği anlamına geliyor. Ancak kuvvet sistemi devam ediyor ve her küçük parçada biraz daha, adım adım tekrar kırılıyor. Direnen büyük bir kaya hacmi olup olmadığını anlamak için büyük sır bu. Eğer öyleyse, çok sert olduğu ve kırıldığında -çünkü bir noktada kırılacak- büyük bir depreme neden olacağı anlamına gelir. Durum böyle olmayabilir. Fayın güç sınırlarını tüketiyor olması ve süreç tamamlanana kadar benzer büyüklüklerde, belki 5 Richter'in biraz üzerinde veya altında devam etmesi olabilir ,” dedi sismolog.
İtfaiye Departmanının Santorini'deki "Olympus"u - Sakinlerin kitlesel geri çekilmesi devam ediyor
Santorini limanında trafik yoğunluğu devam ederken, bazı sakinler devam eden sismik aktivite nedeniyle adayı geçici olarak terk etme kararı aldı.
Kalkışlar feribot veya hava yoluyla her türlü mevcut araçla gerçekleşiyor. Limanda çok fazla aktivite var, bilet ofislerinde kuyruklar oluşuyor, yolcular ise artan dolulukla kalkan gemilere binmek için sabırla bekliyor.
Aynı zamanda, itfaiye teşkilatı “Olympos”un mobil operasyon merkezi, bölgedeki güçleri koordine etmek için Salı günü (4/2) öğlen saatlerinde adaya ulaştı. “Olympos”, ülke genelindeki büyük yangınlarda ve krizlerde, özellikle ciddi iletişim sorunlarının yaşandığı engebeli bölgelerde ve dolayısıyla faaliyet gösteren güçlerin koordinasyonunda kullanılıyor.
Ege Denizi'nde ardı ardına gelen sarsıntılar endişeye neden oldu
Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana 400'den fazla deprem kaydedildiğini açıklayan AFAD buradaki sismik faaliyetleri "deprem fırtınası" olarak tarif etti.
AFAD, Türkiye'ye en yakın depremin 140 kilometre mesafede gerçekleştiğini belirtti.
Santorini Adası yakınlarında gerçekleşen depremlerin derinlikleri 5 ila 25 kilometre arasında değişiyor.
AFAD'ın 3 Şubat'ta yaptığı paylaşıma göre son günlerde bölgede kaydedilen en büyük deprem 4.8 şiddetinde.
Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias, 2 Şubat'ta sosyal medyadan yaptığı açıklamada peş peşe depremlerin ardından bölgede güvenlik önlemleri aldıklarını açıkladı.
Kikilias, Santorini ve Amorgos yer alan Anidros bölgesinde son 48 saatte bölgede 200'den fazla sismik faaliyetin kayda geçtiğini, mevcut veriler ışığında bunların su altı fay hatlarından kaynaklandığı ve volkanik faaliyetlere bağlı olmadığını vurguladı.
Yunan bakan, Santorini Anafi, Ios ve Amorgos adalarında okulların 3 Şubat'ta tatil edildiğini duyurdu.
Kikilias, ayrıca Ammoudi, Armeni, Korfos ve Fira Liman'ından uzak durulması çağrısı yaptı.
Her yıl turistik Santorini Adası'na milyonlarca turist taşıyan seyir gemileri, genelde bu limanlarda demir atıyor ve turistler küçük teknelerle adaya çıkıyor.
Yunan bakan ayrıca kapalı alanda kalabalık toplanmalar yapılmaması, terk edilmiş binalara yaklaşılmaması, binalardan "yapısal olmayan tehlikeli unsurların kaldırılması", yüzme havuzlarının boşaltılması ve seyahat edenlerin toprak kayması riski olan yollardan uzak durması uyarısı yaptı.
Önlemlerin yanı sıra Yunanistan'ın Güney Ege Bölgesel İtfaiye Birimi teyakkuza geçirildi ve Santorini'ye olası müdahaleler için kurtarma ekipleri gönderildi.
Türkiye'ye en yakın deprem 140 km uzakta
AFAD 3 Şubat'taki paylaşımda 2011-2012 yıllarında da aynı bölgede benzer bir yoğun sismik aktivite yaşandığını hatıralttı.
AFAD "14 ay boyunca süren bu aktivite herhangi bir volkanik hareketliliğe yol açmamıştır" dedi.
Yaklaşık 15 bin kişiye ev sahipliği yapan Santorini, Helen Yayı olarak bilinen volkanik adalar zincirinin bir parçası.
Bu bölgede 1956'da gerçekleşen bir volkan patlamasında 53 kişi hayatını kaybetti.
Hilal şeklindeki Santorini Adası, milattan önce 1600'de gerçekleşen tarihin en büyük volkan patlamalarından biri sonucu şu anki halini aldı.
'Vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum'
Deprem uzmanları, Ege'deki sismik hareketliliğe karşı uyarıda bulundu.
Bilim Akademisi üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından 2 Şubat'ta yaptığı paylaşımda "Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum" dedi.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir de basına yaptığı değerlendirmede depremlerin "yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir" diye konuştu.
Sözbilir, bölgedeki fay sistemlerinin "yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimali yüksek görünmektedir" dedi.
Bölgenin uzaklığından dolayı Türkiye kıyılarına yönelik riskin düşük olduğunu kaydeden uzman, "Yediden büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekir" ifadelerini kullandı.
Selanik'teki Aristotales Üniversitesi'nden jeofizik profesörü Kostas Papazaços ise Yunan devlet televizyonu ERT'ye yaptığı değerlendirmede "Her ihtimal masada" diye konuştu.
Yunan uzman, "Tam da bu yüzden önlem alıyoruz ki daha kuvvetli bir depremin etkilerini sınırlandırabilim" dedi.
Güncellenme Tarihi : 5.2.2025 11:51