Gündem
  • 23.9.2024 19:24

Savaş başladı.. Hizbullah başta Tel Aviv olmak üzere bütün İsrail şehirlerini vurdu

Hizbullah, Batı Samaria ve Hayfa da dahil olmak üzere İsrail'in derinliklerine yoğun roket saldırıları düzenliyor
Şimdiye kadarki en derin saldırılar, sınırdan yaklaşık 100 km uzaklıktaki Ariel ve çevresini hedef alıyor..

 Hizbullah, İsrail'in gün boyunca aralıksız düzenlediği Hizbullah hedeflerine yönelik hava saldırılarına misilleme olarak, pazartesi günü, henüz çatışmalarda hedef alınmayan bölgeler de dahil olmak üzere, İsrail topraklarının derinliklerine yaklaşık 175 roket attı .

Hizbullah, savaş boyunca ilk kez Tel Aviv metropol alanının doğusunda, Batı Samaria bölgesinde bulunan Ariel ve Karnei Şomron bölgesini yaklaşık 10 roketle hedef aldı.

Filistin Kızılayı, Samaria'da Ariel yakınlarındaki Deir İstiya'ya roket düşmesi sonucu şarapnel parçaları nedeniyle yaralanan iki kişinin hastanede tedavi altına alındığını bildirdi.

Ariel, Lübnan sınırından yaklaşık 100 km (yaklaşık 64 mil) uzaklıkta yer almaktadır. Ariel'in yanındaki Peduel yerleşiminin yakınında bir roket çarpması rapor edildi.

Ariel'e yapılan saldırıdan kısa bir süre önce, bir başka roket saldırısı da Akka'dan Hayfa'nın dış mahallelerine kadar uzanan kıyı bölgesini, aralarında Kiryat Yam ve Kiryat Motzkin kasabalarının da bulunduğu bölgeleri hedef aldı.

Kısa bir süre sonra Hayfa'nın dış mahallelerine ve Jezreel vadisinin batı ucuna yaklaşık 30 roketlik bir başka saldırı daha yapıldı. Hayfa'nın doğu ve güney dış mahalleleri günün ilerleyen saatlerinde en az üç kez daha hedef alındı.

Akşam saatlerinde gerçekleşen bir diğer saldırıda ise Celile'nin merkezindeki Karmiel bölgesi ve Sakhnin kasabası hedef alındı.

Öğleden sonra IDF, Lübnan'ın kuzeyindeki Bekaa Vadisi'nde hava saldırıları başlatacağını duyurdu ve bölge sakinlerine bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

Kısa bir süre sonra Hizbullah, Hayfa şehrinin güneyinde ve doğusundaki Karmel Dağı'ndaki kasabalara yaklaşık 5 roketlik bir baraj ateşledi. Roket çarpmasının bildirildiği Daliyat al-Karmel, Isfiya ve Yokneam kasabalarında alarm sirenleri aktive edildi.

Saldırıda hedef alınan en güneydeki nokta, Lübnan sınırına yaklaşık 50 km (yaklaşık 30 mil) uzaklıktaki Yokneam yakınlarıydı.

Safed bölgesine 5 roketli bir atış daha yapılırken, son aylarda pek fazla hedef alınmayan Celile Denizi'nin batısındaki Golani kavşağına da 25 roketli bir saldırı düzenlendi.

Maghar, Eylabun, Turan ve diğer bazı yakın yerleşim yerlerinde alarm sirenleri çalındı.

Hizbullah, günün erken saatlerinde İsrail'in Celile'deki çok sayıda bölgeye düzenlediği ilk hava saldırısı dalgasına roket atışlarıyla karşılık vermişti. Bunlar arasında Celile Denizi'nin batısındaki Safed bölgesi ve Aşağı Celile bölgesine en az 35 roket atılmıştı.

Saldırıların ardından Tiberya'daki bir hastanede beş kişi tedavi altına alındı. Bunlardan biri şarapnel parçasıyla hafif yaralanan bir adam, diğeri sığınağa koşarken düşen bir adam ve üç kişi de şoktaydı.

Bir roket, Tiberias şehrinin hemen batısında bulunan Givat Avni'deki bir eve doğrudan isabet etti. Aile, barınağa tam zamanında girdi ve yaralanmadan kurtuldu, ev ise önemli hasar gördü.

Dudi Yitzhak, Ynet News'e yaptığı açıklamada, "Sığınağa girdik, kapıyı kapattım, kilitledim ve sonra çılgın bir patlama oldu" dedi.

“Hemen evin içinde dedim. Çarpma sığınaktan 30 cm uzaktaydı. 10 yıl boyunca üniforma giydim, bugün bile yedeklerde komutanım, eğer yayılması gereken bir şey varsa o da bunun hayat kurtarmasıdır. Bu olabilecek en uç durum - 30 cm ve üç kişinin hayatı kurtarıldı, çılgınlık.”


 

LÜBNAN'DAN 165 ROKET ATILDI

Lübnan'a şiddetli hava saldırıları düzenleyen İsrail ordusu, sabah saatlerinden bu yana Lübnan'dan 165 roket atıldığını duyurdu.

İsrail ordu sözcülüğü yaptığı açıklamada, Lübnan'dan akşam saatlerinde 80 roket, sabah saatlerinden itibaren bu yana ise toplamda 165 kadar roket atıldığını bildirdi.

Golan Tepeleri'nin kuzeyine doğru 25 kadar roket atıldığı, Hayfa çevresinin ise 15 kadar roketle hedef alındığına dikkat çekilen açıklamada, hava savunma sistemlerinin gelen roketlerin çoğunu imha ettiği, bazı roketlerin açık alanlara düştüğü kaydedildi.

Lübnan'dan atılan 10 kadar roketin işgal altındaki Filistin toprağı Batı Şeria'da sınıra yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta açık alana düştüğüne işaret edilerek, Aşağı Celile bölgesine de 30 kadar daha roket atıldığı ifade edildi.

 

Güncellenme Tarihi : 23.9.2024 19:36

İLGİLİ HABERLER