Eğitim
  • 10.4.2013 16:24

Savaş çıktı eğitim durdu!..

DÜ’den yapılan yazılı açıklamada, "Bugüne kadar ülkemizin en huzurlu ve en güvenli üniversitelerinden biri olan ve kamuoyunda yaptığı sayısız bilimsel, kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerle takdir gören üniversitemizde, son iki-üç gün içerisinde ülkemizin içinde bulunduğu çözüm sürecini akamete uğratmak isteyen kesimlerce sıkıntı ve gerginliklere yol açacak eylemler düzenlenmektedir. Yönetimimiz bu konuda son derece duyarlı olup öğrencilerimizin zarar görmemesi için gerekli hassasiyeti göstermektedir. Olayların seyri tüm yönetim kadromuz tarafından yakından takip edilmekte olup, gerekli önlemler alınmaktadır. Bu çerçevede, öncelikle öğrencilerimizin sağduyulu davranıp, tahriklere kapılmaması, eğitim ve öğretimin huzurlu bir şekilde devam etmesini engelleyenlere fırsat vermemeleri son derece önem arz etmektedir. Bu amaçla, dekanlarımız ve okul müdürlerimizle yapılan senato toplantısında, 10-13 Nisan 2013 tarihleri arasında üniversitemizde eğitim-öğretime ara verilmesi kararı alınmıştır" denildi.

ÖĞRENCİLER BDP’LİLER EŞLİĞİNDE TAHLİYE EDİLDİ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki milletvekiller, Diyarbakır Dicle Üniversitesi’ne (DÜ) gelerek öğrencilerin okuldan tahliye olmalarına yardımcı oldu.
DÜ’de pazartesi gününden buyana yaşanan olaylar devam ediyor. Sabah saatlerinde yaşanan bıçaklı kavgada 3 kişinin yaralanmasına neden olayları yatıştırmak üzere üniversiteye gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, BDP’li milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Ayla Akat, polis yetkilileriyle görüşüp, devam eden olaylarla ilgili bilgi aldı. BDP’li heyet daha sonra, DÜ Fen Fakültesi binası içerisinde yürüyüş yapmak isteyen öğrencilerle görüşerek olayı sakinleştirmeye çalıştı. Yapılan görüşmelerin ardından öğrenciler yürüyüş yapmaktan vazgeçirildi. Öğrenciler daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerle okuldan tahliye edilerek, şehir merkezine getirildi. Öte yandan, kampüs içerisinde bulunan iki şüpheli paket olay yerine gelen bomba imha ekipleri tarafından patlatıldı.

"BİR GRUP HAKİMİYETİ ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR"

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, üniversitede 3 gündür süren olayların ardından bugün akşam saatlerin basın toplantısı düzenledi. Rektör Saraç, karşıt gruplu öğrenciler arasında çıkan olaylarda bugün 4'ü öğrenci 5 kişinin yaralandığını ve bir öğrencinin durumunun karın bölgesinden aldığı bıçak darbesiyle durumunun ağır olduğunu ve tedavisinin sürdüğünü söyledi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu çözüm sürecini akamete uğratmak isteyen kesimlerin sıkıntı ve gerginliklere yol açan eylemler düzenlediğini belirten, Prof Dr. Jale Saraç, şöyle konuştu:

"Tüm Türkiye'de bu süreci akamete uğratmak gibi bir şey, herkesin aklına gelen bu. Bugüne kadar hiçbir şey yokken, her gün kulüpler bu şekilde faaliyet yaparken ne oldu da, bir kulübün faaliyeti ki, bu da çok normal bir konferans. Oraya katılan çocuklar, bayanlar yani değişik bir şey yok. Halka da açık bir konferanstı. Ne oldu ki? Bence esasen püf noktası, büyük ihtimalle hepimizin aklına sürecin akamete uğratılması tarzında tüm ülkede yapılan provokatif şeylerden birinin de burada olduğunu düşündürüyor bizlere. Temeline baktığımız zaman başka bir şey bulamıyoruz. Bizim üniversite sahamız, çok fazla sınırlayabileceğimiz bir saha değil. Alanımız çok geniş, girişler çok yerlerden olabiliyor. Bu nedenle genellikle bu tür şeyler olabiliyor. Yani dışardan gelişler olabiliyor. Bazen bunu tespit etmek çok kolay oluyor ya da olmuyor. Daha çok bunu emniyetin tespiti içerisinde. Tabi zaman içerisinde ortaya çıkacaktır. Ama büyük ihtimalle bu tür şeyler olabiliyor. Daha öncede yaşadık bunları."

Basın toplantısında gazetecilerin olaylara rağmen konferansın neden iptal edilmediği sorusu üzerine Rektör Saraç, şöyle dedi:

"2009 yılında da böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldık. 'Burası demokratik bir üniversite eğer siz bir konferans veya etkinlik yapmak istediğinizde bunu rahatlıkla yapabiliyorsanız, bu hakkı da bir başkasına tanımak durumundasınız. Yeni geldiğimiz dönemde 2009 yılında böyle bir sıkıntı yaşandı. Biz o zaman onlara burada otorite bir grubun elinde olamaz. Burada bir yönetim var. Ve bu yönetimde herkese eşit mesafededir. Burada herkes demokratik hakkını eşit olarak kullanmak durumundadır. Kimse bir başkasının hakkını engelleyemez. Bu eğitim ya da bu tür etkinlikler hakkı olabilir. Bu konuda birisi ben buranın hakimiyim, burada ben buna izin verirsem yapılır şeyine giremez. Böyle bir otorite olamaz. Burada da aynı şey söz konusu. Çok kapsamlı değerlendirdik. Tabi emniyetten de bu konuda yardım istiyoruz. Olayların çıkmaması konusunda. Konferans olayında iki grup öğrenci karşı karşıya geldikten sonra maalesef o konferansa ben izin vermeyeceğim diyen grup, birinci gün tüm fakültelerin camlarını, kapılarını kırdı. Sadece o konferansın yapılmaması meselesi ise bu kadar bir eğitim alanına zarar vermek olmamalıydı. Eğer dertleri bir grubun konferansı ise. Bunu gördük, bir grup burada tahakkümü ele almak istiyor. Biz istersek olur. Biz müsaade etmedikçe bu iş olmaz. Bunu rektörlük değil, Cumhurbaşkanlığı da olsa kim müsaade ederse etsin biz etmeliyiz. Bizim iznimize tabidir. Böyle bir şey olamaz. Burada bir otoriter vardır."

EĞİTİM ALANIMIZDA ÇOK MADDİ HASAR VAR

Rektör Saraç, 27 bin 500 öğrenci arasında etkinliğe karşı çıkan öğrencinin 100 ya da 200 kişi olduğunu belirterek, "Böyle bir demokrasi anlayışı olmaz. Biz bunu 2009'da da söyledik. Demokrasi bir başkasının hakkının başladığı yerde ona saygı duymayı gerektirir. Birisi eğitime, öğretime devam etmek istiyorsa, bir başkası girmek istemiyorsa onun girmeme hakkı olduğu gibi girmek isteyenin de girmek hakkı vardır. Konferansa isteyen gider isteyen gitmez. Nevruz gösterileri yaptılar, biz onlara alan ayarlıyoruz. Panel yapmak istediklerinde buna imkan sağlıyoruz. Bir başka grup onlara müdahale etmek istediğinde durun diyoruz. Bu onların hakkı. Onlar yapmak istediğinde de diğerlerin bu hakka müdahale etmemesi gerekiyor. Burada daha önce demokratik çerçevelerde çok fazla konferanslar ya da etkinlikler yapıldı. Bunları öğrencilerimiz dahil bir çok kesim takip etti. Bu süreç içerisinde başta Valilik ve Emniyet olmak üzere bir çok kesimle görüşmelerimizi sürdürdük. Vekiller aradı vekillerle görüştük. Onların öğrencilerimizi sükunete davet etmeleri gibi biz öğrencilerimize müsamahanın en üst sınırını gösteriyor. O kadar maddi bir hasar var ki eğitim alanlarımızda. Fakat öğrencilerimizin burnu bile kanamasın o önemli değil. Bu konularla taraflarla görüşülüyor gerekenler yapılıyor" dedi.

Rektör Saraç, üniversitede hafta başına kadar derslere ara verildiğini de kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:24

İLGİLİ HABERLER