ŞEKER KALP VE İDRAR YOLU HASTALIKLARINA ŞİFA...
Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kuru yemişçiden satın almasıyla gündeme gelen ve ''Altın Çilek'' adıyla tanınan yer kirazı, az zahmetle iyi paralar kazanmak isteyen çiftçilerin umudu oldu.
Denizli'de alternatif tarım ürünü olarak geçtiğimiz yıl Pamukkale yakınlarındaki 24 dönümlük tarlasına yer kirazı diken ziraat yüksek mühendisi Ethem Tümbekoğlu, tarlasındaki 600 fidanı 40 bine çıkarmayı hedeflediğini söyledi.
Denizli'de geçtiğimiz yıl deneme dikimleri yapılan yer kirazı (Physalis), il merkezi ve çevredeki çiftçiler tarafından 200 bin adet dikildi. Geçen yıl tarlasına 600 fidan diken Ethem Tümbekoğlu da yüksek gelir getirdiğini söylediği yer kirazından önümüzdeki yıl daha fazla dikim yapacağını dile getirdi.
''Geçtiğimiz yıl denemek için diktiğim yer kirazından çok iyi verim aldım'' diyen Tümbekoğlu, şöyle devam etti:
''Ana vatanı Güney Amerika olan yer kirazı Denizli'yi çok sevdi. Pamuk ve tütüne göre daha zahmetsiz yetiştirilebilen yer kirazının bu yıl üreticilere çok güzel paralar kazandırmasını bekliyorum. Suyu çok seven yer kirazı, bakım, zirai ilaç, çapa gibi hiçbir şey istemiyor. İyi sulanmış bir yer kirazı fidanından, birinci yıl için 1 kilograma yakın ürün alınabilirken, ikinci yıl aynı fidan yaklaşık 2 kilogram ürün veriyor. Alternatif ürün arayanlar ve kısa sürede iyi paralar kazanmak isteyenler için yer kirazı çok iyi bir fırsat. Denemek için diktiğim 600 yer kirazı fidanını 40 bine çıkarmayı hedefliyorum.''
Tarlasına ceviz, nar gibi meyve ağacı fidanı dikenlerin de yer kirazı üretimi yapabileceğine işaret eden Tümbekoğlu, ''Narın meyve vermesi için en az beş yıl geçmesi gerekiyor. Beş yıl boyunca nar fidanları arasında yer kirazı üretimi yapılabilir, iyi de paralar kazanılır. Üstelik zahmetsiz bir şekilde'' dedi.
Denizli'de üretilen yer kirazının marketlerde kilogramı 30 liradan satıldığına dikkat çeken Tümbekoğlu, yer kirazının iç piyasada daha fazla tüketilmesiyle dış pazardaki rekabet şansının da artacağını söyledi.
Üretimdeki artışla birlikte yer kirazı fiyatının da düşeceğini ifade eden Tümbekoğlu, ''Meyveleri taze olarak da tüketilebilen meyvenin kullanım alanı oldukça geniş. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi pastacılık ve marmelat yapımında kullanılır. Bunun yanında taze olarak tüketilebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda, turtalarda da kullanılmaktadır. Yer kirazı meyvesi aynı zamanda kurutularak da pazarlanabilmektedir. Kurutulmuş yer kirazı, yüksek oranda lif ihtiva etmektedir'' şeklinde konuştu.
''YER KİRAZI, YAŞLANMAYI GECİKTİRİCİ ETKİ GÖSTERİR''
Yer kirazının birçok faydasının olduğunun tespit edildiğini belirten Tümbekoğlu, şunları sıraladı:
''Şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan bir meyvedir. Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımları da bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Yine önemli miktarlarda vitamin B içerir. Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir. Yer kirazı, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. İdrar söktürücü özelliği de vardır. Yer kirazı kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir.''