Gündem
  • 16.9.2024 16:29

Selçuk Bayraktar : 100 uydu ile küresel bir güç olacağız

Çin'den sonra ABD'ye bağımlı olmayan tek ülke Türkiye olacak!

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin egemenliğini doğrudan etkileyecek olan projesini duyurdu. Bayraktar, Türkiye'ye ait Küresel Konumlandırma Servisi'nin oluşturulması için hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

<p><span style="color:#B22222"><strong>GPS: ABD HÜKÜMEMETİNE AİT OLUP TÜM DÜNYANIN KULLANDIĞI PROJE</strong></span></p>

<p> </p>

<p><strong>GPS, ABD Hükûmeti'nin sahip olduğu ve işlettiği ulusal bir kaynaktır. GPS projesi ilk uydunun 1978'de ateşlenmesiyle başlamıştır.</strong></p>

<p> </p>

<p>24 uyduluk ağ 1994'te tamamlanmıştır. Projenin devamlılığı ve geliştirilmesi ile ilgili bütçe ABD Savunma Bakanlığı'na aittir.</p>

GPS: ABD HÜKÜMEMETİNE AİT OLUP TÜM DÜNYANIN KULLANDIĞI PROJE

GPS, ABD Hükûmeti'nin sahip olduğu ve işlettiği ulusal bir kaynaktır. GPS projesi ilk uydunun 1978'de ateşlenmesiyle başlamıştır.

24 uyduluk ağ 1994'te tamamlanmıştır. Projenin devamlılığı ve geliştirilmesi ile ilgili bütçe ABD Savunma Bakanlığı'na aittir.

GPS seyir füzelerinde (kıtalar arası füzelerde) ve hassas güdümlü füzelerde kullanılmaktadır.

Balistik füzelere de de fırlatma pozisyonunun daha doğru olarak hesaplanması için kullanılmaktadır.

Ayrıca Amerikan Nükleer Patlama Gözlemleme Sisteminin büyük bir parçası olarak GPS uyduları nükleer patlama dedektörleri içerir.

KÜRESEL KONUMLANDIRMA SERVİSİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS), ülkelerin bağımsızlıklarını ve egemenliklerini korumada önemli bir rol oynar.

GPS, askeri ve sivil alanlarda sağladığı hassas konum bilgileri sayesinde, ülkelerin kendi sınırlarını güvenli bir şekilde belirlemelerine ve korumalarına yardımcı olur.

Söz konusu teknoloji, sınır güvenliği, doğal afet yönetimi ve askeri operasyonlar gibi kritik alanlarda ülkelerin bağımsız hareket edebilmesini sağlar.

Yapılan işlerin bir anlamda vücut bulması, milletimizde de özgüven uyandırdı. Artık 'biz yapamayız' duygusu ortadan kalktı. Artık 'biz nasıl yaparız, dünyada nasıl lider oluruz' üzerine tartışmalar dönüyor.

<p>Yapılan işlerin bir anlamda vücut bulması, milletimizde de özgüven uyandırdı. Artık '<strong>biz yapamayız'</strong> duygusu ortadan kalktı. Artık <strong>'biz nasıl yaparız, dünyada nasıl lider oluruz' </strong>üzerine tartışmalar dönüyor.</p>

Ülkelerin neredeyse bütün altyapı sistemini yöneten GPS teknolojisi, ülkelerin bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bağımsız hareket edebilmelerinde önemli rol oynuyor.

ABD'NİN GPS SİSTEMİNE KARŞI İLK HAMLE ÇİN'DEN GELMİŞTİ

Çin, ABD'nin sahibi olduğu GPS'e (Küresel Konumlama Sistemi) bağımlılığını sona erdirecek kendi navigasyon sistemi BeiDou-3'ün son uydusunu 2020 yılında başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirdi.

Bir uzay gücü olarak Çin'in konumunu daha da güçlendirecek 10 milyar dolarlık proje, toplam 35 uydudan oluşuyor ve tüm dünyaya navigasyon hizmeti verme kapasitesine sahip.

SELÇUK BAYRAKTAR: EGEMENLİĞİMİZ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ VE STRATEJİK

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, küresel konumlama sistemini oluşturmak üzere alçak yörünge uydu takımı fırlatılacağını söyleyerek, "Kendi bağımsız küresel konumlama sistemimizin olması, egemenliğimiz açısından çok önemli ve stratejik" dedi.

Türkiye, uzay vatandaki gücünü pekiştirmek üzere yeni bir eşikte. Milli küresel konumlama sistemi için uydular fırlatma için gün sayıyor.

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST Roket Yarışması'nda TRT Haber'in sorularını yanıtladı.

“KENDİ SİSTEMİMİZİN OLMASI EGEMENLİĞİMİZ AÇISINDAN STRATEJİK”

Küresel konumlama sistemini oluşturmak üzere alçak yörünge uydu takımı fırlatılacağını belirten Bayraktar,

"Aslında atışı ertelendi. Biz hazırdık iki uydumuz inşa ettik. 100 kadar uydu olacak bu uydu takımı ve yeni nesil bir küresel konumlama sistemi olacak.

Bu da bir anlamda bizim göklerdeki bağımsızlığımız, kendi bağımsız, küresel konumlama sistemimizin olması; egemenliğimiz açısından çok önemli ve stratejik" dedi

 

Güncellenme Tarihi : 16.9.2024 16:40

İLGİLİ HABERLER