Gündem
  • 16.9.2024 23:13

Senelerce kapıya destek için kullanılan taş 1 milyon dolar değerinde çıktı

Onlarca yıldır kapıyı destekleyen 3,5 kg'lık taşın değeri 1 milyon dolardan fazla

Bir kişinin çöpünün başka bir kişinin hazinesi olduğunu söylerler ama Romanya'dan gelen bir hikaye bu atasözünü yeni bir düzeye taşıyor . Kolti köyünden yaşlı bir kadın, gerçek değerinden habersiz, 3,5 kiloluk taşı onlarca yıldır kapı durdurucusu olarak kullandı. 1991'deki ölümünden sonra evi miras alan bir akraba, taşın bir parke taşından daha fazlası olabileceğinden şüphelendi.

Onun şüphesi kelimenin tam anlamıyla bir altın madenine dönüştü . Taşın, rumanit olarak bilinen dünyanın en büyük ham kehribar parçalarından biri olduğu ortaya çıktı. Krakow'daki Tarih Müzesi'ndeki uzmanlar, değerinin yaklaşık 1 milyon avro (yaklaşık 1,1 milyon ABD doları) olduğunu tahmin ediyor.

Romanya'da 1920'li yıllardan bu yana çıkarılan bir kehribar türü olan Rumanit, koyu kırmızımsı tonları ve yüksek değeriyle biliniyor. Bu özel külçenin yaşının 38 ila 70 milyon yıl arasında olduğu tahmin ediliyor.

https://i0.wp.com/t4.com.ua/wp-content/uploads/2024/09/burshtyn.jpg?resize=642%2C725&ssl=1Bir parça kehribar. Fotoğraf: Buzeu İlçe Müzesi

Keşfin ardından külçe Romanya devletine satıldı ve ulusal hazine olarak sınıflandırıldı. 2022 yılından bu yana Buzău ilinin müzesinde ziyaretçilerin görebileceği şekilde saklanmaktadır.

Bu hikaye, Michigan'lı bir adamın kapı durdurucusunun aslında 100.000 dolarlık bir göktaşı olduğunu keşfettiği başka bir vakayı akla getiriyor. Bu inanılmaz buluntular, hazinelerin en beklenmedik yerlerde saklanabileceğini ve sıradan şeylerde bile değerli bir şeyi keşfetmenin asla geç olmadığını kanıtlıyor.

Güncellenme Tarihi : 17.9.2024 19:12

İLGİLİ HABERLER