Sezer, YÖK üyeliğine kendi adayı Prof. Dr. Türkan Saylan'ı, hükümetin boşalan üyeliğe atama yapılmasında prosedür hatasına düşmesinden yararlanarak atadı
Hükümet ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında yaşanan gerginliğin nedenlerinden biri daha ortaya çıktı.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, hükümet kontenjanından boşalan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyeliği için belirlenen ismi kendi imzasını taşıyan bir yazıyla YÖK'e gönderdi. Ancak, YÖK boş olan üyeliğe atama yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerektiği gerekçesiyle Şener'in yazısını Çankaya Köşkü'ne ulaştırdı. Cumhurbaşkanı Sezer, yapılan bu prosedür hatası nedeniyle hükümete herhangi bir uyarıda bulunmadı ve hükümetin Bakanlar Kurulu kararıyla boş olan üyelik için yeni bir aday göstermesini bekledi.
Hatanın farkında olmayan hükümet aradan bir ay geçtiği halde boş olan YÖK üyeliği için isim bildirmeyince Sezer, kendi belirlediği isim olan Prof. Dr. Türkan Saylan'ı 11 Mart'ta hükümet kontenjanından YÖK üyeliğine atadı. Sezer'in atama gerekçesinde, ''Akın İzmirlioğlu ile boşalan ve Bakanlar Kurulu'na tanınan kontenjan olan YÖK üyeliğine Bakanlar Kurulu'nca bir aylık süre içinde seçim yapılmamış olması nedeniyle 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 6'ncı maddesinin (b) fıkrasıyla tanınan yetki uyarınca Prof. Dr. Türkan Saylan atanmıştır'' denildi.
İŞTE PROSEDÜR
2547 sayılı YÖK Kanunu'na göre YÖK üyeleri 4 yıllığına atanıyor. Başkan dahil 22 üyeden oluşan YÖK Genel Kurulu'nda üyelerin, 7'si Cumhurbaşkanı, 7'si Bakanlar Kurulu, 1'i Genelkurmay Başkanı, 7'si de Üniversitelerarası Kurul tarafından belirleniyor. Bakanlar Kurulu, Genelkurmay, Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen adaylar, Cumhurbaşkanı'nın onayıyla göreve başlıyor. Cumhurbaşkanı'nın söz konusu kurumların belirlediği adayları onaylamaması halinde iki hafta içinde yeni adaylar belirleniyor. İki hafta içinde yeni aday tespit edilememesi durumunda Cumhurbaşkanı doğrudan atama yapıyor.
sabah
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:35